Kā sev palīdzēt, ja kājas kā bluķi un maisiņi zem acīm

5 BIEŽĀKIE TŪSKAS IEMESLI

1. Sastrēgums vēnās

Kāju tūska visbiežāk liecina par venozās atteces traucējumiem. Ja vēnu vārstuļi nedarbojas, kā nākas, As**is neatplūst, to šķidrā daļa nokļūst audos un veidojas tūska. Ilgstoši atrodoties statiskā pozā, sēžot vai stāvot, kad netiek nodarbināti apakšstilbu muskuļi, As**is kājās gan sakrāsies ikvienam.

Vēnu mazspējas gadījumā rodas arī sūdzības par krampjiem pēdās un apakšstilbos, it īpaši siltā laikā, kad svīstot zaudējam vairāk šķidruma nekā parasti.

Tālos braucienos un lidojumos būtu jāizvairās no apspīlēta, cieša apģērba, kas saspiež vēnas pacelēs un cirkšņu apvidū.

Venozo atteci uzlabo fiziskas aktivitātes, kuru laikā darbojas apakšstilbu muskuļi, piemēram, staigāšana, peldēšana, riteņbraukšana.

Ne vienmēr vēnu mazspējas gadījumā uz kājām redzami neglīti izspiedušies mezgli, jo vaina var slēpties arī dziļajās vēnās. Tās vajadzētu pārbaudīt, ja kājās ir smaguma sajūta un īso zeķīšu nospiedums uz apakšstilbiem saglabājas ilgu laiku.

Pastāvot ilgstošām venozās atteces problēmām, tiek bojāti vēnu vārstuļi un asiņu sastrēgums var veicināt trombu veidošanos. Nevar prognozēt, kuram radīsies šāda komplikācija, taču liela nozīme ir iedzimtībai. “Man bijuši pacienti, jauni cilvēki, kuriem, sēžot pie datora sakrustotām kājām, jau pēc dažām stundām radusies tromboze,” stāsta terapeite Sandra Černišova. Lai izvairītos no šādiem sarežģījumiem, svarīgi uzņemt daudz šķidruma. Turklāt, jo biezākas As**is, jo lielāks trombu risks.

Trombozes gadījumā izteikti pietūkst viena kāja, tā ir sāpīga, ar zilganu nokrāsu. Muskuļu krampji apakšstilbos ir ļoti bīstama pazīme, tāpēc steidzami jāmeklē ārstu palīdzība, jo asiņu receklis var atrauties un nokļūt plaušu artērijā, par ko liecina akūts elpas trūkums.

Pastāvīgas tūskas gadījumā pasliktinās audu apasiņošana un vielmaiņa, āda kļūst plānāka un trauslāka. Mikrotraumas gadījumā drīz var pievienoties infekcija un veidoties trofiskā čūla, kā arī attīstīties zemādas limfātisko audu iekaisums – roze. Visbiežāk tā notiek cilvēkiem ar novājinātu imunitāti, cukura diabēta slimniekiem, tiem, kuri lieto hormonālos medikamentus glikokortikoīdus.

Kā palīdzēt

* Tālos braucienos iespēju robežās jācenšas izvingrināt kājas, pacelt uz augšu pirkstgalus, izapļot pēdas, lai darbotos apakšstilba muskulis un uzlabotos venozā attece.

* Ja, ilgstoši sēžot satiksmes līdzeklī, veidojas tūska, ieteicams valkāt kompresijas zeķes, kas mazinās liekā šķidruma uzkrāšanos. Pat siltā laikā labāka sajūta būs zeķēs nekā ar pietūkušām kājām.

* Kājas jāpatur augstāk par galvu un jāveic viegla pašmasāža no pirkstgaliem uz augšu, lai uzlabotu limfas atteci.

* Ja pēc garas ekskursijas jādodas uz balli, bet tūskas dēļ nav iespējams uzvilkt kurpes, īslaicīgs risinājums būs limfodrenāžas masāža.

* Sēdoša darba darītājiem zem galda vēlams turēt ķeblīti, lai ik pa laikam kājas paceltu uz augšu, kā arī izvingrinātu pēdas.

* Novērst sāļu disbalansu, mazināt krampjus un smaguma sajūtu kājās palīdz magnija preparāti.

* Medikamentus venozās atteces uzlabošanai vēlams lietot vismaz mēnesi pirms tāla lidojuma.

2. Sirdij trūkst spēka

Ja sirds nespēj pārsūknēt organismā plūstošo asiņu daudzumu, daļa no tā saglabājas vēnās. Sirds un As**svadu slimību gadījumā piepampst kājas, it sevišķi pie potītēm. Jo augstāk ķermenī tūska uzkāpj, jo lielāks sirds vājums. Tad šķidrums mēdz uzkrāties ne tikai zemādā, bet arī vēdera dobumā, plaušās, sirds somiņā. Tomēr smagi slimiem guļošiem sirds mazspējas pacientiem ar izteiktu elpas trūkumu kājas nav pietūkušas. Tad tūska redzama, pieceļot sirdzēju gultā sēdus vai pagriežot uz sāna un uzspiežot uz krustu daļas.

Naktī, kad sirdij vieglāk strādāt, šķidruma izvade no organisma uzlabojas, tāpēc bieži jāapmeklē tualete. Ja ķermenis stipri uzblīdis, sirdij ir lielāka slodze. No ļoti liela šķidruma daudzuma, kas apgrūtina elpošanu, palīdz atbrīvoties Slim**cā, to atsūcot. Izteiktas sirds mazspējas gadījumā iespējams mazināt tikai simptomus.

Reizēm potīšu tūsku izraisa pret augstu As**sspiedienu lietotie medikamenti, kas paplašina As**svadus. Var parādīties arī sejas pietūkums un izteikts apsarkums.

Kā palīdzēt

* Jāierobežo sāls daudzums, jo tas uzkrājas audos, piesaistot lieko šķidrumu.

* Izteiktas sirds mazspējas gadījumā jāsamazina šķidruma daudzums, taču vienu līdz pusotru litru diennaktī vajadzētu izdzert katram.

* Sirdij darbu atvieglo urīndzenoši medikamenti, kas palīdz izvadīt lieko šķidrumu. Noder arī bērzu pumpuru, ortosifona lapu un citas urīndzenošas tējas.

* Nepieciešamības gadījumā lieto uztura bagātinātājus ar kāliju un magniju. Kālijs darbojas kā nātrija antagonists, bet magnijs uzlabo šūnu enerģētiskos procesus un venozo As**svadu stāvokli.

3. Nieru mazspēja

Gandrīz katrs ir dzirdējis, ka par nieru kaitēm var liecināt plakstiņu tūska, taču tā var būt arī kājās, bet smagos gadījumos – vēdera un plaušu dobumā. Ja nieru kamoliņi pilnībā neveic savu funkciju, organisms zaudē daudz olbaltumu, tāpēc asinīs mainās osmotiskais spiediens, šķidrums no tām nokļūst apkārtējos audos un veidojas tūska.

Šāda izpausme piemīt visām nieru slimībām, kas izraisa to mazspēju, kā arī dažādas reimatiskas saslimšanas un cukura diabētu, kas bojā šo orgānu. Līdzīgi ķermenis pietūkst badojoties, jo nesaņem olbaltumvielas.

Lai laikus atklātu nieru mazspēju, reizi gadā vēlams veikt urīna analīzi, lai noskaidrotu, vai tajā nav olbaltuma, kā arī noteikt uzņemtā un izvadītā šķidruma attiecību.

Kā palīdzēt

* Nieru mazspējas gadījumā saskaņā ar ārsta ieteikumiem jāierobežo šķidruma lietošana, taču pret stipru tūsku jādzer urīndzenoši medikamenti.

* Smagiem nieru slimniekiem jāsamazina ar uzturu uzņemtais olbaltumvielu (gaļas un piena produktu) daudzums, lai neapgrūtinātu orgāna darbu un organismā neuzkrātos šlakvielas. Jāēd vairāk dārzeņu, augļu un graudaugu.

4. Vielmaiņas traucējumi

Ja samazinājusies vairogdziedzera aktivitāte un tas izdala nepietiekami daudz hormonu, organismā palēninās vielmaiņas procesi, kuņģa un zarnu trakta darbība, gausāk izvadās šlakvielas, cilvēks kļūst lēnīgāks, miegaināks un uzblīst seja. Smagākos gadījumos veidojas tā sauktā miksedēma – cieta un blīva visa ķermeņa tūska. Piepampst arī balsene un balss saites, tāpēc balss kļūst rupjāka, rodas aizsmakums vai balss izklausās čērkstoša.

Tendence aizturēt organismā šķidrumu piemīt virsnieru hormoniem, kuri pastiprināti izdalās virsnieru adenomas gadījumā. Ja kādu slimību ārstēšanai lieto hormonu preparātus, var veidoties tā sauktais Kušinga sindroms – apaļa mēnesveida seja un īpatnēja ķermeņa taukaudu pārdale: rokas un kājas ir tievas, bet taukaudi uzkrājas galvenokārt uz vēdera.

Tūskas iemesls var būt arī cukura diabēts, kas ietekmē As**svadus un tādējādi bojā nieru kamoliņus.

Kā palīdzēt

* Vairogdziedzera hormoni organismam jānodrošina ar medikamentiem.

* Ja ir paaugstināts As**sspiediens, galvassāpes un slikta pašsajūta, der pārbaudīt virsnieru darbību un, ja nepieciešams, tās ārstēt.

5. Dzīvesveida sekas

“Katru dienu vairāki pacienti izsaka aizdomas, ka viņiem ir problēmas ar nierēm, jo pietūkst plakstiņi, taču šķidruma uzkrāšanās zem acīm ne vienmēr nozīmē slimību,” atzīst Sandra Černišova. Plakstiņu āda ir ļoti plāna, un zemādas audi šajā apvidū – irdeni, tāpēc šķidrums labāk pamanāms. Problēma nereti rodas pārpūles un neizgulēšanās dēļ, kā arī vakarā lietojot alkoholu un sāļas uzkodas, kas izraisa slāpes un traucē šķidruma izdalīšanos.

Maisiņi zem acīm var liecināt par venozās atteces problēmām spranda un plecu daļā. Ilgstoši sēžot pie datora, saspringst plecu muskulatūra, kas apgrūtina asiņu plūsmu kakla vēnās.

Ja, no rīta pamostoties, ir stīvas rokas un nav iespējams uzvilkt gredzenus, tas var liecināt, ka naktī šķībi gulēts un bijusi traucēta venozā As**srite.

Lai zem acīm nebūtu maisiņu, dienā jācenšas nepieciešamo šķidruma daudzumu izdzert līdz sešiem pēcpusdienā, kā arī vakarpusē nemieloties ar čipsiem un citiem sāļiem produktiem.

Kā palīdzēt

* Uz pietūkušajiem plakstiņiem der uzlikt vēsas kompreses, lai sašaurinātu un tonizētu As**svadus.

* Problēmu mazina spranda masāža vai limfodrenāžas masāža sejai, ārstnieciskā vingrošana un peldēšana, kas uzlabo šķidruma atteci.

 

CITA VEIDA TŪSKAS

* Reimatoīdā artrīta gadījumā piepampst roku locītavas, jo iekaisuma vietā paplašinās As**svadi un asiņu šķidrā daļa izplūst starpšūnu telpā. Kādas locītavas pietūkums no rīta var liecināt par reaktīvu artrītu vai Laima slimību.

* Sievietēm tūskas veicina hormonu svārstības pirms menstruācijām un hormonālās kontracepcijas līdzekļi, kas veicina šķidruma aizturi organismā. Šāda problēma vērojama arī grūtniecēm un dāmām menopauzes periodā, jo mainās estrogēna un progesterona attiecības, kas nosaka šķidruma uzkrāšanos starpšūnu telpā. Tad raksturīgi limfas atteces traucējumi un pietūkušas kājas pēc ilgām pastaigām.

* Viena pieblīdusi roka var liecināt par limfas atteces traucējumiem vai limfmezglu patoloģiju, kas mēdz veidoties onkoloģiskajiem slimniekiem pēc ķīmijterapijas. Limfas sastrēgums rodas arī pēc ķirurģiskām operācijām, kurās cietuši limfvadi. Ja nosprostotos limfvadus atjaunot nav iespējams, tajos ieaug saistaudi un pārmaiņas ir nenovēršamas. Vienīgais risinājums – izoperēt zemādas audu slāni, bet tas iespējams tikai nelielā ķermeņa daļā.

* Tūska var būt arī kā alerģiska reakcija pēc kukaiņu kodumiem, kad strauji paplašinās As**svadi. Smagākos gadījumos pēkšņi pietūkst seja vai mēle. Arī lūpu tūska jāuzskata par nopietnu simptomu, jo tā var izplatīties arī elpceļos. Koduma vietā vajag likt vēsu kompresi un lietot antihistamīnu saturošu preparātu.

36,6 °C konsultante SANDRA ČERNIŠOVA, terapeite medicīnas sabiedrībā ARS

Avots:

aLA

Leave a Comment