Daudzi tam arvien netic! Tu visu laiku domāji, ka tas ir veselīgi, bet izrādās tā NAV taisnība!

Mīts Nr.1: Tev katru dienu jāizdzer 8 glāzes ūdens

Liels ūdens daudzums palīdz imūnsistēmai, liek justies labāk un uztur augstu enerģijas līmeni. Taču astoņu glāžu noteikums ir maldinošs. “Dzert pietiekoši daudz ūdens nenozīmē konkrētu glāžu skaitu, bet tas iekļauj arī to ūdens daudzumu, ko uzņemam ar pārtiku un dzērieniem”, stāsta Losandželosas uztura speciāliste Megija Mūna. “Nav iespējams pateikt, cik daudz ūdens vajadzīgs cilvēka Vese***ai. Nepieciešamais ūdens daudzums nav saistīts tikai ar vielmaiņu; to ietekmē arī apkārtējā vide un fiziskās aktivitātes.” Atmet universālo likumu, kas der visiem, un dzer ūdeni tad, kad tev slāpst vai ēd šķidrus ēdienus un salātus.

Mīts Nr.2: Tu saslimsi, ja iziesi ārā ar mitriem, neizžāvētiem matiem

Ja aukstā laikā iziesi no mājas ar mitriem matiem, tad tev būs vēsi, bet tas nenozīmē, ka uzreiz saslimsi, kā parasti uzskata vecāko paaudžu mammas. “Vienīgais veids, kā noķert iesnas vai gripu, ir saskarsmē ar slimību izraisošo vīrusu,” stāsta sieviešu Vese***as speciāliste, M.D. Holija Filipsa. Tiesa, pētījumos pierādīts, ka ar saaukstēšanos un gripu visbiežāk slimo aukstā laikā, jo sausais ziemas gaiss dehidrē deguna gļotādu, tādējādi palīdzot vīrusam iekļūt organismā. 

Mīts Nr.3: Ieteicams kakāt vienreiz dienā

Patiesībā divas un trīs reizes dienā vai trīs reizes nedēļā atbilst tam, kas tiek uzskatīts par regulāru. “Tas, cik bieži kakā, atkarīgs no personīgajiem ēšanas paradumiem: cik daudz šķidruma, šķiedrvielu un ēdiena kopumā uzņem”, skaidro Filipsa. Vairums cilvēku to dara vienreiz dienā, bet daži, kuri ir pilnībā veseli, to dara arī biežāk vai retāk.” Tev vajadzētu uztraukties par kakāšanas paradumiem tikai tad, ja pēkšņi to dari daudz biežāk vai daudz retāk, vai arī kopā ar izkārnījumiem izdalās As**is vai parādās sāpes, kā arī, ja to konsistence ir daudz šķidrāka vai cietāka nekā parasti.

Mīts Nr.4: Tev vajadzīgas 8 stundas miega

Tāpat kā ar astoņām glāzēm ūdens, šis noteikums neder pilnīgi visiem un vienmēr. Nacionālā miega problēmu organizācija (National Sleep Foundation) iesaka katru nakti gulēt septiņas līdz deviņas stundas (pieaugušajiem), lai nākamajā dienā organisms varētu pilnvērtīgi funkcionēt – gan mentāli, gan fiziski. Taču tas atstāj pietiekoši lielu rīcības brīvību katra paša individuālajām miega vajadzībām. Daži cilvēki apgalvo, ka viņiem pilnībā pietiek ar piecām vai sešām stundām, bet citi jūtas labi atpūtušies tikai tad, ja gulējuši vismaz deviņas stundas.

Mīts Nr.5: Tev regulāri jāattīra organisms

Būtībā tā ir taisnība – un tieši tāpēc organismā jau ir izveidota attīrīšanas sistēma, kas zināma arī kā aknas. Tādi produkti kā kokteiļi un sulas, kas tiek uzskatīti par attīrošiem, varētu būt nekaitīgi, taču tie atņem vajadzīgās barības vielas, jo aizstāj patiesi veselīgu organismam nepieciešamo pārtiku. M. Mūna uzskata, ka labākais veids, kā attīrīt organismu, ir ļaut to darīt pašam organismam un nestāties tam ceļā ar pārēšanos, alkohola lietošanu un smēķēšanu, kā arī  neēst pārāk daudz cūkgaļas, rafinētu graudu, cukura un piesātinātu tauku.

Mīts Nr.6: Tev vajadzētu turēties pa gabalu no ogļhidrātiem

Maize, kartupeļi un graudu produkti izpelnījušies sliktu reputāciju, jo veicina svara pieaugumu, bet olbaltumvielas un labie tauki mūsdienās tiek uzskatīti par ļoti veselīgiem. Labāk atkārto pēc mums: ogļhidrāti nav tavs ienaidnieks.

Galvenais ir izvēlēties pareizo veidu, proti, veseli graudi vai to sajaukums, kas atrodams veselā augā, ir labāks par saldinātajiem dzērieniem, cepumiem un citiem pārtikas produktiem, kuru sastāvā ir rafinēti graudi un daudz cukura.

Mīts Nr. 7: Tev jālieto antibakteriālās ziepes un dezinfekcijas līdzekļi

Tas ir, piemēram, populārais dezinfekcijas līdzeklis rokām, ko, iespējams, arī tu vienmēr uzsmidzini uz rokām. Lai arī cik daudzsološs tas var šķist, tas nepasargās no kaitīgām baktērijām labāk kā parastās ziepes. Kādā pētījumā tika salīdzinātas parastās un antibakteriālās ziepes, pārbaudot to iedarbību uz 20 baktēriju tipiem. Rezultāti neuzrādīja nekādu atšķirību. Šis nav pirmais pētījums, kas pierāda, ka antibakteriālās ziepes patiesībā neko nedod, bet tas ir līdz šim apjomīgākais, kuru vērts paturēt prātā.

Avots: womenshealthmag.com

Leave a Comment