Slavenais zinātnieks un naturālists Dr. Kinzs apgalvo, ka ķiploks ir labākais augs zarnām, kuņģim un asins attīrīšanai, kā arī tas ir dziedējošs augs.
Savvaļas ķiploks satur ēteriskās eļļas, vitamīnu C un karotīnu. Tas satur arī alicīnu, kas ir slavens ar savām pretmikrobu īpašībām.
Savvaļas ķiploks palīdzēs tev cīnīties ar augstu asinsspiedienu, samazinās holesterola līmeni, kā arī tas ir spēcīgs antioksidants. Tas palīdz uzveikt saaukstēšanos, jo tam piemīt antibakteriālas īpašības. Savvaļas ķiploks palīdz uzlabot asinsriti un uzturēt veselu tavu sirdi. Tam piemīt pretmikrobu īpašības un tas ļauj ātrāk sadzīt brūcēm. Tā lietošana uzturā palīdzēs attīrīt organismu un cīnīties ar tādām elpošanas problēmām kā astma un bronhīts.
Īpaši efektīvs savvaļas ķiploks ir zarnu trakta parazītu iznīcināšanā un tas uzlabo gremošanu.
Tas ir labs ne tikai tavam ķermenim bet arī matiem. Matu mazgāšana ar ķiploku, samazinās matu izkrišanu. Sajauc savvaļas ķiploku ar eļļu un nātru šampūnu, ar šo mikstūru matus mazgā divas reizes nedēļā.
Svaigus ķiplokus ledusskapī var turēt vairākas dienas. Žāvēts vai cepts ķiploks zaudē savas dziedējošās īpašības.
Diemžēl, savvaļas ķiploks nav atrodams visu gadu. Ja nevari iegādāties svaigu ķiploku, tad meklē savvaļas ķiploka tinktūru.
Noteikti pamēģini:
Savvaļas ķiploku, Indijas riekstu un siera gardums, ko var ziest uz sāļajiem cepumiem un izmantot kā mērci makaroniem.
Sastāvdaļas:
-
1 glāze Indijas riekstu (pirms izmantošanas vismaz 1h jāizmērcē ūdenī un tad jānokāš)
-
Sauja savvaļas ķiploka lapu
-
1 ēdamkarote citronu sulas
-
1/4 glāzes ūdens
-
1/4 glāzes uzturā lietojamā rauga
-
Sāls un pipari pēc garšas
Pagatavošana:
Visas sastāvdaļas ieber blenderī un sablenderē, līdz masa ir viendabīga. Uzglabā ledusskapī un izlieto pāris dienu laikā.
Avots: www.womendailymagazine.com