Aronijas veselībai – šīs melnās odziņas, no kurām sanāk tik bezgala gards sīrups, izrādās ir arī ļoti, ļoti vērtīgas, tāpēc, lai gan daudzi no mums, iespējams, līdz šim tā īpaši neinteresējās par šīm veselīgajām ogām un regulāri neiekļāva tās savā uzturā, ir vērts to mainīt!
Ir pierādīts, ka aronijas ir vienas no visveselīgākajām ogām pasaulē, jo to dziednieciskās un vērtīgās īpašības ir apbrīnojamas, tāpēc tās noteikti vajadzētu iekļaut savā uzturā, turklāt šīs ogas nav nekāda eksotika un ir sastopamas tepat pie mums!
Lasi vēl: 4 augļi un ogas, kas būtu jāēd, ja Tu šobrīd mēģini zaudēt lieko svaru
Aronijas veselībai
Aronijas ir ļoti veselīgas un bagātas ar vitamīniem C, A, B2, B6, B9, kā arī visretāk sastopamo vitamīnu P. Tāpat aronijās ir arī daudz dzelzs, kalcija un fosfora, un tās ir bagātas ar antioksidantiem.
Aronijas ne tikai labi garšo, bet arī pasargā organismu no vairākām hroniskām slimībām un infekcijām. Šīm ogām piemīt tādas īpašības, kas palīdz likvidēt vēža šūnas un brīvos radikāļus, vienlaikus pasargājot organismu no turpmākas vēža attīstības plaušās, krūtīs, zarnās un smadzenēs.
Lasi vēl: Lūk, kāpēc gurķus nevajadzētu jaukt kopā ar tomātiem
Atsaucoties uz pētījumu rezultātiem, aronijas var normalizēt asinsspiedienu un pasargāt sirds un asinsrites sistēmu, uzlabot imūnsistēmu, uzveikt iekaisumu, pasargāt no vīrusiem un sliktajām baktērijām, kā arī regulēt cukura līmeni asinīs un aizkavēt krunciņu veidošanos.
Turklāt šīs ogas satur daudz beta-karotīna, kas pasargā šūnas no sairšanas un arī uzlabo redzi.
Aronijas var ēst svaigā veidā, kā arī dzert tās sulu, tēju vai sīrupu. Tās var arī pievienot augļu kūkām.
Aronijas veselībai – receptes un cik lietot
Aronijas augļu aktīvo vielu komplekss paplašina asinsvadus, pazemina arteriālo asinsspiedienu, aptur asiņošanu, uzlabo vairogdziedzera darbību. Ogās esošie vitamīni stiprina visu organismu.
Slimniekiem ar paaugstinātu asinsspiedienu, īpaši sākumstadijā, kā arī aterosklerozes, tireotoksikozes, hepatīta, alerģijas ārstēšanai un saindēšanās gadījumā ieteicami svaigi aronijas augļi pa 100 g trīs reizes dienā pusstundu pirms ēšanas. Var lietot arī svaigu sulu (10 – 30 dienas pa 30 – 50 ml trīs reizes dienā 30 minūtes pirms ēšanas) vai augļu biezeni, kam garšas uzlabošanai pievieno medu vai cukuru.
Lai pagatavotu sulu ilgākai uzglabāšanai, aronijas uz diennakti ievieto saldētavā, jo tad ogas vieglāk samaļamas. No biezeņa izspiež sulu, pilda pudelēs un verdošā ūdenī pasterizē 12 – 15 minūtes. Pēc garšas var pievienot cukuru. Īpatnējā sīvuma dēļ ar to var bagātināt dažādas saldās sulas.
Aroniju biezeni gatavo, nomazgātas ogas 5 – 7 minūtes blanšējot, tad samaļot. Masu samaisa ar tādu pašu daudzumu cukura un, nemitīgi maisot, karsē, kamēr tas ir pilnīgi izkusis. Vāra vēl apmēram piecas minūtes, tad pilda burkās, sterilizē (0,5 l burkas 18 – 20 min.) un karstas aizvāko. Vārīšanas laikā pēc garšas var pievienot nedaudz citronskābes.
No žāvētiem augļiem gatavo uzlējumu, termosā 2 – 4 ēdamkarotes drogas aplejot ar divām glāzēm verdoša ūdens. Lieto nākamajā dienā pa nepilnai glāzei trīs reizes dienā 20 – 40 minūtes pirms ēšanas.
Lasi arī: Uzmanies! Ārstniecības augus var arī pārdozēt!
Lai gan aronijas jūtami pazemina asinsspiedienu (īpaši hipertensijas sākumstadijā), tās pastiprina asins recēšanu, tāpēc ieteicams lietot kopā ar dzeltenā amoliņa tēju.
Jāņem vērā, ka aronijas pastiprina arī kuņģa skābes sekrēciju un nav ieteicamas kuņģa iekaisuma, divpadsmitpirkstu zarnas čūlas, gastrīta un pazemināta arteriālā asinsspiediena gadījumā.
None can doubt the veitarcy of this article.
[…] Jums notikti būs interesanti izlasīt arī šo materiālu par vienu super augu, kurš ir plaši pie… […]