Kas ir pārkreditēšana un kādos gadījumos to izmanto?

Lai kā mēs arī plānotu savu dzīvi un izdevumus, reizēm gadās arī nokļūt situācijā, kad tu neesi kaut kam sagatavots. Naudai nav jābūt cilvēka dzīvē pašmērķim, tomēr, ja tā trūkst, neērtības izjūtamas ir ļoti tieši.

 Ne vienmēr ir iespējams paredzēt dažādus neparedzētus izdevumus, kuri piemeklē mūs negaidīti. Agrākos laikos cilvēki šādās situācijās naudu aizņēmās, bet tagad viena no izejām, kad mēnesī nepieciešams ietaupīt finanšu līdzekļus, var izmantot kredītu apvienošanu vai tā dēvēto – refinansēšanu.

 

Ko tas nozīmē?

Kredītu apvienošana dod iespēju apvienot visus savus kredītus vienā. Tas nozīmē arī to, ka tā ir iespēja samazināt ikmēneša maksājumu apjomu. Tas darbojas tādējādi, ka finanšu iestāde, ar kuru tiek noslēgts līgums, pārņem savā rīcībā kredītu apvienošanu un klientam vairs nav jālauza galva par vairākiem maksājumiem vienlaicīgi, atmaksas datumiem un procentu likmēm.

Tas nozīmē, ka turpmāk klients būs noslēdzis līgumu tikai ar vienu uzņēmumu, kas ļauj ietaupīt gan finanšu līdzekļus, gan laiku.

 

Kam un kādos gadījumos kredītu apvienošana ir piemērots pakalpojums?

 Viena no situācijām, kad būtu izdevīgi izmantot šādu pakalpojumu ir tad, ja aizdevumu paņēmāt brīdī, kad finanšu tirgū nebija jums ļoti izdevīgi nosacījumi, taču tagad tie tādi ir. Tādējādi varētu iegūt daudz izdevīgākas procentu likmes un mēneša maksājumus samazināt. Tāpat iespējams pielāgot elastīgāku un pretimnākošāku atmaksas grafiku. Tamdēļ šī iespēja ļoti noderēs tiem cilvēkiem, kam dzīves apstākļos kaut kas ir mainījies, piemēram, samazinājušies ikmēneša ienākumi, zaudēts darbs, radušies neplānoti lieli papildus izdevumi utt.

Starp citu, kredītu apvienošana noder arī pilnīgi pretējā variantā – tajos gadījumos, kad kredītu saistības jūs vēlētos dzēst ātrāk, tādējādi būtu iespēja samazināt summu, kas tiks izmaksāta procentos. Gadījumā, ja arī jums šis risinājums šķiet piemērots, lai atvieglotu esošas kredīta saistības, Somijas uzņēmums Sortter ir izdarījis šo darbu, salīdzinot visus Latvijas piedāvājumus vienuviet savā kredītu salīdzināšnas platformā.

 

Kad nevajadzētu izvēlēties kredītu apvienošanu?

 Protams, tāpat kā jebkurš līgums, arī kredītu apvienošanas līgums un tajos minētie nosacījumi ir rūpīgi jāpārskata un jāpārlasa. Vai tiešām jums tas ir nepieciešams – piecreiz nomēri, vienreiz – nogriez! Šis teiciens būs vietā!

Līgumos mēdz būt “zemūdens akmeņi”, kas kārotā ietaupījuma vietā var novest pie pretējā – lielākiem izdevumiem! Tā, piemēram, soda nauda par esošo kredītu atmaksu pirms termiņa. Jāsaprot, ka finanšu iestādes, kas piedāvā kredītu apvienošanu, veic esošo kredītu atmaksu, tāpēc klientam šādā gadījumā var nākties samaksāt soda naudu.

Tāpēc rūpīgi un pārdomāti jāaprēķina, vai kopējie izdevumi, izmantojot kredītu apvienošanu, patiešām, galu galā, būs mazāki. Rūpīgi jāsalīdzina gan nosacījumi, gan procentu likmes, gan kopējā summa vienā vai otrā variantā. Noteikti jāņem vērā arī komisijas maksa – par kredītu apvienošanu kā pakalpojumu, jums būs jāmaksā atsevišķa summa.

Tāpat dažkārt kompānijas piedāvā kredītu apvienošanu vienīgi tad, ja tiek izmantota ķīla – arī šādos gadījumos var rasties papildus izmaksas. Piemēram, ieķīlājot nekustamo īpašumu un veicot tā pārreģistrēšanu Zemesgrāmatā.

Leave a Comment