Laba Jaunā gada apņemšanās – atmet smēķēšanu! Un tagad tas ir daudz vienkāršāk

Psiholoģe iesaka mainīt paradumus

Padomā par to, kad tu smēķē, un tajā laikā ieplāno kādu citu nodarbi. Piemēram, ja parasti smēķē pēc ēšanas, tad ieplāno 20 minūšu ilgu pastaigu vai varbūt nomazgā traukus, lai novērstu domas no smēķēšanas. Ja tev vajadzīgs kaut kas, ko ielikt mutē, uzēd kādu augli vai dārzeni vai iedzer ledus aukstu ūdeni. Pētījumos pierādīts, ka ieradumu maiņa un 10 līdz 15 minūšu ilga meditācija dienā var palīdzēt atmest smēķēšanu. Apmeklē ārstu, kas specializējas meditācijā un tās izmantošanā, lai atmestu smēķēšanu.

Ār*ts iesaka kombinēt vairākas metodes

Pētījumu rezultāti liecina, ka pastāv divreiz lielāka iespējamība pavisam atmest smēķēšanu, ja kombinē smēķēšanas atmešanas programmas norādes un atbalstu ar zāļu un nikotīna aizvietotāju terapiju. Nikotīna plāksteri, košļājamās gumijas, inhalatori un tabletes palīdz pakāpeniski samazināt uzņemtā nikotīna daudzumu, un ārsts var izrakstīt piemērotākās zāles, kas palīdzēs mazināt tieksmi pēc nikotīna. Uz ko nevajadzētu paļauties – tās ir elektroniskās cigaretes. Ar bateriju darbināmās ierīces pārvērš nikotīnu un tabakas dūmus par elpojamu tvaiku,  taču jaunākajos pētījumos pierādīts, ka tās apgrūtina plaušu darbību, kairina elpceļus un satur citas vēzi izraisošas ķimikālijas.

Smēķēšanas atmešanas programmu veidotāji iesaka izmantot tiešsaistes pakalpojumus

Atbalstam ir ļoti liela nozīme, bet tam nav obligāti jābūt aci pret aci. Pētījumos pierādīts, ka atbalsta programmas, kas pieejamas tiešsaistē, ir tikpat efektīvas kā konsultācijas un grupu nodarbības klātienē.

Avots: www.womansday.com

Leave a Comment