Iedziļināmies drēbju psiholoģijā: ko tās stāsta par tevi un ko tās stāsta TEV!

“Iepirkšanās un naudas tērēšanas paradumi rodas no iekšējās motivācijas, kā, piemēram, emocijām, pieredzes un kultūras,” saka psiholoģe Baumgārtnere.

Šoreiz runa būs par to, kā drēbes var būt tik atklājošas (cilvēka personības ziņā), kādas “ziņas” tās sūta un kā tu vari mainīt savu garderobi tā, lai citi uz tevi sāktu skatīties citādāk – un pat lai tu pati mainītu domas par sevi.

Cilvēki bieži vien uz drēbēm paļaujas kā uz ekonomiskā un sociālā statusa indikatoru. “Mūsu drēbes mums palīdz nokļūt tur, kur mēs domājam, ka mums ir jābūt,” saka Baumgārtnere.

Komentējot “Bīstamo mājsaimnieču” seriālu, viņa piemetina: “Paskatieties uz veidu, kā viņas fokusējas uz naudu. Kad viņas strīdas, viņas izmanto zīmolus un dizainerus, lai viena otru padarītu zemākas. Viņas izmanto drēbes un aksesuārus kā instrumentu, kas liecina par to, kur viņas iederas, un izmanto to arī kā ieroci.”

Tomēr nav tāda apģērba gabala vai pat stila, kas liktu cilvēkam izskatīties veiksmīgam. Baumgārtnere iesaka, cenšoties radīt pozitīvu ārējo tēlu, sievietēm izvēlēties mazo melno kleitiņu, žaketi un laiviņas. Šāds stils ir klasika, ar ko nekad nevar “nošaut greizi”. Tas derēs praktiski jebkuram auguma tipam, un šādam apģērbam ir vairākas funkcijas.

No otras puses nav tāda apģērba gabala vai stila, kas liktu cilvēkam izskatīties neveiksmīgam. “Sliktākā apģērba izvēle ir tāds apģērbs, kas slēpj to, kas un kāds tu esi, vai arī tāds, kas liecina par to, ka tu neesi pievērsis pārāk daudz uzmanības savam ķermeņa tipam, vecumam vai situācijai.”

Baumgārtnere apgalvo, ka drēbes nav tās, kas kaut ko stāsta par sevi, bet gan tās, kas stāsta tev. Kādā eksperimentā pētnieki cilvēkiem iedeva baltos laboratorijas halātus. Dažiem dalībniekiem tika pateikts, ka tas ir ārsta halāts, un dažiem – ka gleznotāja. Visi darīja vienu un to pašu uzdevumu, tomēr tie dalībnieki, kuriem bija ārsta halāts, izturējās daudz uzmanīgāk nekā tie, kuriem bija gleznotāja halāts. Viņu darbības ietekmēja viņu apģērbs.

Lasi vēl: Ēd un neskaiti kalorijas, viss ir zem kontroles

Tas pats varētu attiekties arī uz tevi. Kad draudzene tevi izvelk no mājas pēc smagas šķiršanās un saka: “Sapucējies, sataisies – tā tu jutīsies labāk!” tam ir iemesls. “Kad tu saģērbies kādā konkrētā veidā, tas palīdz izmainīt savu iekšējo es. Mēs to pamānām situācijās, kad kaut vai uzklājam kosmētiku.”

Šie pētījumi pierāda tikai to, ka tev vajadzētu ģērbties nevis tā, kā tu jūties, bet tā, kā tu vēlies justies. Kuras drēbes tev liek justies spēcīgai? Seksīgai? Kuras dod varas apziņu? Liek justies veiksmīgai? Drēbes, ko izvēlies, sūta signālus ne tikai cilvēkiem, kuri tev ir apkārt, bet arī tev pašai – kas ir ļoti svarīgi.

Baumgārtnere piedāvā arī biežāk pieļautās garderobes un uztveres problēmas:

Ja tu…

Tu varētu…

Apdomā:

Skapī turi visus apģērba gabalus, kas tev jebkad ir bijuši.Tu pieturies pie pagātnes, piešķirot apģērbam sentimentālu vērtību.Ik pa laikam atbrīvojies no 2 vai 3 apģērba gabaliem, ieskaitot to, kas tev ir par lielu, par mazu, kas ir saplēsts, izgājis no modes.
Valkā tikai neitrālu apģērbu, izvairies no aksesuāriem.Tu esi iestrēgusi psiholoģiskā rutīnā, jūties tur pārāk komfortabli, lai kaut ko mainītu, vai arī pārāk nobijusies, lai tevi pamanītu.Maini savu garderobi pamazām, izvēloties kādu uzkrītošākas krāsas apģērba detaļu vai pievienojot kādu aksesuāru, kas tevi iepriecina.
Ģērbies apģērbā, kas tev ir par lielu.Tu savu ķermeni redzi citādāku, nekā to redz citi vai arī kā atspulgu tam, kāds tas bija kādreiz.Dodies iepirkties ar kādu atklātu draudzeni, prasi viņai ieteikumus. Ignorē izmērus un pierodi pie tā, ka valkā drēbes, kas tev tiešām der.
Esi piedzīvojusi to, ka tev saka, ka ģērbies pārāk neatbilstoši, pārāk izaicinoši.Tev šķiet, ka praktiski jebkurš apģērbu salikums der visiem pasākumiem, vai arī tu meklē citādāka veida uzmanību.Apdomā, kādu tēlu katrā situācijā vēlies radīt un izvēlies apģērbu, smeļoties idejas no apkārtējiem.
Ģērbies neatbilstoši savam vecumam.Tu centies sevi parādīt tādu, kāda jūties, tomēr viss apstājas starp tavu patieso un iedomāto vecumu.Izvēlies apģērbu, kas atbilst taviem mērķiem (paaugstinājums, pasaules apceļošana), nedomājot par to, kādu iespaidu tas atstāj par tavu vecumu.
Vienmēr tērpies darba drēbēs.Tu sevi novērtē tikai saistībā ar panākumiem darbā.Iepazīsti talantus, kas ir ārpus darba (mākslinieciskos, sportiskos), un ģērbies tā, kā atļauj šīs atklāsmes.
Tu esi nosēta ar dizaineru logo.Tu uzskati, ka tev ir jāreprezentē sava bagātība, lai citi tevi spētu novērtēt.Iemācies vilkt vienkāršākas drēbes, kas pilnībā neatklāj visus iespējamos logo – un tad ievērosi, ka cilvēku attieksme pret tevi nemainīsies. Ja mainīsies – tie nav īstie cilvēki.
Esi iestrēgusi “mammas apģērbā” – džinsos un džemperī.Tu nostādi savas ģimenes vajadzības pirms savām.Velti vairāk laika sev! Atceries: ja mamma nav laimīga, neviens nav laimīgs.

Avots: forbes.com

Leave a Comment