Zāles maksā dārgi! Kur un kā tās ilgāk uzglabāt?

Parasti lietošanas termiņš un uzglabāšanas noteikumi norādīti klāt pievienotajā instrukcijā. Ja instrukcijas nav, atliek ievērot pašus vienkāršākos noteikumus.

* Ne karstums, ne aukstums tabletēm nav piemērots.

* Tieši saules stari medikamentu noārda. Nepieciešama ir tumša vieta vai tumšs flakons.

* Tabletes un kapsulas ir ūdenscaurlaidīgas, tās ātri uzsūc mitrumu un zaudē savu iedarbību, tāpēc uzglabājamas sausā vietā. Ne vannas istaba, ne arī ledusskapis šim mērķim neder.

Lasi vēl: Īpaša taukus dedzinoša zupa. Mīnus 10 kilogrami tikai divās nedēļās!

* Uzglabājot zāles atvērtā veidā, iespējama to sastāvvielu izgarošana, citu gaistošo vielu uzsūkšana, kā arī reakcija ar gaisā esošo skābekli. Tālab flakoniem jābūt cieši aizvērtiem. Tabletēm, kas ir hermētiskajā iepakojumā, šādas iedarbības nedraud.

* Ja uz etiķetes ir norāde, ka zāles uzglabājamas vēsā tumšā vietā, bet nav norādīts temperatūras režīms, tad par tādu vietu var izmantot rakstāmgalda apakšējo atvilktni. Galvenais, lai šī vieta nebūtu pieejama bērniem.

* Medikamentu derīguma termiņš mēdz būt no 2 līdz 5 gadiem. Ar laiku zāles sadalās (gaismā un mitrumā tas notiek ātrāk), kļūst drupanas un, tas ir pats galvenais, sākas to sastāvā esošo ķīmisko savienojumu sadalīšanās, kā rezultātā medikamentam var būt neprognozējamas sekas. Labākajā gadījumā medikaments vienkārši neiedarbosies, bet sliktākajā – iespējama smaga alerģiska reakcija. Tāpēc ja kādam medikamentam pagājis lietošanas termiņš, lai cik arī dārgs šis līdzeklis nebūtu, tas obligāti metams laukā.

Vēl daži ļoti būtiski ieteikumi.

1. Pirms zāļu lietošanas jāpārliecinās, vai iepakojums nav bojāts. Nelietojiet zāles, ja pazudis (nav salasāms) to nosaukums un jums tikai šķiet, ka tam vajadzētu būt, piemēram, analgīnam. Nelietojiet zāles, kas ir saplēstā, nobružātā vai citādi bojātā iepakojumā.

2. Ļoti uzmanīgi jāizlasa medikamenta lietošanas pamācība. Sevišķu uzmanība pievēršama norādītajai devai. Ja ieteikta viena tablete, no divām sāpes ātrāk nepāries.

3. Nelietojiet vairākas zāles vienlaikus, ieberot tabletītes, dražejas un kapsulas saujā un norijot visas uzreiz. Dažādi medikamenti mēdz būt savstarpēji nesavienojami un pozitīvā efekta vieta var tikai kaitēt.

4. Jāievēro lietošanas laiks un veids – pirms vai pēc ēšanas, ar vai bez ūdens.

5. Pieaugušajiem domātās zāles nedrīkst dot bērniem pat, ja tiek samazināta to deva. Ja pieaugušajiem paredzēta viena tablete, tas nenozīmē, ka bērnam derēs puse. Katram vecumam ir savas zāles.

Leave a Comment