Lūk, kāpēc sieviešu apģērbam pogas ir kreisajā pusē

Vēsturiski sievietēm apģērbties palīdzēja kalpones, tādēļ sieviešu krekliem pogas atrodas kreisajā pusē, tādējādi kalpones, kuras lielākoties bija labroces, varēja ērti aizpogāt kreklus. Vīrieši šajā laikā ģērbās paši, tādēļ viņu krekliem pogas atrodas labajā pusē.
“Elle” īpaši izceļ to, ka 17. gadsimtā arī vīriešiem apģērbties palīdzēja kalpotāji, bet sieviešu apģērbiem pogas parādījās tikai ap 1860. gadiem.
Tiem cilvēkiem, kas nebija īpaši turīgi pogas atradās labajā pusē, šāds noteikums ieviests, lai parastie ļaudis neatdarinātu aristokrātus.
Pastāv pat kāda teorija, ka Napoleons licis visām sieviešu drēbēm pāršūt pogas kreisajā pusē, lai sievietes nevarētu atdarināt viņa pozu slavenajā gleznā.
gallery-1467114048-jacques-louis-david-the-emperor-napoleon-in-his-study-at-the-tuileries-google-art-project
Daži avoti vēsta, ka sieviešu krekliem pogas ir kreisajā pusē, jo tā ir ērtāk barot mazuli ar krūti, bet vīrieši labajā rokā nēsāja ieročus, tādēļ kreklu visērtāk atpogāt viņiem būtu ar kreiso roku.
Kā arī tiek pieļauta iespēja, ka sievietēm pārņemot arvien vairāk vīriešu lietu (bikšu nēsāšana, krekli utml.) tika ieviestas atšķirīgas pogas, lai parādītu, ka starp vīriešiem un sievietēm, kā arī viņu lietām ir krasa atšķirība.

Leave a Comment