Kad mīlēšanās nesagādā baudu

Dzimumakts var radīt nepatīkamas sajūtas vēderā vai makstī līdz pat tik asām sāpēm, ka intīmā tuvība nemaz nav iespējama. Protams, ne vienmēr mīlas brīdi izjauc nopietna Sli**ba. Nereti vaina meklējama psiholoģiskā nesaskaņā un strīdos ar partneri, kas neļauj gūt baudu seksā.

– Visbiežāk sāpīgas tuvības laikā sieviete nav bijusi gana uzbudināta, tāpēc makstī nav pietiekami izdalījies mitrinošais sekrēts. Nereti neveiksmīga dzimumakta iemesls ir neatrisināti kontracepcijas jautājumi un bailes no grūtniecības, – skaidro kl**ikas “Medeora” ginekoloģe Santa Lauska.

Noteikumus diktē dzīves periods

Par nepatīkamām sajūtām bieži sūdzas jaunas sievietes, kuras tikko uzsākušas seksuālās attiecības. Parasti gan, plīstot jaunavības plēvei, sāpes nerodas, var būt tikai neliela asiņošana.

– Pirmā dzimumakta izdošanās atkarīga no meitenes gatavības intīmajam brīdim, partnera iejūtības un apkārtējiem apstākļiem. Ja viņa baidās, ka kāds varētu ienākt istabā, diez vai tuvība būs patīkama, taču vajadzētu apzināties, ka tas var negatīvi ietekmēt visu turpmāko seksuālo dzīvi, – uzsver daktere Lauska.

Dzimumakts mēdz radīt diskomfortu grūtniecības, bērniņa zīdīšanas un menopauzes periodā, kad asinīs ir zems dzimumhormonu estrogēnu līmenis un tādēļ maksts nav pietiekami mitra.

Grūtniecības laikā bieži saasinās piena sēnes infekcija, kas izraisa dedzinošas sajūtas makstī un traucē izbaudīt seksu, taču, beidzot barot mazuli ar krūti un atjaunojoties menstruācijām, problēma parasti izzūd pati no sevis.

Arī pirmsmenstruālā sindroma laikā asinīs samazinās estrogēnu koncentrācija. Šajā periodā, mainoties ūdens un sāļu vielmaiņai, sievietei rodas tūska un sajūta, ka viņa partnerim kļuvusi mazāk pievilcīga. Diskomfortu mīlējoties var pastiprināt emocionālās svārstības un depresīvas sajūtas.

Ļaujoties intīmajai tuvībai ovulācijas laikā, kad pastāv vislielākā iespēja palikt stāvoklī, reizēm mēdz pārplīst nobriedušais folikuls, izraisot stipras sāpes vēderā un iekšēju asiņošanu. Parasti tās pakāpeniski mazinās, tomēr jebkurā gadījumā ieteicams apmeklēt ārstu. Dažkārt, lai glābtu olnīcu, nākas veikt operāciju.

Ginekoloģiskas un citas vainas

Reizēm diskomfortu un sāpes dzimumakta laikā izraisa olnīcu cistas vai audzēji, mioma un citi dzemdes audzēji, par kuriem var liecināt mazā iegurņa apjoma palielināšanās, taču bieži vien sievietes vēršas pie ārsta tieši sāpīgā seksa dēļ.

Nepatīkamas sajūtas mīlējoties var radīt iedzimta maksts anatomiska deformācija, dzemdes novietojuma īpatnības, kuņģa un zarnu trakta darbības traucējumi vai iekaisis urīnpūslis.

Sāpīgs sekss mēdz būt arī viens no endometriozes simptomiem. Šajā gadījumā dzemdes gļotādas audu perēklīši atrodas arī ārpus tās un, tuvojoties mēnešreizēm, piebriest, izraisot sāpes. Taču Sli**ba ir grūti diagnosticējama, un ārsts apskates laikā nereti nekādu vainu neatrod, tomēr ir iespējams palīdzēt ķirurģiski vai ar medikamentiem.

Vaginisma gadījumā sāpes izraisa muskuļu sasprindzinājums, kura dēļ dzimumlocekli nav iespējams ievadīt makstī. Iemesls var būt agrāk piedzīvots seksuāls pazemojums vai vardarbība, taču šāda vaina ne vienmēr izprotamu cēloņu dēļ mēdz piemeklēt arī sievietes, kurām tādas pieredzes nav.

Ja iekaisusi maksts gļotāda un radušās pārmaiņas tās mikroflorā, piemēram, attīstījusies bakteriālā vaginoze, piena sēnes vai cita infekcija, pastiprinātie izdalījumi kairina un ievaino maksts sieniņas. Nereti dzimumdzīvi iespējams turpināt tikai pēc iekaisuma novēršanas. Seksuāli transmisīvas infekcijas gadījumā jāārstējas arī partnerim.

Reizēm sāpes mīlas brīdī izraisa maksti mitrinošo Bartolini dziedzeru cista, kuru sieviete pati var sataustīt pie ieejas makstī kā sīku bumbulīti vai pat vistas olas lieluma veidojumu. To var ārstēt ar medikamentiem vai veicot nelielu operāciju.

Sievietēm ar mazkustīgu dzīvesveidu sāpju iemesls mīlējoties mēdz būt venozo asiņu sastrēgums mazajā iegurnī. Šādu problēmu var veicināt arī reta dzimumdzīve vai intīma tuvība, kura nebeidzas ar orgasmu un asiņu atplūdi no iegurņa zonas.

Smeldzi tuvības brīžos mēdz uzraisīt arī pēc operācijām, tostarp ķeizargrieziena, radušies saaugumi, kad izveidojušies neelastīgi audi.

Kā atvieglot mīlas brīdi

• Nekautrēties un pārrunāt abu kopīgo problēmu ar partneri. Reizēm diskomfortu iespējams novērst pavisam vienkārši – pagarinot priekšspēli.

• Neciest, bet apmeklēt ginekologu un nepieciešamības gadījumā – seksologu, psihoterapeitu vai citu speciālistu.

• Dzemdes novietojuma īpatnību vai saaugumu gadījumā censties atrast dzimumakta pozas, kurās sāpes jūtamas mazāk.

• Nereti palīdz ginekoloģiskā masāža, kas uzlabo As**sriti mazajā iegurnī un makstī, vienlaikus to stiprinot.

• Maksts gļotādas mitrināšanai un stiprināšanai rudens un ziemas mēnešos der lietot naktssveces eļļu.

• Pirms menopauzes un tās periodā maksts sausumu mazināt palīdz fitoestrogēnus saturoši preparāti un hormonaizvietotājterapija (HAT). Nepieciešamības gadījumā slīdamību uzlabo lubrikants.

• Maksts sausuma gadījumos kontracepcijas nolūkos bieži vien iesaka lietot prezervatīvu, jo tad nereti papildus nav nepieciešami lubrikanti. Taču šis drošības līdzeklis (it īpaši aromatizētie izstrādājumi) dažām var radīt dzimumorgānu kairinājumu un nepatīkamas sajūtas.

 

 

Avots: aLA

Leave a Comment