Sinepju plāksteri– iedarbīgi cīņā ar dažādām saslimšanām; + recepte kā tos pagatavot mājas apstākļos!

Galvenais – uzlikt plāksteri pareizi

Pirmkārt, jāpārliecinās par plāksteru derīgumu – papīram uzklātais sinepju slānis nedrīkst nobirt, sausā veidā tas ir bez smaržas, bet kolīdz to samitrina – tūlīt rodas sinepēm raksturīgais aromāts. Pēc tam plāksteri uz 5-10 sekundēm iemērc 40-45 grādus siltā ūdenī (ja ūdens ir karstāks, ferments, kas liek plāksterim darboties, noārdās) un ar sinepēm noklāto pusi pieliek attiecīgajā vietā ādai, bet tikai, ja nav pūtīšu, skrambu vai izsitumu. Virsū uzklāj dvieli, tad segu vai siltu lakatu. Jau pēc pāris minūtēm slimnieks sajutīs siltumu un dedzināšanu.
Cilvēkiem, kam ir jutīga āda, tāpat arī bērniem sinepes var izraisīt apdegumus, tāpēc viņiem starp ādu un plāksteri ir jānovieto plāns porains papīrs, piemēram, salvete (bet ne avīze!) vai marle. Bērniem starpslānim var izmantot 3-4 kārtās salocītu un siltā saulespuķu eļļa samitrinātu platu marles saiti. Noņem plāksterus pēc 5-15 minūtēm (ādai ir jābūt sarkanai) – uzmanīgi noslauka ādu ar siltā ūdenī samitrinātu salveti, pēc tam nosusina un ieziež ar vazelīnu vai krēmu.

Vai plāksteri der visiem?

Nebūt nē! Tos nedrīkst izmantot, ja ir strutojošas ādas kaites, neirodermīts, ekzēma, psoriāze akūtā formā, plaušu asiņošana, ļaundabīgi jaunveidojumi, augsta ķermeņa temperatūra (virs 38 grādiem). Sinepju plāksteri nav ieteicami arī cilvēkiem, kas sirgst ar bronhiālo astmu, jo spēcīgais sinepju eļļas aromāts var izsaukt elpas trūkuma lēkmi. Un, pats par sevi saprotams, ka tos nedrīkst likt tiem, kam pret sinepēm ir alerģija.

Lasi arī: Lūk, kas jāzina par zeltaino stafilokoku – mājās pagatavojami līdzekļi, kas spēj to ārstēt!

Uzglabāšana

Aptiekā iegādātos sinepju plāksterus uzglabā ietītus pergamenta vai blīvā parastā papīrā visu uz iepakojuma norādīto derīguma laiku. Ja šis termiņš ir pagājis, plāksteri ārstniecisku efektu nesniedz.

sinepju_plaksteris

Paštaisīti plāksteri

Sinepju plāksterus var pagatavot arī mājās. Šim nolūkam vienu ēdamkaroti sauso sinepju sajauc ar tādu pat daudzumu kartupeļu cietes vai kviešu miltiem un atšķaida ar siltu ūdeni, līdz veidojas mīklveida masa. Mazie bērniem miltu vai cietes daudzums jāpalielina līdz 2-3 ēdamkarotēm. Pēc 20-30 minūtēm iegūto masu biezā kārtā (0,25-0,5 cm) uzziež blīva auduma vai papīra gabalam un virsū uzklāj marli vai papīru. Šādi mājās gatavoti plāksteri ir daudz spēcīgāki par aptiekā nopērkamajiem, tāpēc tos liek ne ilgāk kā uz 5-7 minūtēm.

Leave a Comment