Ķermeņa valoda, kas palīdz dabūt darbu

3

2. Personīgā zona

Lai kādā kultūrā mēs dzīvotu, būtu intraverti vai ekstraverti, katram cilvēkam ir četras komforta zonas, no tālākās uz tuvāko: publiskā, sociālā, personīgā un intīmā. Vienīgās nozīmīgās lietas, kas notiek starp cilvēkiem, risinās personīgajā un intīmajā zonā,” norāda Bostonā strādājošais runas konsultants Niks Morgans. Viņš atgādina, ka līst intervētāja intīmajā zonā ir nepieļaujama rupjība, savukārt iekļūšana personīgajā – nepieciešamība.

Rokasspiediens ieved personīgajā zonā, proti, tieši tur, kur vēlamies nokļūt, turpretī standarta intervijas izkārtojums pie galda atbīda mūs tālāk, nekā gribētos. Tas ļauj intervētājam mūs vieglāk novērtēt un neiespaidoties, tādēļ ļoti neuzmācīgi un dabiski būtu jāmēģina pārkārtot situāciju sev par labu.

Morgans ieteic divus variantus – mazliet pārbīdīt savu krēslu, ja tas iespējams, vai, piemēram, ja interviju galds ir apaļš un nav acīmredzams, kurš krēsls paredzēts intervējamam, izvēlēties intervētājam tuvāku (bet ne blakus esošu) sēdekli.

Tomēr, ja nav šādas iespējas, var izmēģināt citus variantus. Morgans iesaka viegli paliekties uz priekšu, demonstrējot ieinteresētību, un nekādā ziņā nesakrustot rokas vai nesavīt pirkstus, bet gan turēt plaukstas brīvi.

Leave a Comment