Vecmāmiņa vienmēr teica: kad pienāks laiks izrakt ķiplokus, jūs sapratīsiet, būs droša zīme.

Ar bumbuļiem viss ir skaidrs. Bet ko darīt ar ziemas ķiplokiem, kas nezied un neveido bumbuļus? Šajā gadījumā jāievēro lapu krāsa. Ja tās kļūst dzeltenas un sāk izžūt, ir laiks izrakt ķiplokus bez vilcināšanās.

Ķiploku kopšana

Visi zina, ka pavasara ķiplokus parasti stāda agrā pavasarī. Tomēr mērenajos apgabalos, kur nav spēcīgu salnu, daži dārznieki ziemā stāda arī pavasara šķirņu ķiplokus. Tas veicina to ātru dīgtspēju agrā pavasarī. Jāatceras, ka šādi ķiploki nevar izturēt ļoti stipru aukstumu. Nogatavināšanas pakāpi var noteikt pēc auga stāvokļa: kad lapas masveidā kļūst dzeltenas, ķiplokus var novākt.

Ķiploku nogatavināšanas process parasti beidzas jūlijā. Mūsu senči orientējās pēc Pētera un Pāvila baznīcas svētkiem, kas notiek 12. jūlijā. Ķiplokus izraka vai nu pirms svētkiem, vai arī pēc tiem.

Tomēr klimats pakāpeniski mainās, un laika apstākļi var būt ļoti dažādi. Tāpēc, novācot ražu, ir svarīgi pievērst uzmanību ķiploku galvu stāvoklim zemē. Augsts mitrums var izraisīt dārzeņu puvi.

Šādos gadījumos, izvelkot galviņas no augsnes, nav ieteicams pārāk pievilkt, lai novērstu turpmāku bojāšanos. Dažreiz ķiploki ir jāizrok pat jūlija sākumā, lai pēc iespējas vairāk saglabātu ražu. Vērojiet augus: viņi paši jums pateiks, ka ir pienācis laiks tos iegūt.

Šādos gadījumos, izvelkot ķiploku galviņas no augsnes, nav ieteicams pārāk vilcināties, lai novērstu turpmāku bojāšanos. Dažreiz ķiplokus jāizrok pat jūlija sākumā, lai maksimāli saglabātu ražu. Vērojiet augus: tie paši parādīs, kad ir pienācis laiks novākšanai.

Lai izvilktu ķiplokus no zemes, nebojājot galvas, labāk izmantot lāpstiņu. Tas palīdz saglabāt dārzeņu labāku kvalitāti. Saknes jānokrata no augsnes viegli. Ja zeme ir stingri pieķērusies pie galvām un tās cieši turas, netīrumus var nomazgāt zem plūstoša ūdens. Tomēr neietērējiet ķiplokus ilgu laiku ūdenī.

Novāktos ķiplokus sasien vai ieauž saišķos un izkar labi vēdināmā vietā, kur tie ir aizsargāti no lietus un saules. Pāris dienas vēlāk visu ražu pārvieto bēniņos, lai galvas varētu pilnībā izžūt. Kad stublāji un lapas ir pilnībā izžuvuši, tos sagriež. Pēc tam ķiplokus izšķiro, atdalot izvēlētās galvas nākamajai stādīšanai, bet pārējo novieto maisos turpmākai izmantošanai.

Leave a Comment