Prieks – kur tu rodies: diena, kad var ēst visu, ko gribas!

Var jau arī paironizēt un izdomāt pašiem savu tradicionālo datumu, kad variet atļauties ēst visu, ko vēlaties. Vai traucē?.. Tomēr ir interesanti uzzināt, kādēļ gan amerikāņi svin tieši šo dienu un ar ko gan šī diena ir tik īpaša. Iepazīsimies tuvāk ar šo datumu un uzzināsim “par ” un “pret” to svinēšanu.

Kā radās šis datums?

Diena, kad var sarīkot visīstākos svētkus savam vēderam- datums, tiešu vēsturi un kura uzrašanās datumu mēs nezinām. Pēc vienas no daudzajām versijām “rīšanas” dienu izdomāja radio pārraides vadītājs un televīzijas aktieris Tomass Rojs.  Tieši viņš, kā uzskatīts, pirmais ierosināja “norauties” ēšanas plānā, bet drīzumā datums ieguva masu raksturu Amerikā.

Vajadzētu teikt, ka amerikāņu sabiedrībā  datums tika pieņemts neviennozīmīgi. Kā zināms, Amerika- valsts, kur aptaukošanās problēma ir saasināta un tādēļ visu iespējamo diētu un organizāciju biedru atbalstītāji , kas saistīti ar Vese***as aizsardzību, izteicās (un izsakās vēl joprojām) pret atturīga, pēc viņu domām, datuma. Un kā vēl: no diētas ir tik viegli atkāpties, bet te vēl arī tādu kārdinošu dienu izdomājuši – protams, cilvēks, kurš veic savus pirmos (un atkārtoti pirmos) soļus veselīgā uzturā, ļoti viegli norausies pēc šāda kārdinājuma.  Bez tam, katra rīšanas diena-“monēta” dažādu slimību “krājkasītē”, sākot no cukura diabēta un beidzot ar sirds- As**svadu problēmām.

Jau cita partija apgalvo pretējo: periodiski vājuma brīži tikai veicina gribasspēku, bet nelieli prieciņi kā garšīgs , bet kaitīgs vai kalorijām bagāts ēdiens, vienkārši nepieciešams, lai cilvēks, kas ievēro diētu, pavisam nesaskumtu no pastāvīgiem ierobežojumiem.

Taisnības labā var teikt , ka lielākā daļa piekritēju izrādījās otrajai partijai- apvienoto štatu iedzīvotāju daļa, kas ievēro veselīgu uzturu, priecīgi reaģēja par iespēju vismaz vienu dienu gadā palutināt sevi ar kūkām vai iemīļoto fast-food . Bet daži gājuši vēl tālāk “Kādēļ tik brīnišķīgos svētkos ēst visiem ierastos hotdogus?  Labāk iepriecināsim sevi ar kādu izsmalcinātu delikatesi, kas dārga biežai lietošanai!” Jā, vajag teikt , šādi svētki  tiešām paliks atmiņā!

Nedaudz skaitļu

ja reiz runa aizgājusi par aptaukošanos un veselīgu uzturu, gribas sniegt dažus ciparus ieskatam.  Tātad, cik aktuāla ir šī problēma pieminētajās ASV un citās valstīs?

1) Pavisam pasaulē pēdējo vairāk kā 30 gadu laikā, cilvēku skaits ar lieko svaru un aptaukošanos ir pieaudzis gandrīz 3 reizes, no 857 milj. 1980. gadā līdz 2,1 miljardiem 2013.gadā.

2) Pēc pētījumu datiem,  pati  “taukainākā ” valsts pasaulē ir atzīta Meksika, kur gandrīz 33% iedzīvotāju cieš no šīs problēmas. Otrajā vietā ASV ar 31,8 % aptaukojušiem iedzīvotājiem, trešajā vietā, nedaudz atpaliekot no štatiem, aizņēmusi Sīrija ar rādītāju 31,6. Ceturtā vieta ar skaitli 30,8% sadalīja Venecuēla un Lībija, bet piektajā (30%) nokļuva Trinidādas un Tobāgo republika, salu valsts, kas izvietota netālu no Venecuēlas. Krievija šajā sarakstā aizņem 19 -o vietu, dalot to ar  Lielbritāniju (24,9% aptaukojušos iedzīvotāju ).

3) Vēl no Krievijas statistikas: tika veikts vēl viens pētījums starp vīriešiem un sievietēm , kas vecāki par 20 gadiem.  Izrādās, Krievijā liekais svars ir 59% sieviešu  (tajā skaitā 28,5% no tām cieš no aptaukošanās) un 54% vīriešu (tajā skaitā 15% ar aptaukošanos).

4) Aptaukošanās līmenis tieši saistīts ar lietojamā cukura daudzumu. Tā, pēc Pasaules Vese***as Organizācijas rekomendācijām, dienas cukura norma- ne vairāk kā 50 grami. Bet starp to, vidējās statistikas ASV iedzīvotājs apēd pat 241 gramus cukura dienā!

5) Interesanta likumsakarība: Tukliem cilvēkiem mājdzīvnieki tāpat, kā likums, atšķiras ar pārmērīgu uzbarošanos. Kādēļ? Zinātnieki ir pārliecināti: visa lieta tajā, ka aptaukojušies cilvēki translē savus ēšanas paradumus arī uz mīluļiem.

6) Auto vadīšana- viens no faktoriem, kas ietekmē aptaukošanos. Protams, tas nenozīmē, ka katrs, kurš vada automašīnu , automātiski ieskaitās aptaukojušos cilvēku rindā. Vienkārši personīgā transporta esamība stipri samazina fizisko aktivitāti, kas ir tiešs ceļš uz lieko svaru.

7) Viens no populārākajiem garšas pastiprinātājiem -nātrija glutamāts- vēl viens aptaukošanās iemesls. Pētījumi uz pelēm parādīja, ka grauzēji, kurus “uzsēdināja” uz produktiem ar nātrija glutamātu, pamatīgi aptaukojās un praktiski zaudēja iespēju atgriezties pie pirmatnējā svara. Kur tad var atrast šo ļaundabīgo komponentu? Lielākajā daļā pusfabrikātu, čipsos, grauzdiņos,  sausajās garšvielās, buljona kubiciņos.

8) Slikts sapnis provocē lieko svaru un aptaukošanos. Kāds ir mehānisms? Lieta tajā, ka hormoni oreksīns un hipokretīns, kas atbildīgi par apetīti, izstrādājās mūsu organismā tikai miega laikā. Ja ciešat no bezmiega, ķēde ir vienkārša- nepietiekama hormonu izstrāde- svara uzkrāšanās-aptaukošanās.  Un vajag tikai nedaudz pieņemties svarā kā sapnis kļūst vēl briesmīgāks. Rezultātā visīstākais noslēgtais loks no kura izrauties nepavisam nav viegli.  Izeja ir- rīkoties, kamēr bezmiegs nav kļuvis par jūsu pastāvīgo stāvokli.

Un kāds ir jūsu viedoklis – vai var rīkot periodiskus “vēdera svētkus” vai labāk ievērot pastāvīgi veselu uzturu?

 

Avots: myjane.ru

Leave a Comment