Sāp locītavas? Augu valsts palīdzēs – iesaka augu valsts eksperti Vija Eniņa un Artūrs Tereško

Kompreses un vannas

“Ja locītavas sāp, var mēģināt savu ikdienu atvieglot ar kompresēm. Ne viens vien izmanto kāpostu lapu, ko piesien sāpošajai vietai, piemēram, uz nakti. Šāda lapa labi atvēsina. Līdzīgi izmanto tūsklapes vai mārrutka lapas. Mazāk zina diždadža lapas. Tās izkaltē, tad aplej ar karstu ūdeni, kamēr kļūst mīkstākas, un apliek ap locītavu. Pat mazās māllēpes lapiņas palīdz, ja tās pieliek ar pūkaino pusīti,” iesaka Vija Eniņa.

Var izmantot nātres vai bērza lapas – tajās ietin kājas vai rokas, lai izsvīst.

Noder arī sautējoša komprese no sarkanā āboliņa ziediem – tos aplej ar karstu ūdeni, nospiež, liek auduma maisiņā un piespiež sāpošajai locītavai.

Svarīgi! Kad nedrīkst sildīt?

Ja locītavas iekaisušas, tās nedrīkst sildīt, nevajag likt arī siltas kompreses, tas var pastiprināt iekaisumu, izraisīt sāpes.

Artūrs Tereško ļoti slavē purva vārnkāju, tās lakstiem ir spēcīga pretiekaisuma iedarbība. No šā auga ložņājošajiem sakneņiem var vārīt tēju, var pagatavot tinktūru – nostādinot degvīnā.

“Ja ir iekaisīgs locītavu stāvoklis, kad tās apsārtušas, sāpīgas, karstas, vārnkāju der lietot gan iekšķīgi, gan ārīgi,” – tā fitoterapeits.

Vija Eniņa iesaka pagatavot vērtīgu ziedi no apiņa rogām. Tās sažāvē un saberž smalkā pulverī, ko sajauc ar labiem cūku taukiem vai gī sviestu: taukvielu uzsilda, iemaisa ēdamkaroti auga pulvera, atdzesē. Ar ziedi iesmērē sāpošās locītavas.

Nelāgās vainas vieglāk pārciest palīdz novārījumi, ko pievieno vannas ūdenim.

Sāpes palīdz mazināt priedes skuju vanna – kilogramu skuju sasmalcina, pārlej apmēram litru ūdens, vāra pusstundu un tad atstāj ievilkties 12 stundas. Šādu virumu pielej vannas ūdenim. Lai vannošanās iedarbīgāka, var pievienot arī puskilogramu sāls.

Līdzīgi izmanto auzu salmus: 0,5 kg salmu aplej ar pāris litriem ūdens, vāra pusstundu, tad atstāj stundu ievilkties un pielej vannas ūdenim. Šādu vannošanos var veikt ik pārdienu vai ik pēc trim dienām.

Zelta padoms – par kurkumu!

“Ja locītavas sāp, uzturā jāizmanto dažādi garšaugi, bet īpaši slavējama ir kurkuma,” iesaka Artūrs Tereško. Plaši zināmo garšvielu iegūst no ingveru dzimtas auga saknes. Tā satur vērtīgas ēteriskās eļļas, kurkumai piemīt pretiekaisuma un pretsāpju iedarbība. Palīdz uzlabot aknu darbību, As**is kļūst tīrākas, locītavas labāk apasiņojas. Kurkumu der lietot arī profilaktiski – pret audzējiem.

Dienā pietiek ar tējkaroti pulverīša, ko pievieno ēdienam. Piemēram, no rīta pārkaisa brokastu olu, pusdienās pievieno dārzeņu sautējumam, vakarā piebārsta salātiem.

Bet ar tauksakni uzmanīgi!

“Tauksakne ir derīga, bet ne vienmēr un ne visiem,” brīdina Artūrs Tereško.

Šīs taukainās saknes novārījumu vai izvilkumu nereti izmanto lūzumu gadījumā, lai sadziedētu kaulus. Var paātrināt brūču sadzīšanu, veicināt epitēlija veidošanos uz ilgstoši nedzīstošām čūlām, mazināt muskuļu un cīpslu sastiepumu.

Lasi vēl: Skaitļi un Vese***a. Ār*tniecības augu planetārā nozīme

“Taču jāņem vērā, ka tauksakne satur alkoloīdus, kas pastiprina kaulu šūnu vairošanos, palīdz tās veidot. Tādēļ der būt uzmanīgam, ja deformējas locītavas, notiek kaulu aplama paplašināšanās un augšana. Tauksaknes preparāti var šos procesus papildus stimulēt.”

Harpagofīts – vai mistisks brīnumdaris?

Interneta dzīlēs tiek slavināts harpagofīts, ko dēvē arī par velna nagu. Šā auga preparāti brīnumaini palīdzot locītavu problēmām.

Vija Eniņa uzsver: tas ir viens no augiem, ko pašlaik pēta. Harpagofīts (latīniskais nosaukums – Harpagophytum procumbens) atrodams Āfrikā, tam ir ložņājoši stublāji un veidojas kukuļveida sakņu paresninājumi, kas, iespējams, satur vērtīgus savienojumus. Uzskata, ka tie varētu labvēlīgi iespaidot to enzīmu darbību, kas veicina skrimšļu noārdīšanos, – bloķējot enzīmus, līdz ar to bremzējot vainu. Sakņu ekstraktam varot būt pretsāpju un pretiekaisuma iedarbība.

Tomēr pētījumi ir tikai nesen sākti, vēl nav iegūti pārliecinoši rezultāti.

Tautas padomi: kur rodams glikozamīns dabiski?

* Der zināt, ka ne tikai aptiekā nopērkamie preparāti satur glikozamīnu, locītavām labvēlīgo vielu, bet arī, piemēram, liellopa skrimšļi. Šī viela palīdz atveseļot locītavu virsmas, cīpslas, saites. Tādēļ nav peļams tautas padoms vārīt galertu no teļa (vērša) astes vai kauliem, kur ir skrimšļi. Jāvāra vismaz trīs stundas, lai svarīgās līmvielas būtu pēc iespējas vairāk.

* Tautā izmanto arī kadiķu medu: sagriež pāris sauju jauno kadiķu zariņu ar visām ogām, samaļ gaļas maļamajā mašīnā vai citādi sasmalcina. Pievieno medu un smiltsērkšķu eļļu. Masu uzziež locītavai, aptin, piemēram, ar pārtikas plēvi, un atstāj uz nakti. To iesaka darīt divu nedēļu garumā.

* Kastaņas brūnās mizas aplej ar degvīnu un atstāj ievilkties vairākas dienas. Šķidrumu izmanto kompresei, ko liek uz sāpošās locītavas.

* Kompresei mēdz izmantot samaltu sīpolu.

* Nelāgās sajūtas atvieglo arī māli – sāpošo locītavu noziež ar samitrinātiem māliem un ļauj nožūt, pēc tam noskalo ar siltu ūdeni.

Raksts no tematiskā izdevuma “Locītavu Vese***as ceļvedis”

Avots:

COMMENTS

Leave a Comment