Fruktozes plusi un mīnusi

Cilvēks vienmēr izdomājis sev ienaidniekus, tā iekārtota mūsu apziņa. Mums patīk atrast dažādus izskaidrojumus kaitēm un problēmām. Laiku pa laikam par nāvīgiem ienaidniekiem kļuvusi sāls, glutēns, cukurs, fruktoze un citas pārtikas piedevas. Pieturēties pie viena viedokļa ir samērā ērti, taču nepavisam pareizi, jo bijušais ienaidnieks var kļūt par draugu un otrādāk.  Tas notiek apskaužami regulāri , tādēļ šodien passion.ru stāsta par fruktozes plusiem un mīnusiem, tāpat par tās iedarbības mehānismiem organismā.

Kas ir fruktoze?

Fruktoze, tāpat kā glikoze , pieder pie monosaharīdiem vai visparastākajiem ogļhidrātiem.  Kā monosaharīds elements tas ietilpst parastā cukura sastāvā. Fruktoze mēdz būt dabiskas izcelsmes un sastopama lielākā vai mazākā daudzumā ogās, augļos un dažos dārzeņos, piemēram, saldajos piparos un tomātos. Mākslīgi radīta fruktoze , kas pēc sastāva identiska dabiskajai, aktīvi izmantojama kā pārtikas piedeva.

Iedarbības mehānisms, vai arī kāda ir atšķirība starp fruktozi un glikozi

Iekļūstot organismā, cukurs sašķeļas fruktozē un glikozē. Abi elementi ir praktiski identiski, atšķirība starp viņiem ir tikai atomu izvietojumā, bet kā izrādās ar to pilnībā pietiek citai lieliskai uzvedības shēmai un reakcijai.

Glikoze- galvenais ogļhidrātu piegādātājs, tātad arī mūsu organisma enerģija. Atkarībā no glikozes daudzuma un smadzeņu reakcijas, formējas “sātības” hormoni. Par asimilēšanu un elementa normālu daudzumu atbild insulīna hormons, ko ražo aizkuņģa dziedzeris. Ir daži darbības varianti , kas vērsti uz glikozi. Viens no tiem vērsts uz to, lai to sadedzinātu , tas ir glikolīzes process un tā, piemēra, dara smadzenes.  Otrais darbības variants- atlikt, tā saucamais glikāna process , par kuru atbild aknas un muskuļi. Ja glikozes ir daudz , insulīns drošības labad pārvērš monosaharīdu taukos, tas ir atliek rezervē “nebaltām dienām”.

Rodas jautājums: priekš kam tik sīki jāapraksta notiekošo glikozes reakciju shēmu? Lieta tāda, ka glikozes “uzvedība” daudz kur ir līdzīga, tiesa, ar nelielu, bet būtisku atšķirību rindu, kurām ir principiāla nozīme Vese***as un kaitējuma jautājumos.

Ar fruktozi organismam nepieciešams apieties daudz piesardzīgāk.  Šūnas, kuras atbild par fruktozes šķelšanos, atrodas tikai aknās.  “Sātības” un insulīna hormona ražošanai, fruktozes uzrašanās organismā nekādā veidā neietekmē. Attiecīgi, rodas dažas fruktozes uzvedības īpatnības. Sanāk, ka atlikt vai virzīt uz vajadzīgo “darbību” fruktozi nevar.  Tās pārmērīgas iekļūšanas dēļ notiek interesanta lieta: fruktoze ieslēdzas glikozes šķelšanās procesā, bet tieši tajā etapā, kad notiek “rezerves” stadijas uzkrāšanās.

Fruktozes mīnusi un plusi

Ar šo brīdi var sākt sarunu par fruktozes labumu un kaitējumu. Te viss atkarīgs no tā, kādā veidā un kad fruktoze nonāk organismā. Augļu un ogu fruktozes sastāvā- veselīgs un pareizs cukura aizvietotājs, labs variants ēšanai, ja ir pirmā tipa cukura diabēts. Jā, eksistē līdz galam neapstiprināta versija par to, ka fruktoze var iespaidot cukura diabēta rašanos, bet ja tas jau ir ,tad ir krietni veselīgāks par glikozi. Ja ir otrā tipa diabēts, vajadzētu ierobežot saldo augļu un sulu lietošanu, pievēršot uzmanību elementu daudzumam, kas iekļūst organismā.

Dažādu kaitīgo un saldo produktu sastāvā, piemēram gāzētajos dzērienos, fruktoze izraisa aptaukošanos un provocē otrā tipa diabēta attīstīšanos. Par fruktozi kā pārtikas piedevu un galveno aptaukošanās iemeslu deviņdesmito beigās un divtūkstošo gadu sākumā, dažus gadus iepriekš ļoti patika rakstīt dažādus zinātniski- populāros izdevumus.

Lieta tajā, ka fruktoze iekļauta kukurūzas sīrupa sastāvā- nedārga un izdevīga alternatīva  saldumu ražošanā, veldzējošo dzērienu, mērču un citu produktu ražošanā. Tā kā fruktozes iekļūšanas rezultātā organismā ‘sātības” hormons neražojas, tad mēs nespējam kontrolēt apēstā ēdiena daudzumu. Tādā veidā mūsu organismā iekļūst dubults daudzums nevajadzīgu elementu un metabolisma process nevar norisināties tā, kā pienākas.

Lai gan nevajadzētu aizmirst par to, ka pareizo fruktozi rekomendē vispasaules Vese***as aizsardzības organizācija. Tādēļ lietojiet augļus, svaigi izspiestas sulas, dārzeņus, rūpējieties par savu organismu un esiet veseli!

Avots: www.passion.ru

Leave a Comment