Izšķīrāties?! – Ko tālāk? 1. daļa

Šodien, šis vārds diezgan stipri pamatojas cilvēku ikdienas komunikācijā. Milzīgu iedzīvotāju procentu netieši vai tieši skārusi šī parādība. Kāds vēl bērnībā pārdzīvojis vecāku šķiršanos, kādam ir līdzīga pieredze pašu dzīvē, bet kāds vienkārši dzirdējis par veselu ķēdi nepatīkamu seku, kas rodas bijušo laulāto šķiršanās rezultātā.

Mūsu rakstā mēs pacentīsimies apkopot visas puses psiholoģiskajām un emocionālajām problēmām, kas saistītas ar pārdzīvojumiem pēc laulības šķiršanās procesa. Tāda informācija var noderēt ne tikai cilvēkiem, kas izšķīrušies, bet izrādīties diezgan noderīga  tiem, kas ir likumīgās attiecībās un pat tiem, kas tikai taisās precēties. Ja jums ir šāda informētība, jūs būsiet morāli sagatavots negaidītām ģimenes grūtībām, tāpat varēsiet pareizi palīdzēt un pilnvērtīgi atbalstīt radiniekus un draugus, kas nokļuvuši depresīvā stāvoklī  pēc laulības izjukšanas.

 

Šķiršanās- izplatīta parādība

Ikgadējā šķiršanās statistika nepavisam nenomierina. Praktiski katrs otrais ģimenes pāris Krievijā pārtrauc savas attiecības, iesniedzot laulības šķiršanos. Ņemiet vērā, ne jūs pirmie, ne pēdējie šķiraties uz šīs planētas, tādēļ nekā kaunīga lēmumā šķirties nav. Protams, neskatoties uz šo faktu, sabiedrības starpā vienmēr atradīsies indivīdi, kas izraisa negatīvu attieksmi pret cilvēkiem, kas izlēmuši pārraut laulības saites. Nepievērsiet tam uzmanību, galvenais ,lai tik sarežģītā dzīves momentā, jūs atrastu būtisku atbalstu savā tuvākajā lokā.

Nav pareizi domāt, ka izlemjot šķirties, jūs apsegs konfliktu un skandālu vilnis. Laulības šķiršanās procesā, laulātajiem nav obligāti jārisina viss paaugstinātos toņos- kuram taisnība, bet kurš vainīgs. Visi mēs esam mūsdienīgi ,civilizēti cilvēki, tādēļ pacentieties izšķirties pēc iespējas mierīgāk. Protams, skatoties pēc apstākļiem, kas kļuvuši par iemeslu jūsu šķiršanai, šķiršanās procesā starp pusēm var uzrasties dedzīgi konflikti- strīdi par īpašuma dalīšanu, esošajiem bērniem, aizvainotas pašcieņas sajūtas. Bet tas pavisam nenozīmē, ka skaļa attiecību skaidrošana ir obligāta daļa, kas var krietni pabojāt jūsu nervus. Jo vairāk, ja abi laulātie sen nolēmuši pavisam izšķirties- viss var notikt ātri un nepiespiesti.

Divas šķiršanās puses- emocionālā un juridiskā

Svarīgi šķiršanās procesā tieši sadalīt emocionālās un juridiskās puses. Noslēdzot laulības, jūs automātiski noslēdzat juridisku piekrišanu, saskaņā ar kuru katram laulātajam ir savas tiesības un kuri  nes noteiktu atbildību valsts priekšā.

Laulības šķiršana no juridiskās puses- šādas piekrišanas atteikšanās . Tādēļ ,lai arī kādu aizvainojumu, dusmas, bēdas jūs jūtat pret eks- laulāto, juridisko aspektu lēmumā- īpašuma dalīšana, aizbildniecība pār bērniem, alimenti un pārējais, pacentieties cik iespējams atslēgt savas emocijas.

Šķiršanās- vēl nav dzīves beigas

Iemācieties uztvert šķiršanos kā jūsu dzīves viena etapa noslēgšanos, pirms cita sākuma- brīnišķīgāka, priecīgāka.. Nav vērts bēdāties, aizdzeniet prom no sevis domas par vientulību līdz dzīves beigām. Dabiski, ka pēc attiecību izjukšanas  vēl labu laiku jūs dusmosieties, apvainosieties uz bijušo laulāto , bet iespējams arī uz sevi, apvainojot sevi visos grēkos, kas izjaukuši ģimeni. Aizvainojumi, kas neliks mieru, liks jums izliet ne mazums asaru.

Visi slimīgās emocijas, kuras jūs pārdzīvojat- neizbēgami apstākļi pēc šķiršanās. Ar vienīgiem nomierinošajiem līdzekļiem un zālēm šeit neiztikt. Bet ir daži veidi , kas palīdz ar tiem tikt galā. Tālāk mēs sniegsim dažas rekomendācijas, kas palīdzēs jums pārciest iegūtās ciešanas, vai vismaz novest to līdz minimumam, kļūstot pieredzējušākam un garā stiprākam.

Pirmkārt, atzīstieties paši sev, ka tas ir noticis. Dabiska cilvēku reakcija kaut ko zaudējot- izjust bēdas. Bēdas- savdabīgs process, kura laikā mēs izjūtam dažādas emocijas. Tā ir tāda veida organisma aizsargreakcija, kas mums psiholoģiski palīdz tikt galā ar mums dārgu cilvēku zaudēšanu. Bēdāties- dabas izdomājums, lai mēs varētu samierināties ar neizbēgamām pārmaiņām. Pamatā, pārdzīvojot bēdas, mēs izejam cauri stadijām šādā secībā-šoks, noliegums, dusmas, depresija, dažreiz atkal un atkal atgriežoties pie pirmās. Mēs varam bēdāties, neticēt notiekošā realitātei, dusmoties uz sevi vai visu pasauli. Diezgan bieži staigājam riņķī, nokļūstot no viena stāvokļa citā, kamēr laika gaitā mūsu emocijas sāks norimt. Tikai pēc šī perioda, mēs sākam uztvert šķiršanos kā neizbēgamu pagātnes notikumu.

Ļaujiet sev pārdzīvot sāpīgās sajūtas, kas saistītas ar šķiršanos, tieši tajā secībā, kādā tās rodas.

Cenšoties apslāpēt sevī šīs emocijas, jūs iespaidosiet emociju atjaunošanas un harmonijas procesu. Pakāpeniski jūs sāksiet atgriezties pie normālas dzīves, pateicoties emociju samazināšanai. Vienkāršāk sakot- laiks dziedē. Dažādiem cilvēkiem nepieciešams dažāds laiks pārdzīvojumiem un izpauž šīs emocijas visi dažādos veidos. Sieva, kuru atstājis vīrs, kā likums, cietīs ilgāk un stiprāk, nekā tā, kura izšķīrusies pēc pašas vēlmes. Neceriet, ka aizmirsties un sākt jaunu dzīvi jums izdosies pēc pāris nedēļām vai mēnešiem. Par cik, ja esat mīlējuši, vai iespējams turpiniet mīlēt, uz pilnīgu atjaunošanos jums varbūt vajadzēs vairākus gadus. Ja gada laikā jūs vēl joprojām nevarat tikt galā ar pārdzīvojumiem, tad jums vajadzētu vērsties pie psihologa.

 

Raksta 2. daļu varēsiet izlasīt rītdien!

Avots: inv4you.com

Leave a Comment