Likumi veiksmīgam strīdam; #17 tik patiesi un mīļi!

1. Nekad citu klātbūtnē

Nekad bērnu klātbūtnē – tas ir viens no galvenajiem strīdu likumiem, kas tiek ievērots no paaudzes paaudzē. Bērnu likumu var arī paplašināt – nekad ne bērnu, ne draugu, ne pārdevējas klātbūtnē vai vienkārši “nekad publiski”.

2. Nekad pirms gulētiešanas

Nav svarīgi, cikos Jūs sākat strīdēties, bet Jūsu strīds parasti ieilgst vismaz līdz četriem no rīta. Jūs ne tikai esat uzkrājuši visu dienas nogurumu, bet, ja drusku vairāk paceļat balsi, kaimiņi sāk dauzīties pie sienām un zvanīt pie durvīm..

3. Nekad pamostoties

Vai Tu pazīsti daudz cilvēku, kas ir spējīgi sākt cīņu par taisnību uzreiz pēc izkāpšanas no gultas?! Vēl pirms rīta kafijas?! Nedaudz pagaidi, pirms sāc! Lai diena uzņem savu gaitu, nepievieno rīta steigai vēl arī strīdu karstumu!

4. Nekad pa telefonu/e – pastu/sms

Elektroniskajā vai telefoniskajā saziņā pārpratumi ir garantēti! Viņš var būt aizņemts un uz Tavu mīlestības pilno sms atbildēt ar “atzvanīšu vēlāk, es esmu sporta klubā”, un strīds var sākties!

5. Nekad no attāluma

Kas var būt tracinošāks par strīdēšanos, kad Jūs šķir desmitiem kilometru un, nē, neviens joprojām nav izgudrojis teleportēšanās ierīci. Pat ja tas ir necils strīds par sīkumiem, Tu sev nolaupīsi iespēju patīkami salabt, jo salabšanas buča nav iespējama, tādēļ labāk pagaidīt, kamēr būsiet kopā!

6. Nekad vienkārši izlādēšanās pēc

Dažreiz mums ir ļoti pamatots iemesls dusmoties uz cilvēku, ar ko strīdamies, bet dažreiz dusmas izraisa vēdergraizes vai galvassāpes. Nav vērts sāk ķīvēties tikai tādēļ, ka Tavs vīrietis ir izlietojis visu tualetes papīru un nav nopircis jaunu, tāpēc ir vēlams regulēt savas dusmas un tikt no tām vaļā, paskrienot vai izbraucot kādu apli ar riteni.

7. Nekad dusmu iespaidā

Dusmas ir slikts padomdevējs, to zina visi, bet diemžēl vienmēr pienāk brīdis, kurā Tu tiecies tām pakļauties. Tās parasti ir situācijas, par kurām saka – izlietu ūdeni nesasmelsi! Un tad Tev pasprūk tādas frāzes, kas galīgi nepalīdz strīda attīstībai, bet gan gluži otrādi – ved to nekurienē! Šajā sarunas daļā Tu pasaki daudz tādu lietu, ko patiesībā nedomā (varbūt domā viena vai divu procentu apmērā), tikai lai otram nodarītu pāri (un Tu taču tik labi zini sāpīgās vietas). Īsāk sakot, abas puses viena otru sāpina bez iemesla.

8. Nekad par sīkumiem 1

Viņš ir noslaucījis galdu ar roku dvieli vai nav salicis garšvielas alfabētiskā secībā?! Varbūt ir vērts sev pajautāt, vai šie strīdu iemesli ir tiešām konflikta vērti?!

9. Nekad par sīkumiem 2

Ok, sīkumi Tevi izved no pacietības, bet varbūt tas ir tāpēc, ka aiz tiem slēpjas kaut kas daudz svarīgāks?! Šajā gadījumā jābūt ļoti uzmanīgai, lai nenovērstu uzmanību no īstā iemesla – ļoti bieži tas, ar ko iesāk strīdu, nemaz nav īstais strīda cēlonis!

10. Nekad zem jostasvietas

Kad strīdamies par aktuālām lietām, vienmēr ir tieksme aizvirzīties no tēmas un mazgāt veco netīro veļu. It īpaši to, kas jau ir izrunāta un par ko ir bijis ne viens vien strīds, tāpēc ir bezjēdzīgi piesaukt vīrietim to gadījumu, kuru Tu lieliski atceries, bet kurš notika jau pirms gadiem pieciem!

11. Klusais strīds

Kad tonis abām pusēm ir uzkāpis par augstu, Jūs vairs nesaprotaties un neklausāties viens otrā, tādēļ ir svarīgi strīdu pieklusināt! Šim mērķim brīnišķīgi kalpo sena indiāņu tehnika – mainām toni un samazinām balss spēku! No kliedziena pārejiet uz normālu sarunas skaļumu un tālāk uz pieklusinātu līdz čukstēšanai! Pēc dabiskā atdarināšanas principa arī tavs strīda partneris pārstās kliegt un Jūs beidzot varēsiet diskutēt kā civilizētas būtnes!

12. Nekad par ģimeni

Māte histēriķe, tēvs egoists, nepanesama māsa – to visu mēs aizmirstam! Lai arī ko Tu domātu par šo tēmu, labāk paklusē!

13. Viens strīds – viena problēma

Skaidrs, ka Tev ir nebeidzami garš saraksts ar prasībām un aizrādījumiem. Un, kad vienreiz Tev ir iespēja to visu pateikt, Tu to arī izmanto, tomēr ir ļoti svarīgi sadalīt problēmas pēc to svarīguma.

14. Nebēgot no kaujas lauka

Jā, Jūs varat paņemt pauzi vai kopīgi vienoties turpināt šo sarunu rīt, kā arī Tu noteikti vari teikt – klau, es iziešu laukā, lai nomierinātos, taču nekad neaizcērt durvis strīda vidū!

15. Bez nevajadzīga lepnuma

Tev ir daudz ko viņam pārmest, un arī viņš nepaliek Tev atbildi parādā, taču koncentrēties uz to ir bezjēdzīgi. Ja viņš ir spējīgs Tevi uzklausīt un savu viedokli mainīt, kāpēc gan nelikt viņam to darīt?!

16. Ar atvainošanos

Vai vispār ir svarīgi noskaidrot, kuram ir taisnība un kuram ne?! Kurš sāka un kurš beidza?! Kā būtu, ja Jūs gluži vienkārši viens otram atvainotos?!

17. Ar izlīgšanu

Kāda jēga no kliedzieniem, asarām, pārmetumiem, sejā iemestajiem apvainojumiem un aizcirstajām durvīm, ja mēs neizlīgstam viens otra apskāvienos, apzvērot, ka mīlam viens otru no visas sirds?! Aiziet, buča un vairs par to nerunājam!

 

Leave a Comment