Kā tad pareizi būtu jācep kotletes

Kotletes virtuvē parādījās 18. gadsimta sākumā. Sākotnēji šādi sauca gaļas gabalu, kas nogriezts kopā ar ribas kaulu. No turienes cēlies nosaukums: côtelette tulkojumā no franču valodas nozīmē “riba”

Kopš 18. gadsimta beigām kotletes tiek gatavotas no sasmalcinātas gaļas, bet kopš 20. gadsimta sākuma – no maltas gaļas. Kopš pagājušā gadsimta piecdesmitajiem gadiem sastāvēja no maltās gaļas un maizes, bija plaši populāra: to pasniedza padomju ēdnīcās. Saskaņā ar aptauju 55,7% respondentu savus studentu un skolas gadus saista ar kartupeļu biezeni un to pašu kotleti. Mūsdienās kotletes joprojām ir iecienīts mājas ēdiens: tās gatavo no sarkanās gaļas, mājputnu gaļas, zivīm un dārzeņiem.

Cik ilgi cept kotletes

Laiks, kas nepieciešams kotlešu cepšanai, ir atkarīgs no daudziem faktoriem: gaļas veida, gabala biezuma un izmēra, gatavošanas metodes un uguns stipruma. Taču, ja ņemat neapstrādātas kotletes vidēja izmēra istabas temperatūrā un apcepat tās uz vidējas uguns pannā, jums būs nepieciešams:

sarkanās gaļas kotletēm – 14-20 minūtes, 7-10 minūtes katrā pusē.
vistas un zivju kotletēm – apmēram 10 minūtes, 4-5 minūtes katrā pusē.
Bieži vien kotletes tiek pagatavotas cepeškrāsnī. Šajā gadījumā tos apcep no abām pusēm 2–3 minūtes un pēc tam liek līdz 180°C sakarsētā cepeškrāsnī. Sarkanās gaļas kotletes cep 15 minūtes, savukārt zivju un vistas kotletes cep 10 minūtes.

Kā cept saldētas kotletes

Saldētas kotletes pirms cepšanas nav pilnībā jāatkausē: tās var zaudēt formu un gatavošanas laikā izjukt. Gaļas pusfabrikātu ražotājs “Ermo-lino” iesaka saldētus produktus likt tieši uz sakarsētas pannas, lai tie saglabātu sulīgumu. Cits ražotājs iesaka kotletes pirms cepšanas kādu laiku paturēt istabas temperatūrā.

Saldētas kotletes tiek gatavotas tāpat kā tikko pagatavotās, bet pāris minūtes ilgāk. Vispirms tos apcep no abām pusēm līdz zeltaini brūnai 3–4 minūtes, pēc tam samazina siltumu un cep, līdz tie ir gatavi. Apbrūninātās kotletes var cept līdz 100°C sakarsētā cepeškrāsnī 20–25 minūtes.

Kā pareizi cept kotletes

Vienā reizē veidojiet visus pīrādziņus, lai tie gatavotos vienlaikus. Cepšanas laikā nelieciet pannā jaunas kotletes, lai nesajauktu jēlas un pusgatavas. Pagatavojiet tāda paša izmēra kotletes. Neveidojiet tās pārāk mazas vai pārāk lielas: kotletei ir jāietilpst jūsu plaukstā.

Gatavā gaļas kotlete ēdnīcā sver 100 g, vistas kotlete – 80 g . Burgera kotlete sver 110–170 g. Lai nodrošinātu, ka kotletes ir izcepušās un nepiedeg, padariet tās plānākas, veidojot tās saplacinot. Burgeru kotletēm var izmantot speciālu presi, ko var iegādāties tirgos. Augu eļļai pilnībā jāpārklāj pannas dibens. Tomēr tā nedrīkst būt pārāk daudz, tāpat kā fritējot.

Liek kotletes tikai uz karstas pannas. Cepiet tos no abām pusēm, lai izveidotu garoza, un samaziniet siltumu līdz vidējai. Kotlete ir gatava, ja, nospiežot ar lāpstiņu vai caurdurot ar zobu bakstāmo, no tās izplūst dzidra sula. Pēc uguns izslēgšanas atstājiet kotleti pannā uz dažām minūtēm, lai ļautu tajā esošajam karstumam pārdalīties.

Lasi vēl: Itāļu kāzu zupa ir klasiskā recepte, ko visi mīl

Tā vietā, lai kotletes ceptu pannā, varat tās cept uzreiz cepeškrāsnī vai gaisa fritierī: tādā veidā tajās būs mazāk eļļas. Kura panna ir vislabākā kotlešu cepšanai? Kotletes varat cept pannā, kas izgatavota no jebkura metāla: čuguna, tērauda vai alumīnija. Galvenais, lai tam būtu zemas malas (līdz 5 cm), biezs dibens un sienas. Šādā pannā kotletes vienmērīgi uzkarsēs un tās būs vieglāk apgriezt.

Lai kotletes neliptu pie apakšas, var izmantot cepamo pergamentu. Izgrieziet gabalu, lai tas atbilstu pannai, novietojiet to apakšā, pārlejiet to ar cepamo eļļu un uzlieciet kotletes, bet pirms cepšanas vienmēr kārtīgi ir jāuzkarsē panna. Tad ļauj tai atdzist un karsē vēlreiz. Izmantojot šādu metodi tām nekad nevajadzētu pielipt.

COMMENTS

Leave a Comment