Kā mainās tavas sievišķās kermeņa daļas sasniedzot 30, 40, 50 un 60 gadus

Atgādinu, ka katras sievietes ķermenis ir atšķirīgs un katrai sievietei ķermeni iespaidojošo notikumu piemēram, menstruāciju sākšanās, grūtniecība un/vai menopauze, laiks atšķiras. Var pat krasi atšķirties starp mātēm un meitām vai māsām, tāpēc uzmanību primāri ir jāpievērš savam ķermenim, nevis jāņem mātes vai māsas piemērs par sev piemēroto.

30 gadu vecumā

skincare-in-your-30s

Sievietēm, kas iepriekš ilgu laika periodu, regulāri ir lietojušas hormonālo kontracepciju (parasti visaktuālākā sievietēm vecumā 20-30) pēc trīsdesmit var izjust zināmu sausumu. Tas galvenokārt notiek tāpēc, ka hormonālā kontracepcija neļauj sievietei ovulēt, kā rezultātā arī izdalījumu ir ievērojami mazāk. Šajā gadījumā der atcerēties par pietiekama ūdens daudzuma un eļļu (piemēram, naktssveces) uzņemšanu ik dienas, kā arī var lietot mitrinošus vaginālos krēmus.

Tāpat šajā vecumā sievietes bieži pievēršas ģimenes pieauguma veidošanai. Grūtniecībai un dzemdībām ir ļoti liela ietekme ne tikai uz sievietes dzimumorgāniem, bet arī uz sievietes ķermeni kopumā. Piemēram, nereti sievietei grūtniecības laikā izveidojas redzams vēnu tīklojums (vēnu varikoze). Tas var izveidoties ne tikai uz kājām, bet arī ap un pie dzimumorgāniem – to veicina gan palielināts ķermeņa svars, gan mazuļa svars. Tieši tā iemesla dēļ ārsti parasti iesaka valkāt garās kompresijas zeķes vai zeķbikses visu grūtniecības laiku. Varikozas vēnas diemžēl likvidēt ar krēmiem un kompresijas zeķēm nevar (tie paredzēti tikai vēnu stāvokļa uzturēšanai un neērtību mazināšanai), tur bez ārstnieciskas procedūras neiztikt. Sākumā vajadzētu konsultēties ar ārstu-flebologu par vēnu stāvokli un iespējamām ārstniecības metodēm.

Grūtniecības laikā, hormonu dēļ, sievietei var mainīties vulvas (ārējo dzimumorgānu) krāsa.

Par to gan nevajadzētu satraukties, jo lielākajā daļā gadījumu, neilgu laiku pēc dzemdībām, krāsa kļūst tāda pati bija iepriekš. Ja tevi neapmierina vulvas krāsa, neatkarīgi no tā vai esi dzemdējusi vai nē, ādu var balināt, taču atceries to darīt pie meistara nevis mājas apstākļos ar nezināmas izcelsmes, nedrošiem līdzekļiem.

Dzemdību laikā, lielā spiediena ietekmē, sieviete var traumēt iegurņa muskuļus un nervus, tāpēc ārsti iesaka pēc dzemdībām tos vingrināt (Kēgela vingrinājumi). Šie vingrinājumi būs noderīgi arī tajā gadījumā, ja muskuļi dzemdību laikā nebūs traumēti, kā arī tad, ja grūtniecību nemaz neplāno – Kēgela vingrinājumi mazinās iegurņa muskuļu traumas iespēju, ja nodarbojoties ar smagatlētiku vai fitnesu, kā arī mazinās dzemdes vai urīnpūšļa noslīdēšanas risku, kad būsi jau cienījamā vecumā.

40 gadu vecumā

40s-woman-450x320

Šajā vecumā vari sākt sajust regulārās skūšanās un vaksācijas izraisītās sekas – matiņu retināšanās, ādas stāvokļa izmaiņas un pigmentācija. Ja biežāk esi skuvusies, tad āda var kļūt nedaudz raupjāka, taču, ja esi galvenokārt veikusi vaksācijas, tad āda var iegūt nedaudz tumšāku nokrāsu. Matiņu retināšanās ir dabīgas sekas nemitīgai matiņu likvidēšanai, taču tas var notikt arī hormonālo izmaiņu dēļ. Tieši tāpat arī pigmentācija var notiktu hormonālo izmaiņu dēļ.

Pēc 40 pienāk laiks, kad ķermenī sāk samazināties estrogēna daudzums, tā ir normāla ķermeņa reakcija, kad tas sāk gatavoties menopauzei. Menopauzei tuvojoties, visdrīzāk sajutīsi arī papildus sausumu un vagīnas elastīguma mazināšanos. Ja saistībā ar to jūties nekomfortabli, tad šos jautājumus jau vajadzētu pārrunāt ar savu ginekologu, jo viņa ieteiks nepieciešamos preparātus menopauzes simptomu mazināšanai.

50 gadu vecumā

in-your-50s-002015

Šis ir visizplatītākais laiks, kad sievietes piedzīvo menopauzi. Menopauze nāk kopā ar visizteiktākajām izmaiņām vagīnas un vulvas izskatā. Straujais estrogēna līmeņa kritums noved pie kolagēna samazināšanas un attiecīgi plānākiem, sausākiem un trauslākiem vulvas un vagīnas audiem. Ārējās kaunuma lūpas zaudēs daļu sava apjoma un apmatojums turpinās pamazām retināties, savukārt vaginālais sekss varētu sākt likties mazāk baudāms, vagīnas sausuma dēļ.

Ar estrogēna samazināšanos, mainās arī vagīnas mikrovide jeb samazinās tās ph līmenis (vide kļūst skābāka). Skābāka vide var būt uzņēmīgāka pret infekcijām. Lai gan infekciju risku veicina arī sausas un mazāk elastīgas vagīnas sieniņas, jo tajās ātrāk var rasties mikroplaisas, piemēram, ja seksa laikā netiek izmantots piemērots lubrikants.

60 gadu vecumā

women-in-60s-are-more-anxious-136387793890003901-140220111953

Šajā vecumā sievietes lielākoties ir garām menopauzei, lai gan simptomi vēl nelielā mērā joprojām varētu būt saglabājušies.

Sievietes šajā vecumā vēl joprojām mēdz izjust nelielu sausumu, tāpēc nereti jau savā galvā sevi noskaņo, ka sekss būs sāpīgs un no tā izvairās, kas tikai novedīs ķermeni pie muskuļu spazmām, ko izraisa bailes, bet, ja sieviete atslābinātos un nodrošinātos ar lubrikantu, viss būtu kārtībā.

Šajā vecumā mēdz atslābināties iegurņa muskuļi, kas varētu novest pie dzemdes vai urīnpūšļa noslīdēšanas vai pat prolapsa. Tas var izpausties dažādi – dažas sievietes var nejust izmaiņas un turpināt dzīvot bēdu nezinot, bet dažām tas var būt izteikti manāms un būt nepieciešama ķirurģiska iejaukšanās.

Leave a Comment