Dārznieku eksperti iesaka oktobrī uz mauriņa kaisīt kafiju.
Ikviens vēlas sulīgu, biezu un zaļu mauriņu vasarai – sauļošanās, sportošanas vai vienkārši atpūtas ar aukstu dzērienu nolūkos, kad pavasarī atgriežas siltums. Taču mauriņa kopšana bieži tiek piemirsta. Ziemā zālei nākas izturēt maz gaismas, daudz lietus, salnas, apledojumu vai pat sniegu, kas var to novājināt vēl pirms atgriežas siltāki laika apstākļi.
Lasi vēl: Dārznieki aicina atstāt savus tējas maisņus dārzā, rezultāts būs garantēts
Daudzi no mums izskrien dārzā pirmajās siltajās vasaras nedēļās un brīnās, kāpēc zāliens izskatās plankumains un noguris. Tad jau situāciju ir daudz grūtāk labot.
Lai tā nenotiktu, ir vērts parūpēties par mauriņu jau rudenī, pirms oktobra salnām – tas palīdzēs nākamajā vasarā iegūt blīvāku, zaļāku un izturīgāku zālienu. Viens no veidiem, kā uzlabot mauriņu bez ķimikāliju lietošanas, ir kaisīt uz tā kafijas biezumus.
Kāpēc kafija der zālienam?
Kafijas biezumi, kas ir bagāti ar slāpekli, var tikt izkaisīti tieši uz zāles vai sajaukti ar ūdeni.
Kafijas minerālvielas palīdz zālei augt spēcīgākai, nekaitējot tai un nekaitējot arī dārza dzīvniekiem – sliekām, tauriņiem, putniem un citiem kukaiņiem –, kuri var ciest no ķīmiskajiem mēslojumiem.
Šīs uzturvielas izdalās lēnām, kas ir liela priekšrocība salīdzinājumā ar ātras iedarbības sintētiskajiem mēslojumiem. Tās tiek pakāpeniski sadalītas, ļaujot zālei ilgāk tās uzņemt, nodrošinot stiprāku mauriņu uz ilgāku laiku.
Eksperts skaidro: “Kafijas biezumi ir lielisks, videi draudzīgs veids, kā piešķirt mauriņam papildu barības vielas. Tie ir bagāti ar slāpekli, kas ir būtisks elements zāles augšanai. Kafijas izmantošana uz mauriņa nav tikai vasaras nodarbe – tā var būt noderīga arī ziemā, jo organiskās vielas palīdz uzlabot augsni arī miera periodā.”
Secinājums – Iekļaujot kafijas biezumus savā mauriņa kopšanas rutīnā, jūs varat iegūt zaļāku zālienu un vienlaikus pārstrādāt organiskos atkritumus. Pamēģiniet – un jūs pamanīsiet atšķirību!