Zibens iedarbība uz elektroierīcēm

Kad ārā zibeņo, mamma uztraucas un liek izslēgt televizoru, datoru un citas sadzīves ierīces. Vai tiešām zibens spēriens var tās sabojāt? Kā no šīs dabas parādības postošā spēka var pasargāties daudzstāvu mājā un privātmājā? MAIGA S. PIERĪGĀ

Elektrospeciālists Valters Stāde skaidro, ka zibens tiešām var sabojāt sadzīves ierīces, kas pieslēgtas pie elektriskā tīkla. – Tas var notikt arī tad, ja zibens iesper vairākus simtus metru tālu kokā, zemē vai gaisvadu līnijās, – viņš piebilst.

No tieša zibens spēriena var izvairīties, pareizi izbūvējot ārējo zibensaizsardzības sistēmu. Savukārt elektroierīces var pasargāt, izbūvējot kompleksu zibensaizsardzības sistēmu un to papildinot ar pārsprieguma aizsardzības elementiem. Tie neļauj zibens radītam pārspriegumam nonākt līdz elektroierīcēm. – Privātmājas aprīkot ir vieglāk nekā daudzdzīvokļu ēkas. Dzīvokļos bieži vien nav izbūvēts zemējums, tāpēc pārsprieguma aizsardzību nevar instalēt.

Elektrospeciālists uzsver, ka “Praktiskā Latvieša” lasītājas mammas norādes ir korektas, jo, negaisa laikā elektroierīces vadu atvienojot no elektrības padeves kontaktligzdas, televizoru, datoru un citas dārgas elektroierīces iespējams pasargāt no zibens izraisītiem bojājumiem.

Avots:

aLA

Leave a Comment