Ja ievērosiet noteikumus, sulīgi zaļas dilles augs visu vasaru

Smaržīgās dilles – neaizstājams virtuves palīgs, kas lieliski sader ar daudziem ēdieniem. To stāda gandrīz visi dārzkopji, taču biezi izplatītais zaļums priecē ne visus.

Šai plaši izplatītajai kultūrai ir savi noslēpumi. Un kā audzēt dilles, lai tās izrādītos sulīgas un nodrošinātu jūs ar vitamīniem visa gada garumā, lasiet tālāk.

Dilles būs smaragdzaļas tikai iepriekš sagatavotā augsnē. Pieredzējuši dārzkopji par ideālu mēslojumu uzskata humusu (trešdaļa spaiņa uz kvadrātmetru). Organiskajam mēslojumam var pievienot ēdamkaroti nitrofoskas (slāpeklis, fosfors un kālijs).

Augsni nedrīkst apkaisīt ar pelniem un kaļķot, citādi dilles stiebri iegūs sarkanīgu krāsu. Ir kļūdaini stādīt dilles ēnainā vietā. Bez pietiekamas gaismas augi izstīdzēs un kļūs bāli.

Pirms stādīšanas dilles sēklas mazgā siltā ūdenī. Tas palīdz nomazgāt ēterisko eļļu plēvi, kas kavē dīgšanu. Lai pārbaudītu sēklu dīgtspēju, tās 2-3 dienas mērcē mitrā lupatiņā. Sēklas, kas nedīgst, nav piemērotas stādīšanai. Tās labāk izmantot kā garšvielas vai noderīgu tinktūru pagatavošanai.

Sagatavojiet uz dobes 2 cm dziļas un 5 cm platas rievas. Attālums starp rindām ir 20 cm. Rievu apakšā ieberiet kārtu irdena komposta un labi aplaistiet. Sēklas rievās labāk izkaisīt zigzaga veidā. Tas vēlāk atvieglos sēklu retināšanu.

Lasi vēl: 5 toksiskas frāzes, kuras nekad nesaka veiksmīgi cilvēki

Sēklas pārklājiet ar irdenu augsni vai humusu. Laistīt dobes uzreiz pēc iestādīšanas vairs nav nepieciešams. Vēlāk tas būs jādara vienu reizi, bet sausā laikā – divas reizes nedēļā. Taču pirms parādās pirmie dīgsti, ir svarīgi dobes pārāk bagātīgi neaplaistīt. Tas var izraisīt cietas zemes garozas veidošanos.

Pēc 2-3 īsto lapiņu parādīšanās augus būs nepieciešams retināt, atstājot starp tiem 8-10 cm attālumu. Dilles parasti nogatavojas 3-4 nedēļu laikā pēc stādu parādīšanās. Ja vēlaties iegūt svaigu garšaugu ražu visas sezonas garumā, sējiet dilles sēklas ik pēc 2-3 nedēļām.

 

Leave a Comment