Ķirbis Vese***ai: Tautas receptes, kā palīdz ķirbis. Derēs pat miziņa!

Ķirbis Vese***ai

Ķirbju dzelteno krāsu nosaka karotīni, kas ir vitāli nepieciešami, lai stiprinātu imūnsistēmu. Jo izteiktāka krāsa, jo vairāk karotīnu! Ķirbis palīdz atjaunot aknu audus, mazina tūsku, veicina kaulu dzīšanu un neorganisko sāļu izvadīšanu no organisma, kā arī palīdz pie neregulāras vēdera izejas, aizcietējumiem. Tos rekomendē cilvēkiem, kas sirgst ar anēmiju.

Lasi arī: Ķirbju biezzupa: Lido šefpavāra vienkārša recepte, kas garšos visiem

Ķirbī esošās pektīnvielas gremošanas traktā absorbē kaitīgās baktērijas, indes, amīnus, tātad darbojas dezinficējoši un atindējoši. Pektīnvielas uzlabo gremošanu, sekmē derīgo baktēriju veidošanos un sliktā holesterīna izvadīšanu no organisma. Ja ir problēmas ar vēdera izeju, katru rītu tukšā dūšā jāapēd rīvēts ķirbju mīkstums ar 2 tējkarotēm linsēklu vai olīveļļas. To pašu var darīt arī vakarā.

Kam noder ķirbju sula, mizas un sēklas

Ķirbju sula ir ēdiens, kas baro šūnas. Ilgstoši lietojot ķirbju sulu, tā palīdz, ja ir kaulu deformācijas, tā atjauno locītavu darbību. Sula ārstē aptaukošanos, cukura diabētu, priekšdziedzera iekaisumu, novērš vielmaiņas traucējumus. Ilze Začeste gan atgādina, ka pēc sulas izspiešanas, biezumiņi ir jāatliek atpakaļ – lai saņemtu vērtīgās vielas, kas atrodas ķirbja mīkstumā.

Ķirbju mizas satur organisko želantīnu, kas cilvēka organismā veicina skrimšļu atjaunošanos un darbojas kā dabīgais glikozamīns. Mizas var samalt svaigas un lietot pie salātiem. Var izžāvēt cepeškrāsnī (zemā temperatūrā, līdz 40-50 grādiem), samalt kafijas dzirnaviņās (kopā ar sēklām un sēklapvalkiem) un lietot kā pulveri pie putrām, kefīra, sulām.

Ķirbju sēklas ir efektīvs līdzeklis pie cērmju, spalīšu un lenteņu izdzīšanas. Tās satur vērtīgas taukskābes (linolskābi, oleīnskābi, palmitīnskābi u. c.), kas lieliski spēj ieeļļot kaulu locītavas, ādu, matus un gļotādas, uzlabojas arī nagu stāvoklis. Veģetāriešiem šīs sēklas ieteicamas kā lielisks dzelzs avots, kas mazina salšanas sajūtu. Organisma attīrīšanai katru dienu vēlams apēst 10 sēklas pāris stundas pēc vakariņām. Kurss – 10 dienas, ko var atkārtot pēc diviem mēnešiem.

 

Ķirbis Vese***ai: Panašķojies ar ķirbju smūtiju

 „Skaistais apaļvaidzis ir viena no retajām svaigajām dabas veltēm, kā uzturvērtība var saglabāties pat gadu no novākšanas brīža. Vēlamā temperatūra +10, +12 grādi, bet ne zemāka par + 6 grādiem. Labāk glabājas dilstošā mēness fāzē novāktie ķirbīši. Ēdam salātos, vāram zupas, sautējumus, cepam cepeškrāsnī, spiežam sulas, rīvējam miziņas, kaltējam sēklas utt. – no ķirbja izmantojams pilnīgi viss!” – tā uztura speciāliste.

Lasi arī: Sīpols dziedina pret klepu, angīnu un nierakmeņiem. Tautas receptes

Barojošs un sildošs ķirbju smūtijs/kokteilis

optimized-pumpkin-smoothie-profile-21
Vienai lielai smūtija glāzei nepieciešams:

150 līdz 200 g atdzesēts, krāsnī cepts vai tvaicēts ķirbis ar visu mizu un sēklām;

1 banāns saldumam;

200 ml piens (var izmantot arī mandeļu, rīsu vai auzu pienu);

½ tējkarote medus;

neliela šķipsniņa no katras garšvielas – kanēlis, kardamons, smaržīgo piparu pulveris, ingvera pulveris, muskatrieksts, krustnagliņu pulveris, kurkums;

papildus var pievienot 1/3 tējkarotes – maltas ķirbju sēklas un 1/3 tējkarotes – maltas linsēklas;

visas sastāvdaļas kārtīgi sablenderē, pilda skaistā glāzē un bauda!

 

Jums varētu arī interesēt: Kā pareizi sagatavot sviesta ķirbi – 5 vienkārši soļi! SPIED ŠEIT, lai lasītu! 

Ķirbju zupa ātrai notievēšanai

 

veselam_la.lv

COMMENTS

Leave a Comment