Kuri produkti ziemā ir vislabākais dabiskā C vitamīna avots?

“Kuri produkti ziemā ir vislabākais dabiskā C vitamīna avots? Dzirdēju, ka sintētisko C vitamīnu nav jēgas dzert,  jo no tā organisms spēj uzņemt niecīgu devu.” MĀRĪTE KOCIŅA CĒSĪS

Kāpēc nepieciešams

Katram vitamīnam organismā ir savs uzdevums. C vitamīns vajadzīgs imūnsistēmai. Tas lielos daudzumos uzkrājas imūnšūnās, lai pasargātu tās no brīvajiem radikāļiem, ko pašas saražojušas, lai cīnītos ar mikrobiem. Nav jēgas lietot C vit­amīnu, kad Sli**ba jau klāt.

C vitamīns nepieciešams normālai vielmaiņai, tas samazina nogurumu un nespēku, ilgstoša papildu deva (500 mg dienā) paplašina As**svadus sirdsslimniekiem, pazemina augstu As**sspiedienu un sirdsslimību risku veseliem un ar cukura diabētu slimiem cilvēkiem. Papildus tas jāuzņem arī sievietēm, kuras lieto hormonālo kontracepciju un aspirīnu.

! Imūnsistēmu uzlabo tikai ilgstoša jeb profilaktiska C vitamīna lietošana. Tā pat uz pusi var samazināt augšējo elpceļu iekaisuma ilgumu un smagumu, it sevišķi cilvēkiem ar smagu fizisko slodzi un tiem, kuri ilgu laiku pavada zemā gaisa temperatūrā.

Kur meklēt

C vitamīna avots ir svaigi augļi un dārzeņi. Līdzko sākam mizot, smalcināt, vārīt, vitamīns zūd. Augļus un dārzeņus uzglabājot, tas samazinās 2–3 reizes, tāpēc ļoti svarīgi, lai produkti šajā laikā nezaudētu kvalitāti.

Kāļiem, puraviem, rutkiem un kāpostiem izdodas nosargāt lielu daļu vitamīnu. C vitamīns atrodams skābētos kāpostos (arī sulā), gurķos, ja vien tie nav pārskābuši un tāpēc skaloti, kā arī kartupeļos. Bagātīgs C vitamīna avots ir saldēti dārzeņi un ogas, piemēram, avenes un zemenes, bet tikai tad, ja tās ledusskapī liktas veselas! Rekordisti ir smiltsērkšķi – 100 g ogu ir līdz pat 200 mg C vitamīna, kā arī upenes – 177 mg/100 g. Varbūt saldētavā ir pētersīļi un dilles buntītēs, ziedkāposti? Ja tie sasaldēti veseli, par vitamīnu deficītu var neuztraukties! Turpretī sablendētas ogas un sasmalcināti garšaugi jau pārstrādājot ierāvuši nāsīs gaisu, turklāt tiem ir saārdīta struktūra (gan maļamās mašīnas, blendera, gan diezgan agresīvo ledus pārsliņu uzbrukuma dēļ), tāpēc vairs nav tik vērtīgi.

Dabiskais pret sintētisko! Nav atšķirības

Dabiski un sintētiski iegūtajam C vitamīnam ir identiskas ķīmiskās formulas. Tā kā augļos un dārzeņos ir arī citas uzturvielas un bioloģiski aktīvas vielas, pastāv uzskats, ka dabiskais C vitamīns no produktiem labāk uzsūcas un efektīvāk iedarbojas. Tomēr nesenā pētījumā par ķīmiskā un dabiskā C vitamīna atšķirībām atzīts, ka abi absolūti vienādi ietekmē organismu.

! Vienīgā atšķirība – ķīmiski iegūtais C vit­amīns ir daudz skābāks, tāpēc atsevišķos gadījumos var dedzināt kuņģi.

Avots:

ala11

Leave a Comment