Kas ir brūnie tauki? Draugs vai ienaidnieks?

Brūnie tauki, no otras puses – ir mazāk sastopami kā baltie, bet tie ir daudz pievilcīgāki. Brūnās tauku šūnas ir metabolisma paātrināšanas un enerģijas avots. Šie tauki galvenokārt atrodas kaklā un tie satur vairāk dzelzs un patērē daudz vairāk skābekļa kā baltie tauki. Tas nozīmē, ka brūnie tauki var palīdzēt pieaugušajiem uzturēt veselīgu ķermeņa svaru, palīdzot atbrīvoties no liekajām kalorijām.

“Ir arī papildus bonusi, brūnie tauki izdala siltumu, sadedzinot taukus un glikozi. Tieši šī iemesla dēļ, brūnie tauki palīdz cīnīties ar diabētu,” apgalvo Dr. Antonio Vidāls-Puigs, Kembridžas Molekulāro uzturvielu un metabolisma nodaļas profesors.

Diemžēl, saikne starp brūno tauku uzņemšanu un fizisku slodzi var nebūt proporcionāla. Tauku dedzināšana, izpildot fiziskas aktivitātes, ģenerē enerģiju, bet brūno tauku galvenā funkcija ir siltuma ģenerēšana. Tās stundas, ko tu pavadi svīstot uz mehāniskā skrejceliņa nav bijušas veltas. Brūnie tauki visbiežāk ir slaidāku pieaugušo ķermenī, jo viņiem nepieciešams, lai saglabātu ķermeņa siltumu. Šērbrukas universitātes pētījums pierādīja, ka brīvprātīgajiem ar lielāku brūno tauku daudzumu bija nepieciešams ilgāks laiks, lai sāktu drebēt zemās temperatūrās, nekā brīvprātīgajiem ar mazāku brūno tauku daudzumu ķermenī.

Lai tie tiešām būtu efektīvi, brūnie tauki ir jāaktivizē. Galvenais brūno tauku mērķis ir pārvērst tavu ļumīgo vēderu siltumā, visbiežāk tas notiek pazeminoties temperatūrai. Zviedrijā veikts pētījums pierādīja, ka uzturēšanās vēsā temperatūrā var ne tikai aktivizēt brūno tauku rezerves, bet arī palielināt tās.

Nēsāt šortus ziemā neizklausās diez ko vilinoši, bet regulāra aukstuma sajušana ir labākais veids kā uzlabot brūno tauku aktivizācijas līmeni. Nav brīnums, ka aptaukošanās ir krietni paliecinājusies, kopš centrālapkures ieviešanas. Atgriešanās pie dabas var šķist pārāk drastisks solis. Bet, ne tik drastisks kā metode, ko atklāja nesen veikts pētījums.

Teksasas universitātes zinātnieki atklāja, ka adrenalīns, ko izdala no ārkārtīgi liela stresa cietušu cilvēku ķermenis – kā piemēram cilvēkiem ar apdegumiem – aktivizē pārlēkšanu no baltajiem taukiem uz brūno tauku fenotipu. Pētījumi pierāda, ka cilvēka ķermenī baltie tauki var kļūt par brūnajiem. Nākamais solis ir medikamentu izveide, kas atveido šo efektu.

Šobrīd tiek izmēģinātas vairākas daudzsološas farmaceitiskās metodes. Brūno tauku transplantēšana pelēm ir parādījusi pozitīvus efektus uz metabolismu. Vēl pāris gadi nepieciešami, lai varētu veikalā iegādāties brūno tauku uztura bagātinātājus. Bet pagaidām tev atliek vien pagriezt zemāk termostatu un doties skriet ziemā.

Avots: menshealth.co.uk

Leave a Comment