Ilgdzīvotāju diēta. Kāda tā ir Japānā, Norvēģijā, Itālijā?

Nekādu problēmu ar vairogdziedzeri

Japāna. Galvenais japāņu virtuves komponents vienmēr bijis, ir un, visticamāk, arī būs rīsi. To sastāvā ir daudz kālija, kas nepieciešams sirdsslimību profilaksei. Savukārt jūras produktos ir daudz joda, tāpēc vairākumam japāņu nav ne mazāko problēmu ar vairogdziedzeri.

Japāņu iecienītajās zivīs ir daudz nepiesātināto taukskābju, kas pazemina sliktā holesterīna daudzumu asinīs. Obligāta japāņu ēdienkartes sastāvdaļa ir dārzeņi: vairāku šķirņu sīpoli un kāposti, gurķi, salāti, bambuss, lotoss un rutki. Bet dzer japāņi tikai zaļo tēju.

Lasi vēl: Uzturs pret celulītu. 5 lietas, kas vienkārši jāzina!

Uztura mīnusi. Pagatavot ēdienu no jēlām zivīm ir sarežģīts process. Pat neliela tehnoloģiskā procesa neievērošana draud ar saindēšanos. Savukārt bieži lietotās marinādes var paaugstināt kuņģa vēža iespējamības risku.

Saldumus tikai brīvdienās

Norvēģija. Šīs ziemeļvalsts iedzīvotājiem lielā cieņā ir zivju ēdieni, kas bagāti ar omega taukskābēm un aizsargā sirdi un As**svadus no aterosklerozes. Jāteic, ka norvēģi pret ēdienu izturas kā pret dzīvības uzturēšanas līdzekli un par kultu to nepārvērš. Viņi bez kurnēšanas pusdienās var apēst ūdenī vārītu auzu putru ar karoti krējuma un būs apmierināti un paēduši. Dažādas putras ir iekļautas pat augstas klases restorānu ēdienkartēs. Saldumus norvēģi ēd maz – ne biežāk kā vienu vai divas reizes nedēļā – un arī tad lielākoties brīvdienās. Tieši tāpēc norvēģi ir pati slaidākā nācija Eiropā.

Uztura mīnusi. Daudzu norvēģu ēdienkartē ir maz dārzeņu un augļu, tāpēc viņi nereti cieš no C vitamīna deficīta. Gaļas ēdienus norvēģi mēdz papildināt ar piena mērcēm un sviestu, tāpēc tie ir smagi un organisms grūti uzsūc.

Un nedaudz laba vīna sirdij

Šveice. Šajā valstī dzīvojošie izvairās pirkt pusfabrikātus, saldētus produktus un koncentrātus. Priekšroka tiek dota dabīgam, no svaigiem produktiem gatavotam ēdienam. Šveicē dažādus musļus ēd ne tikai brokastīs, bet arī pusdienās. Musļu putra pārklāj kuņģa un zarnu sieniņas, tā pasargājot barības traktu no gastrīta un resnās zarnas vēža. Šveicieši labprāt dzer zāļu tējas no slavenajās Alpu pļavās vāktiem augiem. Viņi arī neatsakās no glāzes laba vīna, kas pasargā no sirds un As**svadu kaitēm.

Uztura mīnusi. Populārie smagie gaļas ēdieni, kausētā sviestā ceptie kartupeļi un kalorijām bagātie siera ēdieni.

Pretvēža ēdienkarte

Itālija. Itāliešu virtuve ir viens no vēža un sirdsslimību profilaksei veselīgās Vidusjūras reģiona diētas variantiem. Dažādie ar svaigiem dārzeņiem bagātie itāliešu virtuves ēdieni uzlabo vispārējo pašsajūtu un stiprina imunitāti. Praktiski visi ēdieni ir bagātināti ar Vese***ai vērtīgiem garšaugiem, bet galdā neiztrūkstošie apelsīni un olīvas pasargā organismu no onkoloģisko slimību attīstības.

Uztura mīnusi. Viens no mazāk veselīgajiem itāliešu ēdieniem ir pica. Bet treknās mērces, kas tiek pasniegtas pie pastas, draud ar lieko svaru.

Leave a Comment