Labs vācējs rosās arī rudenī: 11 saknes, ko vēl var dabūt

Rokam pienenes saknes

Ir pierādīts, ka pienenes preparāti ievērojami palielina žults veidošanos. Saknēm ir žultsdzenoša iedarbība. Ja izdalās vairāk žults, aktivizējas visa vielmaiņa. Saskaņā ar Ķīnas medicīnu aknas ir koks, kas baro uguni – sirdi un As**svadus. Mēs dzīvojam tik ilgi, kamēr šī uguns deg. Tāpēc aknas reizēm jāstimulē, jo tās kļūst slinkas, aptaukojas. Pienenīte liek darboties aknu šūnām. Šī sakne samazina arī holesterīna līmeni asinīs.

Kā rīkoties? Var lietot svaigu sakni – apliet ar karstu ūdeni un nostādināt termosā. Žāvētu sakni aplej ar karstu ūdeni: ņem ēdamkaroti uz puslitru ūdens un pavāra 5–10 minūtes. Dzēriens ir visai rūgts, bet Vese***ai noderīgs, piemēram, ja konstatēta taukainā hepatoze. Dažiem gan tas rada nelabu dūšu. Ja nav sliktu sajūtu, saknes novārījumu droši var dzert vienu mēnesi. Ja vēl lieto maltas mārdadža sēkliņas, efekts ir visai pamanāms. Pienenes sakne palīdz arī pret žultsakmeņiem. Liek kopā ar dzelteno madaru, dzelzeni un kukurūzas matiņiem – šāda tēja labi iztīra žultspūsli.

Rokam vārpatas sakneņus

Dārzu rokot, var viegli tikt pie derīgās saknītes. Tā labi der organisma tīrīšanai. Palīdz problemātiskai ādai, it īpaši, ja ir vielmaiņas kaites, kas izpaužas kā diatēze, ekzēma, pinnes, ādas iekaisumi. Jāņem vērā, ka vārpatas sakne pastiprina vēdera izeju.

Kā rīkoties? Sakneņus nomazgā, sažāvē un samaļ pulverī, ko pievieno ēdienam. Var gatavot novārījumu – ņem 10 g sausu sakņu uz puslitru ūdens, vāra 10 minūtes, jo tās ir ļoti cietas. Lieto pa 2–3 ēdamkarotēm trīsreiz dienā.

Rokam diždadža saknes

Šis dadzis ir divgadīgs augs. Der tikai pirmā gada auga sakne, kad dadzim vēl nav pogaļu, vien pāris lapu uz stublāja un apakšā pamatīgs burkāns – sakne. To var vārīt kā kartupeli, pievienot maizes mīklai vai omletei. Noder aizkuņģa dziedzera slimību gadījumos. Labi ietekmē arī ādu. Dzerot saknes novārījumu, mazāk izkrīt mati, tie kļūst spodrāki, bet nagi – stiprāki.

Kā rīkoties? 10 g sasmalcinātu sakņu aplej ar glāzi karsta ūdens un vāra 10 minūtes, patur termosā, nokāš. Lieto pirms ēšanas.

Ziede labi noder ekzēmai vai seborejai – sakni smalki sarīvē vai sablendē putriņā, vāra ar cūku taukiem (1 : 1), maisot piecas.

Rokam tauksaknes saknes

Izcils augs ar spēju paātrināt brūču dzīšanu un kaulu saaugšanu pēc lūzumiem. Ja ir ilgstoši nedzīstošas čūlas, tauksakne veicina epitēlija rašanos.

Kā rīkoties? Tauksakni izrauj, aplauž sānsaknes, bet pašu sakneni liek atpakaļ zemē. Nomazgā, sīki sagriež un izžāvē. Samalto pulveri sajauc ar cūku taukiem un karsē 15 minūtes uz lēnas uguns. Iegūst ziedi, ko lieto pret sastiepumiem un locītavu iekaisumiem. Tā labi atjauno arī ādu.

Lūzumiem un citām kaulu problēmām palīdz karsta ūdens izvilkums. 10 g saknes liek termosā, aplej ar glāzi karsta ūdens, patur 8–10 stundas. Nolej un lieto pa ēdamkarotei četrreiz dienā. Uzglabā ledusskapī.

! Nedrīkst pārdozēt, jo var rasties sirdsdarbības traucējumi. Ar tauksakni uzmanīgi!

Rokam kalmes sakneņus

Kalmei piemīt antiseptiskas īpašības, tā palīdz cīņā ar vīrusiem. Pazīstamais gerontoloģijas speciālists, latviešu izcelsmes ārsts Kārlis Ullis kalmi nosaucis par augu, kas uztur cilvēku pie labas miesas. To der regulāri lietot vecākiem ļaudīm, kuri it kā ēd pietiekami, bet kļūst arvien kārnāki, kuriem ir atrofisks kuņģis, maz skābes. Kalmes sakneņa tinktūra un novārījums stimulē aizkuņģa dziedzera enzīmu rašanos, kas šķeļ uzturvielas. To dzerot, labāk darbojas zarnas un aknas, uzsūcas kalcijs un fosfors. Jaunāki cilvēki var lietot nieru un urīnpūšļa slimību gadījumos, arī uzlabot potenci.

Kā rīkoties? Sagriež sīki un izžāvē. 20 g saknes aplej ar 100 ml degvīna, nostādina kādu nedēļu, reizēm apmaisot. Var turēt saulē, siltā vietā. Izveidojas dzeltenīga tinktūra ar asu smaržu, kas spēcīgi stimulē gremošanas orgānu darbību. Dzer pa tējkarotei trīsreiz dienā pirms ēšanas.

Rokam topinambūra bumbuļus

Garā puķe ar dzelteno ziedu bieži vien priecē mūs vēl oktobrī. Gardi un veselīgi ir topinambūra saknes bumbuļi. Tie samazina cukura līmeni asinīs. Satur daudz augu inulīna, cukurvielas, kas labi iedarbojas uz aizkuņģa dziedzeri un stimulē insulīna veidošanos, tāpēc topinambūru iesaka otrā tipa diabēta slimniekiem. Tas nedaudz samazina As**sspiedienu.

Kā rīkoties? Nomizo, sarīvē un bauda salātos, piešķirot tiem neparasti svaigu garšu. Var arī cept, gatavot biezzupas.

Avots: 

aLA1

Leave a Comment