Kurš gan nemīl plovu? Domāju, ka šādus cilvēkus ir gandrīz neiespējami atrast, ja nu vien pāris izņēmumu. Plovu mīl visi – kā saka, no maza līdz lielam…
Plovu gatavo dažādi, receptes ir daudz un dažādas, taču visas vieno viens kopīgs elements – jebkurš plovs tiek gatavots, protams, ar rīsiem… un ne tikai. Lai pagatavotu gardu plovu ar irdeniem un maigiem rīsiem, ir kārtīgi jāpiepūlas, un, manuprāt, tikai ar centību nepietiks, īpaši tiem, kuri tikai sāk apgūt gatavošanu.
Noderēs zināt dažas nianses – sastāvdaļu pievienošanas secību, gatavošanas temperatūru, sastāvdaļu proporcijas un daudz ko citu. Zinu, jūs teiksiet, ka plova gatavošana nav nekas sarežģīts, taču… pat pieredzējušām saimniecēm (arī es neesmu izņēmums) ne vienmēr viss izdodas ideāli – vienmēr gadās kaut kas, kas nav gluži kā vajag… Lai visām saimniecēm, īpaši iesācējām, viss izdotos TĀ, kā vajag, šodien arī par to runāsim šajā ierakstā.
Kādus rīsus izvēlēties plovam
Svarīgs nosacījums, lai plovs būtu irdens – pareizi izvēlēti rīsi. Tiem jābūt ar zemu cietes saturu, caurspīdīgiem un stingriem graudiem, kas labi uzsūc ūdeni un taukus. Vislabāk plovam der tvaicētie rīsi un brūnie rīsi – tie ir ideāli, lai plovs vienmēr izdotos irdens un nesaliptu, atšķirībā no parastajiem rīsiem.
Kādā traukā gatavot plovu? Tradicionāli plovu ieteicams gatavot čuguna katlā (kazānā), bet, ja tāda nav, derēs jebkura katliņš ar biezu dibenu, kā arī cepamtrauks vai sautējamais trauks. Bet kā jūs gatavojat plovu?
Tiek uzskatīts, ka visgardākais plovs sanāk no jēra gaļas, taču es uzskatu, ka gardi sanāk arī ar liellopu, cūkgaļu un pat vistu. Te nu jau – par gaumi nestrīdas… Rīsus noteikti vajag labi noskalot tekošā ūdenī, to ērti izdarīt, izmantojot sietiņu. Par pareizu produktu proporciju tiek uzskatīts šāds sadalījums:
0,5 kg gaļas – 0,5 kg sauso rīsu – 0,5 kg burkānu – 0,5 kg sīpolu (aptuveni 2 vidēji sīpoli) – 1 vidēja ķiploka galviņa – 50 ml augu eļļas – garšvielas pēc garšas.
Garšvielas un piedevas katra saimniece pievieno pēc savas gaumes – te ir vieta improvizācijai. Pieredzējušas saimnieces iesaka izmantot veselus garšvielu graudus, jo maltās garšvielas, kā viņas saka, nedod vajadzīgo aromātu.
Un, protams, vissvarīgākais plova gatavošanā nav sastāvdaļu attiecība, bet gan gatavošanas metode. Šeit daži nianses un noslēpumi:
-Gaļu vajag sagriezt lielākos gabalos, lai tā būtu sulīga.
-Gaļu nedrīkst pārāk agri sālīt.
-Plovam parasti jābūt pietiekami treknam – tauki neļaus rīsiem salipt, un tie būs irdeni.
-Ūdeni pievienot tikai karstu, vēlams tikko uzvārītu.
-Burkānus izvēlēties nesaldus, griezt salmiņos.
-Ūdens un rīsu attiecība – 1:1.
-Ja plovam pievieno bārbelīti vai rozīnes un izmanto mazāk tauku – tas jau būs “dāmu variants”.
Lasi vēl: Pastāstīsim kā pareizi mēslot gurķus ar pelniem, lai raža būtu liela
-Pasniegt noteikti karstu – tieši no uguns…
-Plovu iesaka ēst ar rokām vai karoti – gardēži saka, ka ar dakšiņu nav tik garšīgi.
Plovu gatavoju jau daudzus gadus draugiem un ģimenei – vēl neviens nav bijis vīlies garšā, vienmēr sanāk irdens un aromātisks (mans variants). Katrai saimniecei ir savi knifiņi, vai ne tā? Dalieties komentāros ar saviem padomiem un plova gatavošanas noslēpumiem. Mācīsimies kopā!