Hormonālā diēta, kas iekustina vielmaiņu: Pieredze, dietologu viedokļi

 

Ja jūs pēkšņi pārsteidz troksnis ausīs, vājums un trīce kājās, tumšs gar acīm, vajag iedzert krūzi stipras saldas tējas. Tas var būt arī signāls tam, ka jāpāriet uz nākamo posmu.

Nākamais – pamata posms. Nav ierobežojumu laikā. To var pabeigt dažas dienas pēc tam, kad svars ir normalizējies. Šajā posmā vajadzētu rasties sajūtai, ka liekais svars pazūd lēnām, bet pārliecinoši, un ķermeņa masa normalizējas. Otrais posms paredz ēšanu piecas reizes dienā – vissātīgākās šajā posmā ir brokastis, bet vismazāk kaloriju tiek uzņemts vakariņās.

Ja ir vēlēšanās, kaloriju daudzumu brokastīs var samazināt, taču saprāta robežās. Laiks starp ēdienreizēm nedrīkst pārsniegt trīs stundas. Vakariņas jāplāno trīs stundas pirms gulētiešanas. Ja rodas situācija, ka nav iespējas paēst noteiktajā laikā, “izlaistās” kalorijas nedrīkst pievienot nākamajai maltītei. Saskaņā ar diētas principiem visi produkti iedalās piecās apakšgrupās un katrai no tām tiek piešķirts noteikts punktu skaits. Mēs jau runājām par 0 punktu grupu.

Produkti, kas pieder pie 1 punkta grupas, ir pākšaugi, ogu un dārzeņu kokteiļi, 2 punktu grupā ierindojas vārītas bietes, griķi, teļa gaļa, vistas gaļa, jēra gaļa, auzu pārslu putra, brinza un vēl daži produkti. 3 punkti tiek piešķirti kviešu putrai, kukurūzai, sieram utt., 4 punkti – kartupeļiem, majonēzei, cīsiņiem, mannai un daudziem citiem produktiem, to skaitā visiem alkoholiskajiem dzērieniem.

Nevajadzētu iedziļināties šajā punktu sistēmā, jo, pēc dietologu domām, diēta ir ļoti individuāls process, kuru nosaka speciālisti, vadoties pēc problēmas lieluma un cilvēka organisma īpatnībām.

Visbeidzot, noslēdzošais – trešais posms. Šajā posmā uzturam jābūt tādam, lai uzturētu to vielmaiņu, kāda bija sasniegta otrā posma laikā. Trešajā diētas posmā uzturā var pievienot vairāk barības vielu, taču ļoti pamazām un pa posmiem, pastāvīgi kontrolējot ķermeņa svaru, lai noteiktu optimālo kaloriju skaitu, kas palīdzētu ķermeņa svaram stabilizēties. Vislabāk to darīt speciālistu uzraudzībā, tā uzskata dietologi.

Viedokļi un atsauksmes: hormonālā diēta 

Pēc dažu dietologu domām hormonālā diēta izskatās optimāla, tomēr tā izpelnījusies ļoti pretrunīgas gan speciālistu, gan lietotāju atsauksmes.

Daļa speciālistu uzskata, ka strauja uztura maiņa rada stresu organismam, kuram būs grūti pielāgoties tik mazam uzņemto kaloriju skaitam. Vājums un reiboņi, par kuriem jau runājām iepriekš, var radīt negatīvas sekas, un Vese***ai radīto kaitējumu pēc tam būs ļoti grūti novērst.

Dažādas ir arī to cilvēku domas, kuri diētu izbaudījuši uz savas ādas. Daži apgalvo, ka svars vispār stāv uz vietas, nenotiek nekādas izmaiņas, bet ir arī tādi, kas stāsta, ka svars sācis kristies tik strauji, ka šo procesu apstādināt nebija iespējams. Sekojusi diagnoze – distrofija un ilgstoša ārstēšanās Slim**cā.

Katra diēta ir nopietns solis, kurš prasa lielu atbildību. Ideālā variantā – vēršoties pie speciālista, kurš problēmu centīsies atrisināt no zinātniskā skatpunkta, vienlaikus kontrolējot situāciju.

 

Kļūme hormonālā sistēmā

Dažreiz rodas situācija, kad organismā notiek hormonālā līdzsvara traucējumi.

Traucējumi var rasties dažādu iemeslu dēļ un tiem var būt ļoti nepatīkamas sekas. Ļoti bieži hormonālās izmaiņas notiek grūtniecības un zīdīšanas laikā, kad sievietei izmainās hormonālais fons. Tāpat hormonālās izmaiņas notiek klimaksa laikā, kad organisms pārstāj izstrādāt sievišķos dzimumhormonus.

Ilgstoša hormonālo preparātu lietošana, lai izvairītos no grūtniecības. Daudz mūsdienu sieviešu pret šīm izmaiņām diemžēl izturas nevērīgi. Pēc speciālistu domām, lielākā daļa sieviešu slimību rodas tieši hormonālo traucējumu dēļ. Mūsdienu dzīve ir pilna stresu un apkārtējās sabiedrības un sliktas ekoloģijas negatīvas ietekmes.

Lasi arī: Kā iekustināt vielmaiņu: Trīs unikālas receptes, kas palīdzēs uzlabot metabolismu

 

Tāpēc hormonālie traucējumi mūsdienās sastopami ļoti bieži. Lai nepieļautu tālāku Vese***as stāvokļa pasliktināšanos un laicīgi novērstu nevēlamās sekas, hormonālās sistēmas traucējumi jāatklāj laicīgi.

Hormonālās diētas īpatnības

Protams, visefektīvāk hormonālos traucējumus var novērst ar hormonālo preparātu palīdzību, taču ārstu praksē ir daudz tādu gadījumu, kad līdzsvaru zaudējusī hormonālā sistēma ir līdzsvarojusies bez ārstniecisko preparātu palīdzības – ar pareizu diētu, veselīgu dzīvesveidu, fizioterapiju, sanatorijas vai kūrorta terapiju. Jebkurā gadījumā, laikā, kad notikuši hormonāli traucējumi, diēta ir obligāta, tāpēc nepieciešams izmainīt ierasto uztura sistēmu. Pirmkārt, jāsāk ēst vairāk augļu un dārzeņu, sēņu un ogu, kuras satur daudz tādu vielu, kuras līdzinās sieviešu dzimumhormoniem.

To ir daudz zirņos un pupiņās, graudaugos un kviešu dīgstos, paipalu un vistu olās. Bez tam, lai stabilizētu hormonālo sistēmu un ļautu organismam pašam atjaunot to izstrādi, uzturā nepieciešams pievienot cinku un selēnu. Tos satur cūkas speķis, auzu pārslas, liesa liellopu gaļa, piens, lapu dārzeņi, rieksti, ķirbju sēklas un ķiploki. Speciālisti iesaka uzturā nelietot vai līdz minimumam ierobežot cukuru, medu, šokolādi, iebiezināto pienu, kartupeļus un desu izstrādājumus.

Hormonālo traucējumu gadījumā diētā jāiekļauj četras vai pat piecas ēdienreizes mazās porcijās, kas ļaus izvairīties no bada sajūtas. Brokastīm jābūt ne vēlāk kā 10 no rīta, ap 12.00 atkal kaut kas jāuzkož, pusdienām jābūt ne vēlāk kā plkst. 15, launagam – ap 18.00, bet vakariņas nedrīkst būt vēlāk kā 20.00. Jāierēķina, lai laiks starp vakariņām un došanos pie miera būtu 3 stundas. Tāpēc ēšanas laiks jāsaskaņo ar savu dienas režīmu.

Hormonālās sistēmas traucējumi jebkurā gadījumā organismam sagādā stresu – ķermeņa svars var gan strauji kristies, gan pieaugt. Ja pirmais variants parasti tiek uztverts ar prieku, tad svara pieaugums sagādā psiholoģisku stresu. Ja dažos gadījumos hormonālo līdzsvaru ir iespējams atjaunot, nelietojot hormonālos preparātus, tad biežāk tos tomēr nākas lietot, un šādā gadījumā ir jāievēro arī speciāla diēta.
Hormonālo preparātu lietošanas laikā, pirmkārt, jāseko līdzi uzņemto kaloriju daudzumam, nepieļaujot pārēšanos, it īpaši vakaros. Vienu dienu nedēļā jāvelta atslodzei, uzturā lietojot vienīgi skābpiena produktus, dārzeņus un augļus. Svars jākontrolē, sveroties reizi divās dienās – ja svars pieaug, jāpārskata ēdienkarte un jākonsultējas ar ārstu par cita hormonālā preparāta nozīmēšanu. Lielāka nozīme ir uzņemtā šķidruma daudzumam – nav jādzer tikai ūdens, tā var būt arī zāļu vai zaļā tēja bez cukura. Ja galīgi nevar iztikt bez salduma, tējai var pievienot nedaudz medus. Dienā vēlams izdzert 2-2,5 l šķidruma.

Diētas ievērošana un hormonālo preparātu lietošana jāapvieno ar fizisko slodzi – ir vairāk jāstaigā, jāskrien, jāpeld, jāminas uz velotrenažiera, pārmaiņus veicot arī spēka treniņus.

Hormonālā līdzsvara normalizēšanai paredzētajai diētai nevajag kaut kādus īpašus un neparastus produktus, taču uzturam jābūt pietiekami daudzveidīgam un, galvenais, vieglam – tam jābūt viegli sagremojamam, lai neradītu kuņģī smaguma sajūtu. Nevajag lietot stipri piparotus, asus un ļoti sāļus produktus, jo tie aiztur organismā ūdeni, kas uzkrājas audos, tādējādi veicinot tūsku un svara pieaugumu.

Lasi arī: Kā iekustināt vielmaiņu: Trīs unikālas receptes, kas palīdzēs uzlabot metabolismu

Hormonālā diēta un ierobežojumu dažādība

Ir zināma vēl viena diēta, kuru var pieskaitīt pie hormonālajām, taču tās pielietošanas rezultāti rada daudz jautājumu. Šīs diētas pamats – sieviete uzturā lieto vienīgi mazkaloriju produktus un papildus tam veic HCG (cilvēka horiongonadotropīna) hormona, kuru sievietes organisms ražo dabīgi grūtniecības laikā, injekcijas. Zinātnieki nav pierādījuši šīs diētas efektivitāti. Jāņem vērā, ka hormonālas injekcijas var radīt bīstamas sekas sievietes Vese***ai, kā arī veicināt vēl lielākus hormonālos traucējumus. Mediķi kategoriski iebilst pret šādu diētu, taču privātās kl**ikās un kosmētikas salonos šo diētu tomēr mēdz piedāvāt (Krievijā).

Jāpiemin arī tas, ka hormonālai diētai var būt dažādi mērķi, viss atkarīgs no tā, kāds ir svara pieauguma iemesls.
Pēc aptaujāto sieviešu teiktā, uzsākot hormonālo terapiju, apetīte strauji sākusi pieaugt, tādēļ sievietes ēd pārāk daudz un pieņemas svarā. Šādā gadījumā ir vienkārši jāsaņemas un jāpārstāj tik daudz ēst, un svars normalizēsies. Sarežģītāk ir tad, kad hormonālās terapijas rezultātā notiek izmaiņas vielmaiņas procesā un izmainās svara kategorija. Šādā gadījumā ārsts dietologs nosaka tādu diētu, kas palīdz normalizēt vielmaiņu. Paralēli nepieciešama medicīniskās pārbaudes un, iespējams, cita hormonālā preparāta piemērošana. Daži hormonālie preparāti aiztur organisma audos ūdeni, kas rada vispārēju tūsku un lieko svaru. Šajā gadījumā ir jānomaina zāles, jāsamazina sāls daudzums uzturā un jāpalielina uzņemtā šķidruma daudzums.

 

 

Hormonālā diēta: Dažādi viedokļi

Vadoties no iepriekš rakstītā, var apstiprināt vairāku speciālistu viedokli par to, ka hormonālo traucējumu gadījumā diēta nebūt nav panaceja. Svarīgi ir noskaidrot šo traucējumu un svara pieauguma iemeslu, kā arī saistību starp hormonālajiem preparātiem un ķermeņa svaru, un tikai pēc tam ārstēties ar hormonālās diētas palīdzību.

Bez tam, pēc dietologu domām, liela nozīme ir sievietes psiholoģiskajam noskaņojumam un viņas gatavībai nākt pretī ārstam, pārliecināt pašai sevi, ka tādas vienkāršas metodes, kā diēta, fiziski vingrojumi un veselīgs dzīvesveids var palīdzēt daudz efektīvāk, nekā ārstēšanās ar visjaunākajiem hormonāliem preparātiem.

Starp citu, daži dietologi ir nākuši pie secinājuma, ka šādas diētas, kuru laikā strauji samazinās svars, var radīt sarežģījumus, piemēram, nieru darbībā, sirds darbībā, dziļas izmaiņas vielmaiņā, ko vēlāk ir grūti atjaunot. Bez tam, šie ārsti ir pārliecināti, ka diētas pasliktina ādas kvalitāti, tās veicina depresiju un melanholiju, cieš arī urīnceļi. Tāpēc diētas jāievēro ar lielu piesardzību, desmit reizes nomērot.

Avots: pohudet.info

COMMENTS

Leave a Comment