Atvērts izjukušo attiecību un nelaimīgo mīlestību muzejs – kas tajā ir tik īpašs?

Nav svarīgi, kur, kad, un ar ko bija vissāpīgākā šķiršanās, šīs sajūtas ir sirdi plosošas, un tās piedzīvo daudzi, tāpēc ir izveidota vieta, kur sāpinātie cilvēki var sajusties vienoti.

Sākotnējais šķirto attiecību muzejs (Museum of Broken Relationships) atrodas Horvātijas galvaspilsētā Zagrebā. Džons B. Kvins (John B. Quinn) turp devās ceļojumā kopā ar ģimeni, un viņu aizkustināja eksponātu simbolizētā ievainojamība un sirds sāpju universālums, tāpēc viņš nolēma attīstīt ideju par kopības sajūtu un atvēra līdzīgu muzeju arī Holivudā. Muzejs atrodas vietā, kur pirms tam bija apakšveļas veikals. Vieta, kas bija paredzēta attiecību uzlabošanai, tika pārveidota par goda vietu tiem, kuru attiecības ir piedzīvojušas neveiksmi.

Muzeja direktora vietniece Amanda Vandenberga stāsta, ka ir jauki apzināties, ka cilvēki tiešām vēlas dalīties ar savu pieredzi un pastāstīt to citiem. Priekšmeti saistās ar konkrētiem notikumiem un atsauc atmiņā stāstus, tāpēc par muzeja eksponātu var kļūt pat nagu vīlītes vai pustukši odekolona flakoni.

Pats muzeja nosaukums saistās ar ciešanām, nožēlu un bezcerības sajūtu, tāpēc rodas jautājums – kāpēc lai kāds gribētu izbaudīt šādu pieredzi? Muzeja direktors Aleksis Haids skaidro, ka patiesībā muzeja apmeklējums raisa pavisam pretējas sajūtas.

“Kad mēs piedzīvojam zaudējuma sāpes un ciešanas, tad parasti jūtamies vientuļi. Apskatot šos eksponātus un redzot, kāda ir citu cilvēku pieredze, kas varbūt pat līdzinās jūsējai, tad rodas tāda kā saikne ar šiem cilvēkiem, sapratne un cerība.”

Haids stāsta, ka cilvēki, kuri ir ziedojuši savas mantas muzejam, šo pieredzi raksturo kā atbrīvojošu. “Viņi tiešām vēlas dalīties pieredzē ar citiem, un tas ir skaisti.”

Vandenberga arī piebilst, ka anonimitāte ļauj būt pilnīgi atklātiem un nebaidīties no nosodījuma. “Tavs vārds nekur neparādās un tu neesi sasaistīts ar šo stāstu.”

Leave a Comment