Zinātnieki atklāj ko jaunu par PLACEBO efektu!

Zinātnieki atklāja, ka pacienti, kuriem tika iedoti neīsti pretsāpju līdzekļi, tupināja just sāpju neitralizēšanu, pat tad, kad viņiem tika pateikts, ka šie līdzekļi nedarbojas.

Tomēr, tur ir kāds āķis. Lai justu šos efektus, sākotnēji bija nepieciešams likt pacientam domāt, ka zāles ir īstas.

Tie cilvēki, kuriem pēc pirmā zāļu kursa pateica, ka zāles nedarbojas, nepieredzēja sāpju atvieglošanu, tomēr, cilvēki, kuri bija izgājuši jau četrus zāļu kursus, arī pēc uzzināšanas, ka zāles nav īstas, turpināja just sāpju atvieglošanu.

Pētījuma autors, Tors Vāgers, no Kolorado Bolderas universitātes teica: “Mēs vēl joprojām ļoti daudz mācāmies par placebo efekta kritiskajām sastāvdaļām.”

“Šobrīd mēs uzskatām, ka smadzenēm ir nepieciešama gan ticība zālēm, kā arī pieredze, kas ir vienāda ar ticību zāļu iedarbībai.”

“Šī pieredze liek smadzenēm domāt, ka uz viltus medikamentu ir jāreaģē tāpat kā uz īsto.”

“Pēc reakcijas iemācīšanās, tavs ķermenis turpinās reaģēt tieši tāpat, pat tad, ja tu vairs netici tam.”

Lai šo teoriju pierādītu, zinātnieki 54 dalībnieku rokas pielika karstuma avotam, kas lika just sāpes, neapdedzinot ādu.

Pēc tam, dalībnieki saņēma ziedi, kas pēc zinātnieku teiktā ir pretsāpju līdzekļus saturoša.

Tas bija tikai vazelīns, kuram tika pievienota zilā pārtikas krāsviela un tas tika ievietots oficiāla paskata farmācijas trauciņā.

Tad, dalībniekiem nezinot, zinātnieki atslēdza karstumu, kas lika dalībniekiem domāt, ka ziede darbojas. Tādējādi, radot ilūziju, ka šie cilvēki tiešām ir saņēmuši ziedi, kuras sastāvā ir pretsāpju līdzekļi, pacientiem lika izlasīt ziedes lietošanas instrukciju un pārliecināties, vai tās lietošana ir saderīga ar iespējami lietotajām zālēm, kā arī atturēties no ziedes lietošanas, ja ir bijušas problēmas ar aknām.

Zinātnieki atklāja, ka pietika vien ar četrām reizēm, lai dalībnieku smadzenes saņemtu sāpju atvieglojumu no viltus ziedes. Pēc šī procesa, viņi ieguva placebo efektu.

Mēs testējām cilvēkus kuriem netika doti un tika doti medikamenti, tie, kuriem tie tika doti, atzina, ka izjūt mazākas sāpes.

Pētījuma autors atzīst, ka šie rezultāti var pavērt durvis narkotiku atkarības ārstēšanā, kā arī, palīdzēt sāpju pārvarēšanā pieaugušajiem un bērniem, kas atgūstas pēc operācijām un izmanto pretsāpju līdzekļus.

Avots: dailymail.co.uk

Leave a Comment