Negribu menstruācijas ceļojuma laikā! Vai cikla mākslīga regulēšana nekaitē?

Parasti kontracepcijas tabletes vai riņķīti lieto 21 dienu, 7 dienas ievērojot pārtraukumu, taču, lai mēnešreizes pārceltu uz tālāku laiku, to dara bez pauzes, uzreiz sākot lietot nākamo iepakojumu. Menstruālo ciklu var arī regulēt, pārtraucot dzert tabletes vai izņemot riņķīti no maksts nedēļu ātrāk nekā parasti, lai menstruācijas sāktos agrāk.

Rīgas 1. Slim**cas Šarlotes polikl**ikas ginekoloģe Maija Dace Broša atzīst, ka mēnešreižu aizkavēšana ar hormonālo kontracepciju Vese***ai nekaitē, pat ietekmē to labvēlīgi, jo bloķē ovulāciju. Tas nozīmē, ka katru mēnesi neizdalās olšūna, radot plīsumu olnīcas sieniņā, un tādējādi mazinās olnīcu audzēja attīstības risks.

Nereti šo metodi iesaka izmantot ārstnieciskos nolūkos, ja ir stipra un sāpīga menstruālā asiņošana vai smags pirmsmenstruālais sindroms.

Ir pieļaujams, ka, atbilstīgi lietojot hormonālo kontracepciju, mēnešreizes notiek tikai četras reizes gadā, taču vispirms vajadzētu konsultēties ar ginekologu.

Menstruālā cikla regulēšanu plaši izmanto visā pasaulē, bet daktere Maija Broša novērojusi, ka daudzām Latvijas sievietēm, kuras mēnešreizes uzskata par sievišķības apliecinājumu, pret šo metodi ir aizspriedumi.

 

Avots: 

30-interesanti-fakti-2-4

Leave a Comment