Kāpēc nedrīkst runāt vai nodot lietas pāri slieksnim

Caur slieksni nevar sasveicināties un sarunāties ar sarunu biedru. Tas noved pie strīdiem un konfliktsituācijām. Šis noteikums ir tik ļoti iesakņojies kultūrā, ka tas ir kļuvis par labi audzināta cilvēka pazīmi, kurš noteikti pārkāps slieksni, ja būs nepieciešams sasveicināties un paspiest roku.

Pasniegšana un lietu ņemšana. Ja saimnieks šādā veidā nodod vai paņem lietas, viņš nodod savu veselību un paņem svešu slimību. Šis ticējums darbojas gandrīz vai zemapziņas līmenī – pirms kaut ko nodot vai ņemt, īpaši naudu, vienmēr speriet soli pāri slieksnim.

Iziet no mājas ar kreiso kāju, tas novedīs pie nepatikšanām. Tāpēc, lai izietu no mājas, slieksnis jāpārkāpj ar labo kāju.

Līdz ar kristietības ienākšanu tradīcijas mainījās. Pēc kāda laika cilvēki atrada citus skaidrojumus, kāpēc nedrīkst pārcelt lietas pāri slieksnim, lai gan to pagāniskais saturs palika nemainīgs.

Aizliegumus nodot lietas pāri slieksnim sāka skaidrot ar to, ka mājā dzīvo gariņš, kurš ņems pāri slieksnim nodotās lietas, jo uzskata tās par savām. No tā arī izriet tradīcija pie sliekšņa novietot šķīvīti ar kaut ko garšīgu. Lai neļautu gariem nozagt mājā dzīvojoša cilvēka veselību vai dvēseli, zem sliekšņa liek amuletu vai kādu svarīgu lietu.

Leave a Comment