Vecmāmiņa vienmēr teica: kad pienāks laiks izrakt ķiplokus, jūs sapratīsiet, būs droša zīme.

(labots)

Dārznieki dobēs galvenokārt audzē divu veidu ķiplokus: ziemā un pavasara. Pirmie tiek stādīti ziemā, bet otrie – pavasarī. Tāpēc iesācēji dārznieki interesējas par to, kad izrakt ķiplokus, kas iestādīti dažādos gada laikos.

Bet sākumā atbildēsim uz jautājumu, vai vispār ir vērts pūlēties un pašam audzēt ķiplokus. Audzēt pašam savus ķiplokus ir vairāki ieguvumi, kas var būt gan praktiski, gan noderīgi.

Audzējot ķiplokus pats, tu vari būt pārliecināts par to svaigumu un kvalitāti. Veikalu ķiploki bieži vien ir ilgi glabāti, zaudējot daļu garšas un uzturvērtības. Pašu audzēti ķiploki bieži vien ir daudz aromātiskāki un garšīgāki nekā tie, kas tiek nopirkti veikalā, jo tie var būt audzēti īpaši labvēlīgos apstākļos un savākti optimālā nogatavināšanas brīdī.

Svaigi ķiploki satur vairāk uzturvielu un antioksidantu, kas var palīdzēt uzlabot ve**ību. Turklāt, audzējot ķiplokus bez ķimikālijām, var izvairīties no nevēlamām piedevām un pesticīdiem. Lai gan sākotnēji var būt nepieciešamas nelielas investīcijas sēklās un augsnē, ilgtermiņā pašu audzēti ķiploki var būt lētāki nekā regulāri pērkot tos veikalā.

Audzējot ķiplokus pašam, var samazināt oglekļa pēdu, jo nav nepieciešams transportēt produktus lielos attālumos. Tas arī samazina iepakojuma atkritumus. Dārzkopība var būt lielisks veids, kā iemācīties vairāk par augu audzēšanu un dabas procesiem. Tas var būt arī nomierinošs un patīkams hobijs, kas veicina fizisko aktivitāti un relaksāciju.

Tu vari kontrolēt, kādus mēslojumus un pesticīdus izmanto, vai audzēt organiskos ķiplokus, kas ir brīvi no sintētiskajām vielām. Audzējot ķiplokus pats, tu vari izvēlēties no dažādām šķirnēm, kas var nebūt pieejamas vietējos veikalos. Tas ļauj eksperimentēt ar dažādiem garšas profiliem un uzturvielu sastāviem.

Tāpēc ķiploku audzēšana mājās var būt gan praktiska, gan patīkama, dodot iespēju baudīt svaigāku un garšīgāku produktu, kā arī uzlabot savu un apkārtējās vides veselību.

Kad vajadzētu rakt  ķiplokus

Ziemas ķiplokus stāda rudenī, pirms iestājas pirmās salnas, pēc tam, kad no dārza ir novākta visa raža. Izvēlas piemērotu dobi, uzrok to un iestāda izvēlētās ķiploku daiviņas augsnē.

Pavasarī, kad sniegs kūst, ziemas ķiploki uzreiz sāk dot pirmos dzinumus. Vasarā tie sāk veidot bumbuļus – nākotnes ziedkopas. Kad bumbuļi sagriežas, tos nolauž pašā pamatnē. Tas tiek darīts, lai ķiploki netērētu savu enerģiju ziedēšanai un sēklu nogatavošanai, un visi noderīgie elementi uzkrātos ķiploka galvā.

 

Jaunie ķiploki tiešām ir ļoti garšīgi, taču pieredzējušas mājsaimnieces iesaka dažādās dārza vietās atstāt vienu ziedkopu ar ķiplokiem, lai noteiktu dārzeņa nogatavināšanas pakāpi un gatavību ražas novākšanai. Kad bumbulis uzzied un iztaisnojas, tas ir signāls, ka ir laiks izrakt ķiplokus!

Daži dārznieki sagaida, kad sēklas atvērsies, taču tas nav nepieciešams, lai izraktu ķiploku galviņas. Jūs varat orientēties pēc apakšējo lapu stāvokļa uz kātiem: ja lapas ir izžuvušas līdz ceturtajai, ķiploki ir gatavi izrakšanai.

Turpinājums nākošajā lapā…

Leave a Comment