Desmitgade, kas satricināja pasauli: 5 svarīgi notikumi 21. gadsimta sākumā

1. Terora akti ASV

traģ**kākais pagājušās desmitgades sākuma notikums nenoliedzami bija 2001. gada 11.septembra terora akti Amerikā,  ko paveica islāmistu teroristu organizācija “Al-Qaeda”. Šajā uzbrukumā kopumā gāja bojā teju 3000 cilvēku un tika nodarīti postījumi 10 miljardu ASV dolāru apmērā.

2. Sadama Huseina gāšana no Irākas prezidenta krēsla

Cits spilgts notikums bija Sadama Huseina gāšana no Irākas prezidenta krēsla. 2003.gada 13.decembrī ASV militārie spēki viņu sagūstīja, bet 2006.gada 5.novembrī notiesāja uz nāvi, pakarot par noziegumiem pret cilvēci. Nā*es sodu izpildīja 30.decembrī. Atgādināsim, ka Huseina prezidentūras laikā Irāka bija autoritāra valsts, kas apspieda spēkus, ko uzskatīja par draudīgiem, īpaši etnisku vai reliģisku grupējumu centienus iegūt neatkarību vai autonomiju.

3. ASV prezidenta krēslā pirmo reizi sēžas tumšādains amerikānis

Uz politiskās skatuves desmitgades otrajā pusē notika neticamais – par ASV prezidentu pirmo reizi vēsturē kļuva afroamerikānis. Baraks Obama – 41. un pašreizējais Savienoto Valstu prezidents – tika ievēlēts šajā amatā 2008. gada novembrī. 2009. gadā Obama saņēma Nobela miera prēmiju par centieniem stiprināt starptautisko diplomātiju un sadarbību starp cilvēkiem.

4. “Lehman Brothers” bankrots un globālā ekonomiskā krīze

Savukārt galvenais notikums, kas satricināja globālo finanšu sistēmu, bija 1850. gadā dibinātā ASV banku milža “Lehman Brothers” neticamais krahs 2008. gadā. Šīs mega kredītiestādes bankrots veicināja globālo ekonomisko krīzi, kas smagi ietekmēja teju visas pasaules valstis.

5. Google uzvaras gājiens

Strauju uzvaras gājienu pagājušajā desmitgadē sāka 1998.gadā dibinātā tehnoloģiju kompānija “Google”, kas ir spēcīgi ietekmējusi tiešsaites kultūru. “Google” piedāvātais tīmekļa meklētājs kļuva par populārāko pasaulē, turklāt kompānija aizvadītajā desmitgadē veica vairākus iegādes darījumus, tostarp nopirka video vietni “Youtube”.

Avots:

aLA

Leave a Comment