Viņa grūtniecības laikā izdzēra tikai dažas glāzes alkohola – kas notika ar bērniem?

Džeimija Holanda (10) ir skolniece, bet  Sets Rasels (31) ir parasts austrāļu puisis, bet viņi abi gadiem ilgi cīnījušies ar augļa alkohola sindromu. Viņu vecāki stāsta par savu pieredzi un ikdienas grūtībām saistībā ar bērnu Vese***as stāvokli.

dzeimija holanda

Džeimijai sākumā tika diagnosticēts uzmanības deficīta un hiperaktivitātes sindroms (ADHD), bet Sets domāja par pašnāvības izdarīšanu.

Vismaz 500 000 Austrālijas iedzīvotāju ir FASD (augļa alkohola) sindroms, kas ir augstāks rādītājs nekā cilvēkiem ar Dauna sindromu, mugurkaulāja šķeltni (spina bidida) un cerebrālo trieku.

Jau kopš 10 gadu vecuma Sets domāja par savas dzīves izbeigšanu, un viņa māte Anna vainoja sevi un domāja, ka ir slikta māte: “Es domāju, ka tā ir mana vaina un kaut ko daru nepareizi. Es nezināju, kā kļūt par labu māti. Es domāju, ka nespēšu viņu izaudzināt par laimīgu cilvēku, kurš mīl dzīvi, bet tā vietā izpostīšu to.”

Dēla nekontrolējamās uzvedības dēļ māte ļoti uztraucās un nespēja gulēt.

Viņa mēdza pamosties nakts vidū un, pamanot, ka dēla gulta ir tukša, pārmeklēt visas tuvākās ielas, stundām ilgi staigājot vai braucot ar automašīnu.

Katru reizi, kad viņa ģimene izdzirdēja Pol***jas vai ātrās palīdzības sirēnas vai redzēja policiju pabraucam garām, ar Setu kaut kas bija atgadījies. Viņa māte stāsta, ka tas aizgājis tik tālu, ka frāze “kas noticis ar Setu?” jau pārtapa par melno humoru.

Tikai tad, kad Setam palika 17 gadu, māte beidzot saņēma dažas atbildes.

Rasela mamma
Seta Rasela māte

Atklājot, ka dēlam ir FASD sindroms, viņa bija šokā, jo sevi neuzskata par alkoholiķi un iedzer tikai pa retam – sabiedriskos pasākumos.

Drīz vien viņa atklāja, ka attīstības stadijā esošām smadzenēm alkohols ir vēl kaitīgāks par marihuānu, kokaīnu vai heroīnu. Pat daži dzērieni var radīt nenovēršamus bojājumus.

Tagad, kad Setam ir 31 gads, viņš turpina cīņu ar simptomiem. Viņš stāsta, ka visu savu dzīvi domājis par pašnāvības izdarīšanu.

sets rasels
Sets Rasels, 31

“Es izskatos labi, izturos labi, man nav runas problēmu, bet neviens pat nenojauš, kas notiek manā galvā. Lietas, ko prāts man nodara – pat tad, ja es to nevēlos.”

Arī Džeimijas Holandas dzīve ir nebeidzama cīņa, jo viņas māte Klēra grūtniecības laikā lietoja alkoholu.

Sākumā Džeimijas vecākiem tika paziņots, ka viņai ir ADHD jeb uzmanības deficīta un hiperaktivitātes sindroms, bet viņi nekad nesamierinājās ar šo diagnozi.

Viņi apmeklēja neskaitāmus terapeitus un psihologus, līdz beidzot atklāja nepatīkamo patiesību – Džeimijai bija augļa alhohola sindroms.

Džeimijas māte stāsta, ka viņai nebija ne jausmas, cik alkohols var būt kaitīgs un ko tas nodara smadzenēm. “Vainas apziņa mani plēsa uz pusēm, un tas bija ļoti grūts laiks. Esmu pārliecināta, ka ļoti daudzas mātes apzinās, ka lietojušas alkoholu. Taču viņas ir pārāk nobijušās, lai atzītos, jo tas ir ļoti apkaunojoši.”

Klēra atzīst, ka kopā ar vīru katru dienu izdzērusi vairākas alus pudeles, neuzskatot to par neko sevišķu, bet pēc tam viņu nepārtraukti mocīja vainas apziņa. Viņa cer, ka šis stāsts var tiem, kas nav pietiekoši labi informēti par alkohola radītajām sekām, savlaicīgi palīdzēt.

“Es jutos briesmīgi par savu rīcību, un pagāja ļoti ilgs laiks, kamēr saņēmu sevi rokās. Es atceros, kā sevi šaustīju un sev likos pretīga,” viņa stāsta.

“Es domāju – kuram no tā kļūst labāk? Man nē, un pavisam noteikti arī Džeimijai ne. Pietiek sēdēt un ir jāceļas augšā, lai šo enerģiju izmantotu lietderīgāk.”

“Mani vienmēr moka un mocīs vainas apziņa, bet es netaisos par to visu laiku žēloties, jo tas neko neatrisinās.”

Džeimijas tēvs arī jūtas atbildīgs par meitas Vese***as stāvokli. “Laikam jau es arī esmu pie tā vainīgs, jo Klēras grūtniecības laikā dzēru kopā ar viņu”, viņš stāsta.

“Mēs nekad nedzērām daudz, nekad nepiedzērāmies tā, ka jāvārtās pa zemi. Es, piemēram, pārnācu mājās no darba, izdzēru vienu aliņu, pēc tam vēl vienu, un ielēju vienu arī Klērai.”

Austrālijas ziņu kanāls ABC intervējis vēl kādu sievieti, kura cieš no FASD sindroma. Klērai ir 25 gadi, un viņa izskatās kā pavisam parasta sieviete. Viņa izskatās ļoti labi, un cilvēki ir pārliecināti, ka ar viņu viss ir kārtībā. Taču ļoti daudzās jomās viņai vajadzīga palīdzība.

klera
Klēra, 25

Avots: www.dailymail.co.uk

Leave a Comment