Krākšana, niezošas ausis un citi alerģiski simptomi no pelējuma. Kā ar to cīnīties?

Vainojams mitrums

“Ir aptuveni 300 izplatītu pelējuma sēņu, kas visu laiku atrodas telpā, un tas nav nekas slikts. Problēma rodas brīdī, kad mājās vai darba vidē uzkrājas mitrums un pelējuma sēnes sāk vairoties,” stāsta vides speciālists Ivars Vanadziņš. „Senāk gaisa apmaiņa notika caur logu šķirbām, krāsni, pieliekamo, durvju spraugām un pažobelēm. Mūsdienās par ventilācijas nepieciešamību telpās nereti aizmirst, bet bez gaisa apmaiņas mitrums nespēj izkļūt no telpām, līdz ar to kondensējas uz sienām, veidojot pelējumam tīkamu vidi.”

Dažkārt ar ventilāciju viss var būt kārtībā, bet mitrumu veido piloši jumti, aukstas ūdens caurules vai veci, mitri paklāji. “Mitrums veidojas arī dažādās modernās iekārtās, piemēram, gaisa mitrinātājos, veļas mašīnās, veļas žāvētājos. Ja daudzdzīvokļu mājas pagrabā ir pelējums, tas var iekļūt telpās caur ventilācijas šahtām vai pat atvērtu logu, līdz ar to nepārtraukti jādomā līdzi, kā mēs tīrām un kopjam savu mājokli,” atgādina speciālists.

Ne vienmēr ar aci saskatāms

“Ja uz sienas ir kāds nopelējis stūris, tas uzreiz ir pamanāms, bet var rasties problēmas, ja pelējums nav redzams un aug, piemēram, vietā, kur aukstums saskaras ar siltumu – tā dēvētajā rasas punktā. Vairākumam sēņu nav nekādas īpašas smakas vai krāsas – tās var būt gan baltas, gan pelēcīgas, gan zilganas, līdz ar to pelējumu ir grūti atklāt, it sevišķi, ja tas atrodas nesaskatāmā vietā,” teic vides speciālists. „Par zaļu pelējumu istabas stūrī cilvēks sāk uztraukties, bet ne vienmēr redzamais pelējums ir visbīstamākais. Nozīme ir pelējuma koncentrācijai – ja tā ir augsta, ietekme uz cilvēka veselību ir lielāka.”

Apdraud arī veselos

Visvairāk no pelējuma jāuzmanās zīdaiņiem, bērniem, grūtniecēm, vecāka gadagājuma cilvēkiem ar hroniskām slimībām, personām ar novājinātu imunitāti un elpošanas problēmām. Tomēr jebkuram cilvēkam, kurš ilgstoši uzturas lielas sēņu koncentrācijas tuvumā, kaut kādā brīdī var rasties pelējuma nepanesība jeb alerģija pret pelējumu.

Liels pelējuma daudzums ir nepārtraukts uzbrukums imunitātei. Reizēm cilvēks jūtas noguris vai pazeminās organisma aizsargspējas. Kādā brīdī dabiskās rezerves beidzas, un tad iespējams gūt pat tādu slimību kā sēnīšu pneimoniju, kas ir bīstama dzīvībai.
Simptomi, ko ietver pelējuma alerģija

  • Klepus
  • Šķaudīšana
  • Sāpīga vai kairinoša sajūta kaklā
  • Aizkritis, pilošs vai niezošs deguns
  • Vēdera aizcietējums
  • Galvassāpes
  • Apgrūtināta elpošana
  • Krākšana
  • Iekaisusi, niezoša āda
  • Acu asarošana, niezēšana
  • Niezošas ausis
  • Matu izkrišana

“Dažas no pelējuma sēņu sugām izdala mikotoksīnus, kas ir gana indīgi cilvēka organismam,” brīdina Ivars Vanadziņš. “Tomēr, ja uz sienas biezā kārtā aug sēnes, neatmaksājas pētīt, vai tā ir indīga sēņu suga vai ne. Jebkurā gadījumā jātiek no tām vaļā. Jārada apstākļi, kuros tām nepatīk augt, citādi atbrīvoties no pelējuma nebūs iespējams. Nevajadzētu paļauties uz pelējuma iznīdēšanu ar dažādiem preparātiem, piemēram, hloru. Tie iedarbojas, bet tikai noteiktu laiku.”

Kā tikt vaļā no sēnēm

“Protams, pelējumu no sienas var nokasīt, bet pēc kāda laika tas atkal savairosies. Dažkārt sēnes ir saaugušas tik lielā koncentrācijā, ka jāizjauc pat konstrukcijas, bet arī tad pelējums var atgriezties,” stāsta vides speciālists. “Vienīgais veids, kā novērst pelējumu, – veidot sēnēm nelabvēlīgus apstākļus, proti, novērst mitrumu. Ir milzum daudz nepareizi nosiltinātu ēku, kur nav ierīkota ventilācija, – skolas, bērnudārzi, Slim**cas, darba vide un dzīvojamās mājas.” Līdz ar to pelējuma problēma kļūst aizvien aktuālāka un jārīkojas, lai sēnēm tīkamos apstākļus novērstu jau tad, kad tiek plānota ēku siltināšana.

Avots: la.lv

Leave a Comment