Šausmas, kas var notikt, ja pārāk stipri šņauc degunu!

32 gadus vecā sieviete ieradās Lesteras Slim**cas neatliekamās palīdzības nodaļā.

Viņa pastāstīja, ka pirms četrām stundām spēcīgi šņaukusi degunu, un uzreiz pēc tam pietūkusi labā acs.  Pietūkums strauji palielinājās un arī sāpēja.

Tā kā tika izslēgta drudža, sinusīta vai fiziska savainojuma iespējamība – sieviete nebija saņēmusi sitienu pa degunu, seju vai galvu –  ārsti veica vairākas citas pārbaudes.

1

Tika atklāts, ka sievietei ir acs dobuma emfizēma – pietūkums, kas rodas, kad mīkstajos jeb zemādas audos iekļūst gaiss.

Nopietnos gadījumos šāds stāvoklis var izraisīt redzes zudumu, jo acī rodas spiediens, kas kavē As**s piekļuvi optiskajam nervam.

Rentgenuzņēmumos bija redzams deguna kaula lūzums, taču sieviete nespēja atcerēties, kas to izraisījis.

Ār*ti nezināja, vai kaula lūzumu izraisījusi spēcīgā deguna šņaukšana vai tas bijis nejaušs atklājums.

Tomēr viņi bija pārsteigti par pietūkuma cēloni, jo acs dobuma emfizēma parasti ir tikai tiem pacientiem, kuri cietuši no fiziskas traumas – sitiena pa seju.

Medicīnas žurnālā ārsti rakstīja, ka acs dobuma emfizēma parasti saistās ar fizisku traumu, taču šajā gadījumā to izraisīja spēcīga deguna šņaukšana.

Pēkšņs deguna kaula lūzums iepriekš nav bijis aprakstīts.

3

Tomēr ir ziņots par citiem pietūkuma gadījumiem pēc zobārsta apmeklējuma – it īpaši, ja izmantoti instrumenti ar gaisa padevi.

Retākos gadījumos šādu stāvokli var izraisīt tā sauktais Valsalva manevrs –  kad tiek veikta izalpa ar aizvērtu muti un aizspiestu degunu, lai atbrīvotu nosprostojušos elpceļus, – vai arī pēc šķaudīšanas vai deguna šņaukšanas.

Tā kā pārbaudēs atklāts, ka sievietes redze nav bojāta un optiskais nervs nav saspiests, viņai izrakstīja tikai antibiotikas.

Ār*ti pastāstīja, ka pietūkums parasti pāriet divu nedēļu laikā.

Avots: www.dailymail.co.uk

Leave a Comment