Latvijas Fotogrāfijas muzeja vēlās ceturtdienas pasākums Latvijas baleta simtgadei veltītājā laikmetīgās mākslas fotogrāfijas izstādē “Mēģinājums”

Aicinām apmeklēt Latvijas Fotogrāfijas muzeja vēlās ceturtdienas pasākumu 27.oktobrī plkst.17:00, kurā būs iespējams tikties ar izstādes “Mēģinājums” veidotājiem – mākslinieku Alekseju Beļecki un arhitekti Līvu Kreisleri. Izstāde atklāj Latvijas baleta simtgadei veltīto pasākumu ciklu ar laikmetīgās fotogrāfijas palīdzību, atklājot baleta izrāžu apmeklētājam neredzētas profesionālās dejas šķautnes.

Laikmetīgā fotogrāfija tāpat kā balets pieprasa īpašus scenogrāfiskos un telpiskos risinājumus, kurus izstādē “Mēģinājums” veido mākslinieks Aleksejs Beļeckis un arhitekte Līva Kreislere. Viņi integrē izstādi vēsturiskajā muzeja ekspozīcijā, izmanto operas skatuves dekorācijas, apdzīvo muzeja interjeru un stāsta par Latvijas Nacionālās operas un baleta telpām muzeja apmeklētājam līdz šim nepamanītās nišās. Kā uzsver izstādes veidotaji, šī nav izstāde par baletu, bet par baleta un fotogrāfijas ciešo saikni. Izstādes scenogrāfija un iekārtojums ievada apmeklētāju baleta aizkulisēs un stāsta par dažadām pieejām dejas fotografijai.

Vēlās ceturtdienas pasākumā apmeklētāji, kopā ar izstādes iekārtojuma autoriem izsekos scenogrāfijas konceptuālajiem paņēmieniem, atklājot laikmetīgas iespējas, kā nonākt dejas aizkulisēs un tuvplānos. Abu scenogrāfijas mākslinieku rokraksta fokusā ir ilgtspējīgi risinājumi, kurus noteikti būs iespējams skatīt arī izstādes “Mēģinājums” scenogrāfijā.

Mākslinieks Aleksejs Beļeckis ir viens no septiņiem izstādes “Savvaļa” organizatoriem un viens no četriem laikmetīgās dejas kompanijas “Tuvumi” veidotājiem. Kā kurators Aleksejs ir piedalījies tādās izstādēs kā “Skits” un “Lauka pētījumi”, kā arī bijis viens no dejas notikuma “Horos”, performances “Miega maņa” un grāmatas “Drīz” viedotājiem. Viņš ir strādājis pie scenogrāfijas izveides Sabīnes Verneres “O” un Pētera Vīksnas “Skin” izstādēm, Latvijas paviljona izstāžu veidošanas Venēcijas mākslas biennālē 2022. un 2019.gadā, kā arī producējis Rīgas Starptautiskās Laikmetīgās mākslas biennāles izstādes.

Arhitekte un urbāniste Līva Kreislere pēc maģistra grāda iegūšanas Dānijas Karaliskajā tēlotājmākslas akadēmijā, jau sešus gadus uzturās Rīgā un vada starpdisciplināru arhitektūras un pilsētplānošnanas praksi, strādājot kultūras nozarē. Līva dizainē un piedalās kā kuratore izstāžu un pilsētvides notikumos Rīgā. Sadarbībā ar Rīgas Domi un Dānijas Kultūras institūtu, viņa piedalās plašā kultūrplānošanas projektā, kas norisinās starp septiņām Baltijas jūras reģiona valstīm. Līva ir veidojusi arhitektūru un dizainu Latvijas paviljonam Venēcijas mākslas biennālē 2022.gadā, izstādēm “Lauka pētījumi” Cēsīs, “Sarežģītās pagātnes” Nacionālajā mākslas muzejā, “Nenorunātās tikšanās” Lielajā Dzintarā Liepājā, “Riga notebook” Varšavā un Rīgas Starptautiskā biennāle u.c.

Izstādē piedalās septiņi fotogrāfi – Jānis Deinats, Vika Eksta, Iveta Gabaliņa, Reinis Hofmanis, Kristīne Madjare, Andrejs Strokins un Agnese Zeltiņa. Fotogrāfijas tapušas no šī gada janvāra līdz augustam dažādos baleta radīšanas apstākļos: uzvedumos un mēģinājumu zālēs, darbnīcās un studijā, atspoguļojot personības, procesu, emocijas, kustību un vidi. Kā komentārs par dejas fotogrāfijas pirmsākumiem, izstādi papildina attēls no Strenču fotodarbnīcas stikla plašu kolekcijas.

Latvijas Fotogrāfijas muzejs ir vienīgais fotogrāfijas nozarei veltītais muzejs Latvijā. Tā aizsākumi meklējami 20. gs. 70. gados, kad Rīgas vēstures un kuģniecības muzejs sāka veidot izstādes, kas veltītas šim medijam tā veicinot fotogrāfijas pašvērtības veidošanos sabiedrībā. Latvijas Fotogrāfijas muzejs iekārtots 16. gs. tirgotāju ēkā, kas atrodas vienā no senākajiem Rīgas apbūves kvartāliem.

Pasākuma valoda: latviešu

Pasākuma ieejas maksa: 4,50 EUR

Leave a Comment