Taisnīgo pasargās bagātība, zinātnieku – prakse, valdnieku – laipnība, bet māju – laba saimniece.
Lūk triki, kas jāzina ikvienai saimniecei.
Kartupeļus un citus sakņu dārzeņus mizojiet pēc iespējas plānāk, jo tajos esošie vitamīni galvenokārt atrodas tuvāk miziņai.
Nomizoti dārzeņi jāuzglabā veseli, nevis sasmalcināti.
Nomizotus dārzeņus nevajadzētu ilgstoši uzglabāt ūdenī, jo šķidrumā zūd visi vitamīni un minerālvielas.
Dārzeņus labāk mizot un griezt ar nerūsējošā tērauda nazi, citādi citi materiāli ātri iznīcina C vitamīnu.
Neapstrādātus dārzeņus, kas gatavi lietošanai uzturā neapstrādāti, piemēram, salātus, tūlīt pēc sagriešanas jāapsmidzina ar etiķi, lai pasargātu C vitamīnu no skābekļa iznīcināšanas.
Gatavojot dārzeņus, tie jāaplej ar ūdeni ne vairāk kā 1 cm, pretējā gadījumā tie zaudēs savas lietderīgās īpašības lielā ūdens daudzumā.
Lai nezaudētu C vitamīnu, dārzeņi jāgatavo dziļā katlā, cieši nosegti ar vāku. Vislabākie ir nerūsējošā tērauda katli un trauki ar emaljas pārklājumu.
Tvaicēti dārzeņi saglabā gandrīz visu savu vērtību.
Skābenes, spināti, zaļie zirnīši un pupiņas saglabās zaļo krāsu, ja tos iebērs verdošā ūdenī un vārīs zem vāka uz lielas uguns.
Ziedkāpostu patīkamo kraukšķīgumu un baltumu vārīšanas laikā var saglabāt, ūdenim pievienojot nelielu daudzumu citrona sulas.
Lasi vēl: Nekad to nedariet pie durvju sliekšņa: tas var aizdzīt no mājas laimi un labklājību
Nomizotus kartupeļus jāsāk vārīt aukstā ūdenī, un sālīt tikai tad, kad ūdens sāk vārīties.
Kartupeļi “mizā” jāsālī jau pašā gatavošanas sākumā.
Pupiņas un zirņi jāsāla, kad tie ir gandrīz gatavi.
Kartupeļu biezenim jāpievieno karsts piens, citādi auksts piens tos padarīs pelēku.
Ja sagrieztus vai rīvētus burkānus apber ar skābu krējumu vai sviestu, tajā esošais karotīns organismā uzsūcas par 60%.