Kā pasargāt sirdi? Likumi, kas jāievēro karstā laikā

Lai nenotiktu pārkaršana, jāturas ēnā, jādzer vēss ūdens vai minerālūdens, tāpat jāizvairās lietot ļoti aukstus dzērienus. Jāizvēlas piemērots apģērbs: jāvalkā cepure un gaišas elpojošas drēbes. Jāizvairās no fiziskas piepūles, jāvēdina telpas, kurās jāstrādā. Lai atvēsinātos, jāiet vēsā dušā. Ja notikusi pārkaršana, cietušais jānovieto vēsā vietā vai ēnā pusguļus, jāmitrina ar vēsu ūdeni piere un kakls, jādod dzert vēsu ūdeni, jādzesē ar gaisa plūsmu. Ja stāvoklis pasliktinās, jāzvana neatliekamās medicīniskās palīdzības dienestam.

Sirdij tīkamas lietas

Miegs. Miegā vajadzētu pavadīt vismaz septiņas stundas, lai sirds uzkrāj spēkus nākamai dienai. Vidusjūras diēta. Tās pamatā ir augļi, dārzeņi, zivis, olīveļļa, ļoti maz gaļas. Ieteicamas bietes, kas paplašina As**svadus, jālieto rieksti, kas satur omega-3, omega-6 un omega-9 taukskābes, kas palīdz uzturēt veselu sirdi un As**svadu sistēmu. Vīnogas. Palīdz cīnīties pret paaugstinātu As**sspiedienu. Ja zems As**sspiediens, var dzert kafiju vai kolu, jo tajās esošais kofeīns darbojas spazmolītiski, līdz ar to As**svadi tiek sašaurināti, As**sspiediens normalizējas.

Likumi, kas jāievēro, lai sirds būtu formā:

1) jāmēra As**sspiediens: normāls As**sspiediens ir 120|80 mmHg. Paaugstināts As**sspiediens virs 140|90 mmHg var veicināt vai izraisīt sirds Sli**bas, miokarda infarktu vai insultu. Lai izmainītu As**sspiedienu, jāatmet smēķēšana, jāsamazina sāls patēriņš, kā arī pēc ārsta ieteikuma jālieto atbilstoši medikamenti.

2) jāmēra pulss – paātrināta sirdsdarbības frekvence virs 60 sitieniem min. miera stāvoklī saistīta ar aterosklerozes un sirds As**svadu slimību rašanos.

3) jāzina savs holesterīna skaitlis. Jo augstāks kopējā holesterīna (virs 5 mmol/l) triglicerīdu līmenis, jo lielāka varbūtība saslimt ar sirds-As**svadu slimībām. Holesterīna līmeni var samazināt, mainot uztura paradumus, samazinot svaru, nodarbojoties ar fiziskām aktivitātēm. Turklāt jālieto kardiologa ieteikti medikamenti un uztura bagātinātāji holesterīna samazināšanai. Priekšstats, ka holesterīna līmeni var samazināt tikai ar pareizu uzturu, ir maldīgs. Ieteicamas fiziskas aktivitātes, jāēd veselīga un sabalansēta pārtika. Uzturā vairāk jālieto dārzeņi, augļi, treknas jūras zivis, pilngraudu produkti, liesa gaļa. Jāsamazina cukura un sāls patēriņš. Jāizvairās no kūkām, smalkmaizītēm, treknas gaļas. Arī stress un negatīvas emocijas atsaucas uz sirds veselību. Ja slodzes laikā parādās sāpes krūtīs, elpas trūkums, galvas reiboņi, nekavējoties jāsauc ātrā medicīniskā palīdzība. Kardioloģe Iveta Mintāle: “Nereti cilvēki ļaujas sabiedrībā arvien pieaugošiem mītiem par to, ka pie ārsta nav jāiet, zāles ir kaitīgas un daudzas Sli**bas var izārstēt tikai ar dabas līdzekļiem. Lielu daļu infarktu vai insultu varētu novērst, ja cilvēki laikus dotos pie ārsta, ievērotu veselīgu dzīvesveidu, kontrolētu As**sspiedienu un citus rādītājus, ieklausītos ārsta ieteikumos, apzināti lietotu medikamentus, ja tas ir nepieciešams.”

Avots:

 aLA

Leave a Comment