Vai lieveikalus svētku dienā Latvijā vajadzētu slēgt? Lūk kas šobrīd notiek…

Kasjauns.lv ziņo – lai gan Latvijā lielveikali strādā gan sestdienās, gan svētdienās, kā arī svētku dienās (izņemot 1. janvāri, un 24. jūniju) citur Eiropā veikalu darba laiks nav tik strikts. Piemēram, Lielbritānijā daži tirdzniecības centri svētdienās ir slēgti, bet vairumam ir saīsināts darba laiks. Kā stāsta Anglijā dzīvojošā Katrīna – tas neesot traucēklis, cilvēki steidz visu iepirkt darba dienas beigās, bet brīvdienas veltīt ģimenei.

Savukārt, Dānijā darba likumdošana nosaka – lai cilvēkus nodarbinātu brīvdienās, darba devējam jāmaksā lielāka naudas summa padotajam.
Vācijā pat noteikts aizliegums veikalus atvērt svētdienās, taču, laikam ejot, šis aizliegums ir aizvien grūtāk kontrolējams. Vācijas pamatlikumā joprojām ir atrodams punkts – svētdienas un valsts svētku dienas tiek likumiski aizsargātas kā no darba brīvas.
Veikalus svētdienās slēdz arī Grieķijā un Spānijā, neskaitot tūristu apmeklētākās vietās. Arī Francijā svētdienās strādā tikai daži pārtikas veikali, taču, pēc pieprasījuma darbu arī brīvdienās turpina lielākie tirdzniecības centri.

Kamēr vairumā ārvalstu pārdevēji brīvdienās un svētku dienās netiek noverdzināti, Latvijā piekopj citu praksi. Taču – ja nebūtu pieprasījuma, nebūtu arī piedāvājuma, tāpēc vispirms mums pašiem vajadzētu saprast, vai labākā brīvdienu izklaide ir lielveikals.

 

Leave a Comment