Pelnus nav jāmet ārā – lūk, kur tos var izmantot!

Kurinot krāsnis, plītis un kamīnus, neizbēgami rodas pelni. Tos var izmantot lietderīgi, tikai jāzina, kur, kad un kādās devās.

Gan rūpniecībā, gan mājsaimniecībā

Mūsdienās koku pelnus plaši izmanto cementa, ķieģeļu un keramikas rūpniecībā, ceļu un dambju būvē, sauso maisījumu, dažādu grīdas segumu ražošanā. Zinātnieki turpina pētījumus, lai ar pelniem bagātinātu meža augsni, kā arī pastāv teorētiska iespēja tos izmantot meža autoceļu būvniecībā.

Pelnus jau izsenis uzskata par gudriem palīgiem mājsaimniecībā. Vecākās paaudzes ļaudis tos joprojām izmanto kā lielisku pretslīdes materiālu un ziemā kaisa uz taciņām un trotuāriem. Ja privātmājas mauriņu nomāc sūna, pelni der tikpat labi kā kaļķis.

Pelnus īpaši novērtē zaļā dzīvesveida cienītāji. Piemēram, ar tiem iespējams labi notīrīt nokvēpušu kamīna stiklu – samitrina avīzi un ar tiem pašiem pelniem no kamīna paberzē stiklu, tad to noslauka ar mitru drānu. Ar pelnu un smilšu vai rupjā sāls sajaukumu dažas saimnieces spodrina katliņus un metāla priekšmetus, arī sudraba izstrādājumus.

Lasi vēl: Labas ziņas: dārza darbi samazina risku saslimt ar krūts vēzi

Šķir lapu tālāk, lai uzzinātu, kur vēl vari izmantot pelnus!

Leave a Comment