10 ēdieni un dzērieni, kas padara zobus dzeltenus, un seši veidi, kā tos baltināt

Kas tavus zobus padara dzeltenus

1. Sarkanais vai baltais vīns
Gan sarkanais, gan baltais vīns nebūs ideāli piemēroti, ja vēlies saglabāt baltus zobus. Iemesls: tie abi satur tanīnus, kas ir patiešām dzelteni, un brūnos polifenolus.

2. Kafija
Nav tumšāka dzēriena par kafiju, tāpēc ietekme uz zobiem ir vairāk nekā liela. Viens no risinājumiem ir pieliet kafijai vairāk piena, ja vien tas nebojā garšu.

3. Tēja
Stipras melnās tējas var būt ne tikai tikpat stimulējošas kā kafijas tase – tās var izraisīt tādu pašu negatīvu efektu uz taviem zobiem. Eksperti norāda, ka labāk izvēlēties zāļu tējas vai tējas ar mazāk krāsvielas daudzumu.

4. Balzametiķis
Atstāj ļoti sliktu ietekmi uz zobiem. Labās ziņas – ja tu tos izmanto salātos vai kopā ar spinātiem, drastiskais negatīvais efekts mazinās.

5. Karijs
Brīnišķīga garša! Taču karija krāsa padarīs tavus zobus dzeltenākus, ja tu aizraujies ar šīm eksotiskajām garšvielām.

6. Tomātu mērce
Kurš gan spēj pretoties tomātu mērces vilinājumam uz makaroniem vai citiem ēdieniem? Ja tu to nevari, tavi zobi var sākt izskatīties tumšāki. Runa nav tikai par tomātu krāsu, bet arī par faktu, ka tie ir ar augstu skābes saturu.

7. Ogas
Avenes, kazenes un mellenes ir pilnas ar veselīgiem vitamīniem un citām vērtīgām uzturvielām. Vienīgā problēma, ka tām ir spēcīga krāsa un tas var kaitēt zobu emaljai.

8. Kola un citi gāzētie dzērieni
Problēma ir to tumšā krāsa, taču te pastāv vēl viens faktors. Ja šie dzērieni ir ļoti auksti, zobi saruks – tas padarīs tos porainākus un tie uzņems vairāk krāsvielu. Tas pats attiecas uz ļoti karstu tēju, kafiju vai citiem dzērieniem.

9. Sojas mērce
Tev vajadzētu samazināt sojas mērces patēriņu, ja vēlies saglabāt zobus mirdzoši baltus. Lielākajā daļā komerciāli pieejamo mērču netiek izmantota fermentētā soja, jo to pārāk ilgi jāgatavo. Tā vietā tiek lietots ātrāks un lētāks variants, kurā izmantoti sojas proteīni kopā ar sālsskābi. Šāda veida ķīmiskā sojas mērce nelabvēlīgi ietekmē zobus.

10. Bietes
Bietēs ir daudz lielisku vitamīnu un minerālvielu. Vienīgā problēma ir to tumši sarkanā krāsa, kas noteikti iekrāsos tavus zobus. Kaitējumu var mazināt, ja pēc biešu ēšanas tu izskalosi muti ar ūdeni vai iztīrīsi zobus.

6 viegli veidi, kā baltināt zobus

1. Zobus nevajag tīrīt uzreiz
Zobus nevajag tīrīt uzreiz pēc minēto ēdienu un dzērienu lietošanas, jo pēc šo skābo un spēcīgi krāsaino pārtikas produktu lietošanas zobu emalja ir mīkstāka un vājāka, tāpēc aktīva tīrīšana tos bojās vēl vairāk. Pēc ekspertu paustā, vislabāk zobus tīrīt pusstundu pēc minēto pārtikas produktu lietošanas.

2. Neaizmirsti par savu mēli
Tava mēle akumulē daudz pārtikas atlieku, kuras, ja tur paliks, iekrāsos arī zobus. Ja tu vēlies baltākus zobus, regulāri ar zobu birsti notīri arī mēli!

3. Izmanto ābolu etiķi
Šeit pastāv nelielas pretrunas, jo ābolu etiķis ir diezgan skābs, tāpēc var kaitēt zobu emaljai. Taču – ja tu ar ābolu etiķi labi izskalosi muti, un tad iztīrīsi zobus ar zobu pastu, rezultāts var būt patiešām labs.

4. Āboli, selerija un puķkāposti lieliski notīrīs zobus
Ja tev garšo krāsainas ogas, vienmēr ir labi augļu uzkodas noslēgt ar ābolu. Āboliem ir gaiša krāsa – tie darbojas kā zobu tīrīšanas līdzeklis un zobu birste. Tikpat labi ir persiki. No dārzeņiem lieliski ir burkāni, selerija un puķkāposti.

5. Dzer ūdeni pēc citrusaugļu ēšanas
Kad tu ēd apelsīnus vai citus citrusaugļus, centies izskalot muti uzreiz pēc to lietošanas, lai aizskalotu skābi, kas var bojāt zobus.

6. Apmeklē zobu higiēnistu
Dodies pie higiēnista reizi sešos mēnešos, lai noņemtu zobu aplikumu un tos kārtīgi iztīrītu. Zobu higiēnista apmeklējums ļaus taviem zobiem mirdzēt.

 

Avots:

aLA

Leave a Comment