Piķējam tomātus! Padomi, kā to pareizi darīt, lai stādiņi augtu stipri un spēcīgi!

Kā pareizi piķēt?

Katram audzētājam var būt sava metode, kā atdalīt saaugušos stādiņus, nav vienas konkrētas pareizās atbildes. Ja uz palodzes ir daudz vietas, katru stādiņu var uzreiz piķēt atsevišķā palielā traukā, kur tam augt un izvērsties. Ja vietas ir maz, tad vispirms augus sadala pa nelieliem trauciņiem – galvenais, lai katram stādiņam ir sava “mājiņa”. Pēc tam, kad tomātiņi būs pieauguši šos nelielos trauciņus, tos vajadzēs pārstādīt lielākos. Tikmēr ārā gaiss kļūs arvien siltāks un varēs podiņus ar stādiem pa dienu iznest saulītē uz balkona vai lodžijas.

Lasi vēl: Uzliec uz sejas tomāta šķēlīti un pagaidi stundu – ar ādu notiks pārsteidzošas pārmaiņas

Augsnei pievieno šķipsniņu superfosfāta un nelielu saujiņu biohumusa, tāpat būtu labi pievienot šķipsniņu kālija sulfāta.

Augus pirms piķēšanas vajadzētu palaistīt jau iepriekšējā dienā. Ja salaistīs pirms pašas pārstādīšanas, zemes kunkulis var izrādīties pārāk smags un atdalot var traumēt smalkās saknītes. Pārstādot apkārt saknītēm ir jābūt zemei, tad augam tas neradīs lielas sāpes un vieglāk palīdzēs ieaugt.

Augus izceļ ar karotes kātu vai tieviem irbulīšiem. Zemi uzmanīgi pabaksta ar irbulīti un stādiņu uzmanīgi izceļ laukā. Jācenšas pēc iespējas mazāk grābstīties gar stādiņa zaļo daļu – lapām un stumbru. Labāk darboties ar sakņu kamolu un zemi ap to.

Daži tomātmīļi iesaka nokniebt centrālajai saknītei trešdaļu nost. Tomēr tā ir trauma stādiņam, kurš jau tā pārcieš milzīgu stresu piķēšanas sakarā. Ja nokniebj saknītei daļu, stādiņam vajadzīgs ilgāks laiks, lai atjaunotu zaudēto un saņemtos augšanai.

Stādiņu iegulda zemē līdz dīgļlapiņām, tas palīdzēs izveidot stabilāku sakņu sistēmu. Uzmanīgi aprauš apkārt zemi un viegliņām piespiež. Pēc tam augus vajag salaistīt.

Lai izdodas bagātīga raža!

Leave a Comment