Puravu un kartupeļu zupa būs zīdaini krēmīga arī bez saldā krējuma, ja pievienosi vienu sastāvdaļu

Šī sildošā zupa ir patīkami krēmīga gan ar, gan bez saldā krējuma — taču ir viena svarīga sastāvdaļa, kas noteikti jāizmanto.

Mierinoša un sildoša — puravu un kartupeļu zupa ir lieliski piemērota brīžiem, kad rudens dienas kļūst vēsākas. Šīs vienkāršās zupas receptei nav nepieciešams daudz sastāvdaļu — gandrīz tikai tās, kas minētas nosaukumā, tāpēc to ir viegli pagatavot jebkurā brīdī.

Lasi vēl: Viens izplatīts rudens priekšmets dārzā ir “melnais zelts” jūsu augiem nākamajam gadam

Dažiem šķiet, ka krējums ir neatņemama šīs zupas sastāvdaļa, taču ko darīt, ja tā nav pa rokai vai ja vienkārši vēlaties izvairīties no piena produktiem? Kad ārā jau satumsis un sāk gribēties ko siltu, doma par skrējienu uz veikalu viena produkta dēļ var šķist nepatīkama.

Taču nav jāuztraucas — puravu un kartupeļu zupa var būt tikpat krēmīga un garda arī bez krējuma. Kā saka ēdienu eksperti: “Lai padarītu šo zupu krēmīgu, krējums nav nepieciešams!”

Eksperti iesaka: “Vienkārši sablendējiet gatavo zupu ar rokas blenderi vai stacionāru blenderi, līdz tā kļūst bieza un gluda. Ja vēlaties, lai zupa būtu nedaudz gabaliņaina, sablendējiet tikai pusi.”

Puravu un kartupeļu zupa

Sastāvdaļas:

3 lieli puravi (aptuveni 3 glāzes, sagriezti)

2 ēdamkarotes sviesta

1 litrs vistas vai dārzeņu buljona

900 g miltainu kartupeļu nomizoti un sagriezti 1–1,5 cm kubiņos

1 tējkarote jūras sāls (vai pēc garšas)

Šķipsniņa kaltēta majorāna

1–2 svaigi timiāna zariņi vai ½ tējkarotes kaltēta timiāna

1 lauru lapa

¼ glāzes sakapātu svaigu pētersīļu

Daži pilieni čili mērce

Balti vai melni pipari pēc garšas

Pagatavošana:

Notīri un sagriez puravus – Nogriež saknes un garo tumši zaļo daļu (to var izmest, kompostēt vai sasaldēt buljonam).
Pārdala puravu gareniski uz pusēm un zem tekoša ūdens izskalo visus netīrumus. Balto un gaiši zaļo daļu sagriež plānās (aptuveni 0,5 cm) šķēlītēs.

Ieliek auksta ūdens bļodā, ar rokām viegli samaisa, lai izskalotu atlikušos netīrumus, un pēc tam ar sietu vai karoti izņem tīros puravus.

Apcep puravus sviestā, līdz tie kļūst mīksti – Katlā ar biezu dibenu (3–4 litru tilpuma) uz vidējas uguns izkausē sviestu.
Pievieno puravus un apmaisa, lai tie pārklājas ar sviestu. Pārklāj katlu ar vāku, samazina karstumu un sautē apmēram 10 minūtes, līdz puravi kļūst mīksti, bet ne brūni.

Vāra zupu – Katlā pievieno buljonu, sagrieztos kartupeļus, lauru lapu, majorānu, timiānu un sāli. Uzkarsē līdz vārīšanās temperatūrai, tad samazina liesmu un lēni vāra apmēram 20 minūtes, līdz kartupeļi ir mīksti.

Sablandē zupu – Izņem lauru lapu un timiāna zariņu. Ar rokas blenderi sablendē visu zupu, ja vēlies gludu konsistenci, vai tikai pusi, ja patīk, ka tajā paliek kartupeļu un puravu gabaliņi. (Ja izmanto stacionāro blenderi, blendē porcijās – ne vairāk kā trešdaļu katrā reizē – un turi vāku stingri aizvērtu, lai karstā zupa nešļakstītos.)