Ieteicamā ēdienkarte pēc 40 gadu vecuma- diennaktī jāuzņem vismaz 100 g olbaltumvielu!

Kas ir veselīgs un pareizs uzturs pēc 40?

Sākumā ir jāsaskaņo uzņemtais kaloriju daudzums ar patērēto. Tiem, kas strādā fizisku darbu, šādas problēmas sastopamas mazāk, bet tiem, kas strādā birojos, var rasties problēmas. Galu galā, cilvēki, kas mazāk dara, sāk vairāk ēst, pakļaujot savu organismu nopietnām problēmām. Nav runa tikai par aptaukošanos, bet gan par sirds un aisnsvadu slimībām, diabētu un daudz ko citu.

Kādam jābūt uzturam?

Galvenais nosacījums ir tāds, ka uzturam ir jābūt sabalansētam un daudzveidīgam. Uzņemtā ēdiena daudzums un to kaloriju sastāvs ir jāsamazina, pirmkārt, samazinot dzīvnieku izcelsmes tauku daudzumu uzturā. Noteikti izvairieties no pārak treknu ēdienu lietošanas un konditorejas izstrādājumiem, kuru sastāvā ir liels ogļhidrātu daudzums. Sekojiet līdzi savam svaram, jo tā pieaugums šajā vecumā var būt īpaši bīstams, ņemot vērā, ka organisms nespēj vairs funkcionēt tik pat labi, kā to darīja jaunībā.

Olbaltumvielu lietošana pēc 40 gadu vecuma

Ir jāņem vērā, ka pēc 40 olbaltumvielas vairs nespēlē tik lielu lomu kā jaunībā, taču, lai atjaunotu muskuļus un enerģiju, diennaktī jāuzņem vismaz 100 g olbaltumvielu. Jāņem vērā, ka šajā gadījumā svarīgākā ir olbaltumvielu kvalitāte, nevis daudzums.

Kā veiksmīgāk savienot dažādus produktus?

Pēc 40 gadu vecuma jāņem vērā arī produktu kombinācijas, nevis tikai lietojamo produktu daudzums. Gaļu un zivis ieteicams lietot vārītus. Ieteicams uzturā nelietot ceptus produktus, izvairīties no treknas gaļas. Garnīta vietā ieteicams izvēlēties dārzeņus, bet no graudaugiem vislabākie ir rīsi. Pupiņas un labi novārīti zirņi arī ir nepieciešami organismam. Varat tos lietot dažādās zupās. Veselīgas ir arī olas, kuru sastāvā ir labie tauki un daudz uzturvielu, kas nepieciešamas organismam.

 

Lasi vēl: Kā dzemdības pēc 40 gadu vecuma ietekmē sievietes veselību

 

Pareizs uzturs pēc 40 gadu vecuma un zarnu trakta darbība

Līdz ar vecumu ļoti svarīgi ir uzturēt veselīgo baktēriju daudzumu savās zarnās, jo tās nodrošina pilnvērtīgu šo orgānu darbību. Normāla mikroflora kavē dažādu patogēnu organismu rašanos. Tik pat svarīgi ir ik pa laikam nodarbināt savu gremošanas traktu ar rupjmaizi, pākšaugiem vai kartupeļiem. Kā šķiedrvielu avots kalpo dārzeņi, jo īpaši bietes un burkāni, arī augļi un sulas. Ja gremošanas trakta darbība niķojas, iesakām uzturā lietot žāvētas plūmes vai medu. Ļoti uzmanīgi pievērsiet uzmanību tam, ko ēdāt jaunībā un no kā pārtiekat savos 40 gados. Ir jāņem vērā, ka ēst visu, kas pagadās un ko sirds vēlas vairs nevar, jo mūsu organisms ir ieņēmis daudz mierīgāku pozīciju, sagatavojot organismu tā novecošanai.  Ticiet vai nē, bet sabalansēts uzturs tik tiešām nosaka Jūsu pašsajūtu, izskatu un garastāvokli, tādēļ nesabojājiet visu no iepriekš minētā un ievērojiet mūsu ieteikumus.


Ja vēlaties iegūt detalizētāku informāciju, aicinām noskatīties arī video:

Pastāstiet par šo arī pārējiem!

Leave a Comment