Eļļa maigiem pieskārieniem: kā tās pagatavot mājās

Augu izvilkumi

Rūpnieciskai eļļas ieguvei parasti izmanto auksto spiešanas metodi. Tāpēc mājas apstākļos var pagatavot tikai masāžas vai kosmētiskās eļļas. Biežāk gan tie ir dažādu augu izvilkumi vīnogu kauliņu, valriekstu, olīvu, saulespuķu un citās neitrālās eļļās.

– Smiltsērkšķu eļļa ir viegli tonizējoša, piemērota jutīgiem cilvēkiem. To izmantoju masāžai, kad jāpaaugstina dzīves spars un izturība, vajadzīgas papildu koncentrēšanās spējas, – skaidro pirtniece Janita Spārīte-Jansone un neslēpj pagatavošanas metodi. Varbūt saldētavā ir saglabājušies saldēti smiltsērkšķi?

Smiltsērkšķus izspiež (vēlams ar sulu spiedi, jo tai ir nerūsējoša tērauda rīve) un iegūtās izspaidas izžāvē +40…+45 °C, lai nezaudē bioloģisko vērtību. Sausās izspaidas sadala trīs daļās. Pirmo trešdaļu ber tīrā stikla burkā un uzlej +60 °C uzsildītu nerafinētu augu eļļu aptuvenā attiecībā 1 : 3. Biezumiem jābūt pilnīgi nosegtiem. Diennakti tur siltā vietā un pēc tam caur sietiņu nokāš. Iegūto šķidrumu uzsilda un uzlej otrai trešdaļai kaltēto izspaidu. Atkal uz diennakti novieto siltā vietā. Tāpat rīkojas trešo reizi, kamēr iegūts pietiekami koncentrēts smiltsērkšķu izvilkums eļļā. To uzglabā slēgtā traukā tumšā, vēsā (aptuveni +8 °C) vietā. Kaltētas smiltsērkšķu izspaidas var apliet arī ar vēsu eļļu, bet tad tās ekstrahējas lēnāk, tāpēc eļļu uz biezumiem katru reizi tur ilgāk, vidēji 2–3 diennaktis.

Līdzīgu principu var izmantot masāžas eļļas gatavošanai no izžāvētiem izlietotas kafijas biezumiem, kam pievienots nedaudz krustnagliņu un kanēļa.

Piemērotas masāžām

Pamateļļas – sezama, valriekstu, mandeļu, smiltsērkšķu, sezama – Janita Spārīte-Jansone izmanto galvas masāžai un citu eļļu gatavošanai.

– Ja ir migrēna vai spēcīgs reibonis, sezama eļļai var pievienot nedaudz kampareļļas, kardamona, kanēļa un pielikt pie pakauša kā kompresi. Jutīgu ķermeņa zonu masāžai piemērota valriekstu eļļa, tā palēnina novecošanu un darbojas spēcinoši. Sievietes burvības aktivizēšanai man patīk sajaukt vairākas eļļas. Greipfrūts atbrīvo no nepamatotas augstprātības, atjauno spējas objektīvi novērtēt apkārtējo attieksmi, ļauj sasniegt panākumus. Sandals atdzesē un nomierina prātu un ķermeni, atmodina intelektu un palīdz transformēt seksuālo enerģiju. Roze un muskatsalvija ir jutekliska un reibinoša, – pirtniece atklāj eļļu noslēpumus.

Viņasprāt, vīriešiem masāžas eļļu sajaukumā jābūt ingveram (pastiprina potenci, sasilda, uzbudina, piešķir izlēmību un pārliecību par saviem spēkiem), kanēlim (nodod savu ugunīgo enerģiju pat visizteiktākajiem flegmatiķiem, sasilda), bergamotei (pastiprina iztēli un fantāziju, veicina komunikāciju, sniedz mīlestības un laimes sajūtu, līdzsvaro psihi, piemīt antidepresanta īpašības) un muskusam (atjauno enerģiju, vairo taisnīguma izjūtu un pacietību).

Aromātam jābūt pavisam vieglam, tik tikko jaušamam, lai neradītu pretēju reakciju. Jāzina arī blakusefekti. Piemēram, ciedrs un timiāns nav savienojami ar alkoholu, sandalu nedrīkst lietot nieru slimību gadījumos, un tas nav piemērots flegmatiķiem. Dzerot homeopātiskos preparātus, no aromātiskajām eļļām vajadzētu izvairīties, jo aromāts var neitralizēt šo preparātu iedarbību.

Padomi

• Pirms izmanto eļļas maisījumu, tam vajadzētu diennakti nostāvēties. Jāņem vērā individuālais jutīgums, lai nerastos alerģiskas reakcijas vai apdegumi.

• Pirms lietošanas un visu procedūras laiku eļļu mazliet silda.

 

Avots:

aLA

Leave a Comment