Ķīniešu virtuves pamatprincipi, kas nāk par labu jebkuram cilvēkam


Ķīnā ēšanas kults pieder augstākās mākslas rangam. Maltītes process ir svēta lieta, tāpēc tūlīt pēc sasveicināšanās ķīnietis tūlīt pat apvaicāsies, vai atnācējs nav izsalcis. Austrumu dietologi uzskata, ka uztura režīms ir visa pamatu pamats, tāpēc galds jāklāj trīsreiz dienā noteiktā laikā. Pulksten 12 visa valsts pārtrauc darbu, jo sācies pusdienlaiks – ķīniešu dietologu pētījumi ir pierādījuši, ka tieši šajā laikā barība organismā uzsūcas vislabāk. Ķīnieši iesaka: ēdiet mazāk, dariet to nesteidzīgi, tad arī dzīvosiet daudz ilgāk.

Neapstrīdami svarīga nozīme ir pašam ēšanas tempam – ne velti pusdienlaiks Ķīnā ievelkas divas stundas. Cilvēka smadzenēs ir sava veida sāta centrs, kas ieslēdzas 20 minūtes pēc maltītes sākuma. Kad cilvēks steidzas, viņš šajā laikā apēd daudz vairāk, nekā nepieciešams, un rezultātā – pārēdas. Kas attiecas uz ēšanu, visi ķīnieši stingri seko senajai tautas gudrībai: “Ja esi piecēlies no galda ar viegla izsalkuma sajūtu, esi devis labumu savai Vese***ai, bet, ja ar pilnu vēderu, – esi saindējies.”

Nacionālās rozīnītes

Daudzas ķīniešu virtuvē izmantotās sastāvdaļas visai eiropiešu “brālībai” (un ne tikai) liek saraukt degunu un nepatikā noskurināties. Tas vēl ir maigi teikts, jo, uzzinot, ka ķīnieši ar patiku gatavo ēdienus no lauku pelēm, baložiem un zvirbuļiem, reakcija dažkārt mēdz būt neparedzama.

Kas attiecas uz gaļu, ķīniešu dietologi šo produktu iesaka izmantot kā pēdējo un arī tad ēst tikai iekšējo, kaulam tuvāko daļu, bet kārdinošo ārējo garoziņu – izmest.

Tieši šo apsvērumu dēļ Ķīnā nav populāri tādi ēdieni kā steiks, bifšteks, rostbifs. Toties cepti tarakāni, kam pievienotas garšvielas, pēc ķīniešu domām, ir ļoti garšīgi.

Lasi vēl: Sinepēs un ķiplokos marinēti gurķi. Pikanta receptīte!

Ne velti viņi par sevi saka: “Mēs ēdam visu, kas kustas un aug.” Taču lasītājiem satraukties pāragri: neviens no eksotiskajiem ēdieniem netiks ieteikts. No ķīniešu virtuves diētiskajiem ēdieniem izraudzīti tikai tie, kuru pagatavošanai nepieciešami rietumu pasaules cilvēkam pierastie produkti un kas veicina liekā svara samazināšanos.

Galvenais ķīniešu virtuves produkts ir rīsi. Tie ir neatņemama jebkura ķīniešu cienasta sastāvdaļa neatkarīgi no tā, vai tās ir brokastis “czao faņ”, kas nozīmē “agrie rīsi”, pusdienas “u faņ” (“pusdienu rīsi”) vai vakariņas “vaņ faņ” – “vēlie rīsi”.

Pat vārda “ēst” burtiskais tulkojums no ķīniešu valodas nozīmē “ēst rīsus”. Šim kultūraugam ir liela nozīme cilvēka organisma atveseļošanā, tāpēc rīsi ir viens no mīļākajiem produktiem ne tikai ķīniešiem, bet arī daudzu pasaules valstu dietologiem.

Leave a Comment